Ήταν 21 Απριλίου 1967, όταν η δημοκρατία στην Ελλάδα καταλύθηκε με τη βία.

Σαν σήμερα μία ομάδα αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο, Νικόλαο Μακαρέζο και τον ταξίαρχο τεθωρακισμένων Στυλιανό Παττακό κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία. Την πράξη τους αυτή τη θεώρησαν «εθνοσωτήριο Επανάσταση».

Ο Παττακός ο Παπαδόπουλος και ο Μαρκεζίνης

Η δικτατορία κυβερνούσε για επτά χρόνια. Κόστισε στο ελληνικό κράτος διεθνή διασυρμό και απομόνωση, διόγκωση του χρέους, «πάγωμα» των συνομιλιών με την τότε ΕΟΚ και την αποχώρησή από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σε αυτούς που έμεναν στην Ελλάδα κόστισε ψυχολογική εξάντληση, φόβο, καταπάτηση δικαιωμάτων, βασανιστήρια, δολοφονίες, εξορία.

Τα τανκ μετά το πραξικόπημα μπροστά στη Βουλή

Μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 το καθεστώς της Χούντας του Ιωαννίδη, ο οποίος ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η ταράτσα στην οδό Μπουμπουλίνας όπου γίνονταν βασανιστήρια

Η ταράτσα στην οδό Μπουμπουλίνας όπου γίνονταν βασανιστήρια

Από τη σημερινή ημέρα, ας θυμόμαστε ότι είναι χρέος όλων μας μέσω της ενασχόλησης με την πολιτική και τα κοινά, να παραμένουμε ενεργές και ενεργοί πολίτες. Για να εξουσιάζει αληθινά η λαϊκή κυριαρχία και να μην βρίσκουν χώρο στην δημοκρατία απολυταρχικά και φασιστικά μορφώματα.