Ενίσχυση των μέτρων στην Αττική ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.  

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κ. Χαρδαλιάς, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική, αποφασίστηκε η ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων, από αύριο 16 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.   Αναλυτικότερα ορίζεται:  

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύονται το αλκοόλ και το κάπνισμα. 

2. Σε ό,τι αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, δηλαδή τα κέντρα διασκέδασης με ΚΑΔ 5630 1001, 5630 1009, 5630 1010, 5630 1011, 5630 1012, που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 9004 1009, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.  

3. Όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές. 

4. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ), όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους συμπολίτες μας στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.  

5. Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφ’ όσον είναι εφικτό.  

6. Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο όριο 6 ατόμων.   Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 π.μ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ, ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid. 

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών, γι’ αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο.  

Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που εφαρμόζεται, τόσο από την πλευρά του οικείου Δημάρχου, όσο και των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας, που επικεντρώνεται στις επιβαρυμένες περιοχές για την εφαρμογή των μέτρων.  

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, στην Αττική, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση, υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων. Το λεκανοπέδιο βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο το αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης δείχνει ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών αυτών των κρουσμάτων και σε ποσοστό πάνω από τον εθνικό μέσο, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα εντός της Περιφέρειας.  

Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (πάνω από 60% με αυξητική τάση), ενώ η αναγωγή στα διάφορα μοντέλα-αλγορίθμους ρίσκου δείχνει υψηλότατο κίνδυνο.  

Τα μέτρα για την Αττική είναι για 14 ημέρες, από αύριο το πρωί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. 

«Όπου εντοπίζουμε αύξηση των κρουσμάτων γίνονται αμέσως οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να προλάβουμε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις που θα αντιμετωπίζαμε αν δεν λαμβάναμε μέτρα ή αν τα μέτρα αυτά δεν τηρούνταν», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. «Τα μέτρα, συνεπώς, έχουν, τόσο προληπτικό, όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα.» πρόσθεσε.  

Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπήρχε ανησυχία των αρχών, καθώς τρεις δήμοι της Αττικής καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ: ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Κηφισιάς και ο δήμος Πειραιά.  

«Θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα η κατάσταση, γι’ αυτό προτείνεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, καθώς έχουμε αύξηση στις διασωληνώσεις και έχουμε αρκετές συρροές», εξήγησε από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ. «Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.  

Νωρίτερα οι ειδικοί είχαν μέτρα για διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ, μείωση του αριθμού των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, «λουκέτο» των κλειστών σινεμά (σ.σ αλλά όχι των θερινών), απαγόρευση των συναυλιών, μείωση του ορίου των ατόμων στα τραπέζια των εστιατορίων και έκτακτα μέτρα για τις λαϊκές αγορές.   Παράλληλα είχαν εισηγηθεί, όπως και έγινε, να ανασταλεί η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική.   Ανάμεσα στα μέτρα  ήταν και η διαχείριση των λαϊκών αγορών όπου έκαναν λόγο για αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα αυτό καθίσταται πλέον υποχρεωτικό.

Αναδημοσίευση: www.lifo.gr