Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε ρατσιστική επίθεση στον αφρικανικής καταγωγής βοηθό προπονητή της τουρκικής ομάδας Μπασάκσεχιρ σε αγώνα στο Παρίσι.

Demba Ba: «Ποτέ δεν λέτε «αυτός ο λευοκός», απλά λέτε «αυτός ο άντρας», γιατί, όταν μιλάτε για έναν μαύρο, αναφέρετε το χρώμα του δέρματός του;»

Ακούγοντας τον 4ο διαιτητή ν΄αναφέρεται με τον πιο πάνω τρόπο ο Σενεγαλέζος Demba Ba της İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü, όχι απλά διαμαρτυρήθηκε έντονα, αλλά προέτρεψε συμπαίκτες κι αντίπαλους να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο.

Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Είναι πλέον “δεδικασμένο”. Ο αγώνας δεν ματαιώθηκε, παρά θα ξεκινήσει αύριο από το 13ο λεπτό δίχως τον 4ο διαιτητή.

Το γεγονός προκάλεσε ακόμη και την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε το περιστατικό και εξέφρασε την πεποίθηση πως η ΟΥΕΦΑ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στο μήνυμά του στο τουίτερ αναφέρει «καταδικάζω έντονα τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο βοηθός προπονητής της Μπασάκσεχιρ Πιέρ Γουέμπο και πιστεύω ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την ΟΥΕΦΑ. Είμαστε όλοι άνευ όρων κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων στον αθλητισμό και σε όλους τους τομείς της ζωής».

Η τουρκική ομάδα στον λογαριασμό της στο τουίτερ έγραψε «Όχι στον ρατσισμό». Ο ίδιος ο Πιέρ Γουέμπο στον λογαριασμό του στο τουίτερ έγραψε «Εγώ δεν είμαι λευκός, δεν είμαι μαύρος. Είμαι μόνο άνθρωπος».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν τίτλους όπως «Ρατσιστικός σεισμός» και «Σκάνδαλο στο Παρίσι», «Η Τουρκία ξεσηκώθηκε».

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μάλιστα και έντονη διπλωματική ένταση μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν, με τον τούρκο πρόεδρο συχνά να κάνει φραστικές επιθέσεις κατά του Γάλλου προέδρου.

Πηγές: ROSA.gr και Euronews