Η εκκωφαντική νίκη των Δημοκρατικών δεν έγινε πραγματικότητα, όπως προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδιναν στον Μπάιντεν την προεδρία, υποτίθεται με τεράστια διαφορά από τον Τραμπ. Στην ουσία υπήρξε μία ισχνή νίκη. Οι δημοσκόποι για άλλη μία φορά διαψεύστηκαν όπως το 2016. Ο Τραμπ αυτοανακηρύχθηκε νικητής, χωρίς να έχει τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων. Το εκλογικό θρίλερ των αμερικανικών εκλογών ουσιαστικά θα έπρεπε να είχε τελειώσει με την ανάδειξη του Μπάιντεν ως προέδρου, αφού εξασφάλισε τις πολιτείες κλειδιά, όμως ο Τραμπ, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσει την τακτική της αμφισβήτησης και της προσφυγής στα δικαστήρια.

Η ουσία όμως των αμερικανικών εκλογών, ανεξαρτήτως του ποιος κέρδισε, έγκειται αλλού. Νικητής ήταν ο διχασμός του αμερικανικού λαού. Ο κόσμος ψήφισε, αλλά το άξιο προσοχής είναι ότι οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία των ΗΠΑ. Πρώτος δηλαδή σε ψήφους αυτή την στιγμή στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών είναι ο Μπάιντεν με 75 εκατομμύρια ψήφους και δεύτερος ο Τραμπ με 71 εκατομμύρια αντίστοιχα. Η πόλωση είναι εμφανέστατη. Μέχρι και στις πολιτείες κλειδιά, που εξασφάλισαν την νίκη – θρίλερ του Μπάιντεν, οι διαφορές είναι εξαιρετικά μικρές. Η διαφορά στην πολυσυζητημένη Πενσιλβάνια υπέρ του Μπάιντεν θα είναι γύρω στο 0,6%. Στην Αριζόνα εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο 0,5% και στο Γουισκόνσιν στο 0,7% ! Τέλος, στην Τζόρτζια φαίνεται ότι η διαφορά θα είναι μόλις στο 0,2% ! Βλέπουμε ότι οι διαφορές ήταν πολύ μικρές για την ανάδειξη του προέδρου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα σύστημα που νικάει όποιος έχει από 270 εκλέκτορες και πάνω και όχι σύμφωνα με την popular vote, όπου ο Μπάιντεν έχει νικήσει κατά κράτος (4 εκατομμύρια ψήφοι διαφορά).

Ο Ντόναλντ Τραμπ με σημαία την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις καταγγελίες για νοθεία, θα κινηθεί δικαστικά, για να νικήσει ο ίδιος τις εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι απτά στοιχεία για νοθεία ακόμα δεν υπάρχουν. Η επανακαταμέτρηση των ψήφων σε αυτές τις πολιτείες θεωρείται δεδομένη, αλλά είναι δύσκολο να αλλάξει την εικόνα που τώρα υπάρχει. Το καλύτερο για τον αμερικανικό λαό θα ήταν ο πρόεδρος Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του και να αφήσει την ρητορική που δημιουργεί εμφυλιακές συγκρούσεις. Έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στην δικαιοσύνη αν θεωρεί ότι έχει γίνει νοθεία, όμως δεν πρέπει να δημιουργεί μία τόσο μεγάλη πόλωση.

Είναι γνωστό ότι οι οπαδοί του τον ακολουθούν με πάθος και για αυτό, ως ηγέτης αυτών των 71 εκατομμύρια ψηφοφόρων, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδεχθεί την ήττα του και να συμβάλει σε μία ομαλή μετάβαση εξουσίας.

Σημασία έχουν σε αυτό το μετεκλογικό σημείο, η σταθεροποίηση της αμερικανικής κοινωνίας και η ευημερία του αμερικανικού λαού. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν καλείται να ενώσει μία διχασμένη κοινωνία. Δύσκολο να πραγματοποιηθεί γρήγορα, όμως τρόποι υπάρχουν.

Είναι σημαντικό να δούμε τον αντίκτυπο των εκλογών αυτών στο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Σίγουρα άλλαξε μορφή και πλέον θα πρέπει να θεωρείται «τραμπικό», γιατί στην ουσία το κόμμα έχει συνδεθεί με την οικογένεια του προέδρου, που φαίνεται ότι θα διατηρήσει την ηγεσία του. Ο τραμπισμός έχει τεράστια απήχηση στους οπαδούς του κόμματος και έχουμε μπροστά μας ένα σύγχρονο πολιτικό φαινόμενο που είναι άξιο μελέτης από την επιστημονική κοινότητα.

Τα θεμέλια της αμερικανικής κοινωνίας βρίσκονται σε κρίση. Η εκλογική διαδικασία μπορεί να φτάνει στο τέλος με την καταμέτρηση των τελευταίων ψήφων, όμως, δυστυχώς, η διαμάχη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Η τακτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ θα δείξει το πώς θα τελειώσει το πολιτικό θρίλερ. Κλείνοντας, χρειάζεται να αναφερθεί η τρομερή αστοχία των δημοσκόπων και των media, οι οποίοι μάλλον περισσότερο καλό έκαναν στο Τραμπ παρά στον Μπάιντεν, με την εξαιρετικά άστοχη και μονομερή αποτύπωση των προβλέψεων.