Τι είναι το Body Modification? Παρακαλώ, κλείσε τα μάτια σου ή κοίταξε απέναντι και απάντησε σε αυτή την ερώτηση. Αν απάντησες τα εξής, συγχαρητήρια:

Το Βody Μodification είναι η σκόπιμη αλλοίωση της ανθρώπινης ανατομίας ή της φυσικής εμφάνισης του ανθρώπου. Συχνά γίνεται για λόγους αισθητικής, σεξουαλικής ενίσχυσης, ιεροτελεστιών, θρησκευτικών πεποιθήσεων/τελετών, δημιουργίας Body Art, αυτοέκφρασης, κ.α. Τα παλαιότερα δείγματα τροποποίησης του σώματος χρονολογούνται στη Μέση Περίοδο της Αρχαίας Αιγύπτου (2000 π.Χ.). Το τατουάζ κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής κοσμούσε τους αριστοκράτες, ενώ το τρύπημα του αφαλού αποτελούσε συνήθως ένδειξη βασιλικής καταγωγής.

Εν ολίγοις, Body Modification είναι οτιδήποτε κάνουμε στο σώμα προκειμένου να αλλάξει η φυσική του εμφάνιση, είναι μια τροποποίησή του. Περιλαμβάνονται ακόμη και το Body Building,το βάψιμο των μαλλιών και η πλαστική χειρουργική. Τα πιο διαδεδομένα – ως πιο «ακραία» – είναι τα:

 • Τατουάζ (δερματοστιξία)  και piercings (τρύπημα μερών του σώματος)
 • Scarification (Αμυχές στο δέρμα, που σχηματίζουν σχέδια)
 • Εμφυτεύματα (implants)
 • Διαχωρισμός γλώσσας
 • Άλλες τροποποιήσεις

Αν ρωτούσες διαφορετικούς fans των Body Modifications γιατί τους αρέσουν τόσο, σίγουρα θα έπαιρνες διαφορετική απάντηση από τον καθένα. Η πιο κοινή, ωστόσο, είναι «για να εκφράσω την ατομικότητά/μοναδικότητά μου». Η βαθιά ριζωμένη επιθυμία να είσαι μοναδικός και διαφορετικός από τους υπόλοιπους είναι εγγενής στην ανθρωπότητα ως συνόλου. Επόμενη απάντηση είναι η «ενίσχυση της σεξουαλικότητας». Δεν ξεκινούν όλοι όσοι κάνουν “body mods” με τη συνειδητή πρόθεση να γίνουν πιο ελκυστικοί σε πιθανούς συντρόφους, αλλά είναι ένας ψυχολογικός παράγοντας που τους παρακινεί, είτε συνειδητά είτε όχι. Παραδείγματα είναι το piercing στη γλώσσα, τις ρώγες, τα γεννητικά όργανα και τον αφαλό. Άλλη απάντηση: «για να δημιουργήσω την προσωπική μου ρητορική». Οποιοδήποτε body mod μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια προσωπική ρητορική σε κάποιο επίπεδο.

Ό,τι και να είναι το Body Modification, οι απόψεις γύρω από αυτό διχάζονται. Όσοι είδαμε παραπάνω το αντιμετωπίζουν ως αισθητική, άλλοι το βλέπουν ως παραμόρφωση και ορισμένοι γιατροί υποψιάζονται ότι είναι πιθανό σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής.

