Διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που νομοθετήθηκε πρόσφατα, και με αφορμή την ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έδωσε την Τρίτη η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τη δίκη προθέσεων, με τη σημερινή της ανακοίνωση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποσαφήνισε ότι είναι καταρχήν νόμιμος ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση, ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.

Όπως είπε η ίδια, με Υπουργική Απόφαση θα οριστούν, μεταξύ άλλων, οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων πρωτίστως μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τυχόν άλλων ενδιαφερομένων.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι με τη νέα ρύθμιση για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν θα γίνεται βιντεοσκόπηση μαθημάτων ούτε εγκατάσταση καμερών στις σχολικές τάξεις. «Όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει για την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως», δήλωσε η κυρία Κεραμέως.

Πηγή: eordaialive.com

Σημειώνεται ότι οι διευκρινίσεις αυτές της Υπουργού ήρθαν λίγες ώρες, μετά την τηλεδιάσκεψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ και εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων, μετά από σχετικά αιτήματά τους.  Στην τηλεδιάσκεψη διατυπώθηκε η γνώμη της Αρχής ότι ναι μεν είναι νόμιμη η ταυτόχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά όχι και η καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων εκ των υστέρων. Μάλιστα, τονίστηκε και ότι η συγκεκριμένη επιλογή ενδείκνυται μόνο για περιπτώσεις ανάγκης, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή κατ’ εξαίρεσιν.

Τέλος, όπως καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ύστερα από συνάντησή της με την ΑΠΔΠΧ, η αρχή επιβεβαιώνει ότι ουδέποτε έδωσε θετική γνωμοδότηση για την βιντεοσκόπηση του μαθήματος στην κυβέρνηση, όπως ισχυρίστηκε η Ν. Κεραμέως. Αντιθέτως, η Αρχή μετέφερε στην κυβέρνηση ότι για ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να υπάρξει «έκδοση μιας σοβαρής και επιστημονικά τεκμηριωμένης εκτίμησης αντικτύπου, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η επίμαχη διαδικασία, κατά την άποψη της Αρχής, ενέχει υψηλή επικινδυνότητα».