Άναφορικά με την τελευταία εκδοχή, ένα συχνά επαναλαμβανόμενο mantra είναι πως «το να έχει κανείς έντονα Body Modifications (≥1 τατουάζ ή πολλά piercings – εξαιρουμένων των λοβών των αυτιών – ) υποδηλώνει την παρουσία διαταραχής προσωπικότητας στον κομιστή». Η εγκυρότητα αυτού του ισχυρισμού είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί ανεπίσημα. Βέβαια, η δημόσια η αντίληψη για τα Body Modifications αλλάζει διαρκώς με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτες των δεκαετιών 1950 και του 1960 έφεραν στην επιφάνεια στοιχεία που συνέδεαν την κατοχή πολλαπλών τατουάζ με υποκείμενες διαταραχές της προσωπικότητας. Σε σειρά μελετών όπου εξετάζονταν νοσηλευόμενοι, γενικοί ιατρικοί ασθενείς και ασθενείς ψυχιατρείων (συνολικά: τατουάζ Ν = 111, χωρίς τατουάζ, Ν = 609, Gittleson and Co.) αναφέρθηκε αυξημένος επιπολασμός διαταραχών προσωπικότητας σε ασθενείς με τατουάζ (25% ασθενών) συγκριτικά με εκείνους που δεν έφεραν (8% των ασθενών). Τη δεκαετία του 1990 οι Inch και Huws παρουσίασαν μια σειρά  περιπτώσεων που εννοιολογούσαν το τατουάζ και λοιπά Body Modifications ως εκδήλωση Oριακής Διαταραχής Προσωπικότητας.

Τα τελευταία 75 χρόνια υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη της κοινωνίας για τα Body Modifications. Ενώ αρχικά οι ψυχιατρικές και ιατρικές μελέτες έδιναν έμφαση στη διαγνωστική χρησιμότητά τους για τον εντοπισμό διαταραχών προσωπικότητας, τρέχουσες μελέτες σε ευρύτερες ομάδες ασθενών έρχονται να κλονίσουν τους διαγνωστικούς δεσμούς μεταξύ Body Modifications και διαταραχών προσωπικότητας.

Η γρήγορη σύνδεση της δυσλειτουργίας προσωπικότητας με ένα Body Modification φαντάζει πια παρωχημένη. Το πλέον σκόπιμο είναι να θεωρείται το Body Modification ως «σημάδι» για περαιτέρω εξέταση, ιδίως εφόσον υπάρχει ποινικό μητρώο. Η βέλτιστη κατανόηση όχι μόνο των μηχανισμών αντιμετώπισης του ατόμου και ως τότε της πορείας του, αλλά και των λόγων που επέλεξε να κάνει τα modifications του είναι αρωγός του ειδικού στο να αποφύγει μια επιπόλαιη διάγνωση, που ενδεχομένως να είναι δύσκολο να αλλάξει εάν είναι εσφαλμένη. (Andrew J. Perrin, M.D., Ph.D).

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Το γεγονός ότι τα Body Modifications δε δηλώνουν οπωσδήποτε την ύπαρξη ψυχικής διαταραχής, δε σημαίνει πως ο κίνδυνος εθισμού σε αυτά δεν είναι υπαρκτός. Τα σημάδια εθισμού στην τροποποίηση σώματος περιλαμβάνουν:

 • Επιταχυνόμενα μοτίβα τροποποίησης, λ.χ.  μετάβαση από ένα τατουάζ το χρόνο σε πολλά κατά τη διάρκεια μερικών μηνών.
 • Οικονομικά προβλήματα από δαπάνες για αυξημένες τροποποιήσεις.
 • Τατουάζ σε ακατάλληλα μέρη του σώματος, που θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την απασχόληση σε παραδοσιακές συνθήκες.
 • Εξαιρετικός πολλαπλασιασμός της τροποποίησης του σώματος, όπως πολλαπλές τρύπες στο ίδιο αυτί.
 • Ακραίες πρακτικές τροποποίησης σώματος, όπως διάσπαση γλώσσας.
 • Συνεχής συζήτηση ή σκέψη για μελλοντικά σχέδια τροποποίησης, ιδιαίτερα σε ακατάλληλες περιόδους.
 • Παραμέληση εργασίας ή υποχρεώσεων λόγω body mod.

Πηγές εικόνων κολλάζ: Marisa Mason Shop,Pinterest, ListVerse