Αδιαμφισβήτητα, μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες των σύγχρονων κοινωνιών είναι η αδιαφορία μεγάλης μερίδας των πολιτών για την πολιτική και εν συνόλω για τα προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινότητά. Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, έχει αρχίσει και διαμορφώνεται ένα σύνολο νεανικών κυρίως ατόμων, με έντονο προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον, με γνώσεις, ικανότητες και μεράκι για δουλειά και δημιουργία. Έτσι, νεανικές πρωτοβουλίες, με τη στήριξη ή μη άλλων Θεσμικών φορέων ή Δημοτικών αρχών άρχισαν να ξεπηδούν τα τελευταία χρόνια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, διεκδικώντας το αυτονόητο. Να φέρουν τους νέους και τις νέες κοντά στην πολιτική διαδικασία και να τους/τις ευαισθητοποιήσουν πάνω σε σημαντικά ζητήματα των τοπικών κοινωνιών τους και όχι μόνο. Πρώτο στάδιο αυτών των προσπαθειών υπήρξε η οργάνωση προσομοιώσεων δημοτικών συμβουλίων που με τον καιρό μετεξελίχθηκαν σε σωματεία με δράσεις σε μια ευρεία γκάμα θεματικών. Έτσι  ξεκίνησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης, ως μια συνεργασία μεταξύ του Δικτύου Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης και του Δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενεργοποίηση της Νεολαίας.

Τι είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης ;

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων είναι δομή ενεργητικής συμμετοχής νέων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν. Τους επιτρέπει  να γίνουν ενεργοί πολίτες, να σχεδιάσουν δράσεις σε τομείς  της απασχόλησης, του πολιτισμού, της πληροφόρησης και του ελεύθερου χρόνου. Συμβάλει στην ανάπτυξη αξιών όπως η αλληλεγγύη και η ανεκτικότητα. Ενθαρρύνει  την πρωτοβουλία και καλλιεργεί την υπευθυνότητα σε όσους συμμετέχουν. Αποτελεί τον συμμετοχικό φορέα, ο οποίος εξασφαλίζει στους νέους ηλικίας από 15 έως 30 ετών του Δήμου Θεσσαλονίκης, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, μια πρώτη τριβή με τα ζητήματα της πόλης τους.

Το Δ.Σ.Ν.Θ. λειτούργησε από το φθινόπωρο του 2018 έως το καλοκαίρι του 2019 ως πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2020 ξεκίνησε η νέα του θητεία διάρκειας ενός έτους. Η πρώτη αυτή πιλοτική χρονιά ήταν πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση της εικόνας και του χαρακτήρα του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα, καθώς τόσο η οργάνωση κάποιων εκδηλώσεων, όσο και η επικοινωνία με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, έδωσαν πολύτιμα μαθήματα για τη συνέχεια.

 Το Δ.Σ.Ν.Θ. συγκροτείται σε ολομέλειες των 49 ατόμων, ενώ από το καταστατικό του προβλέπεται η ύπαρξη  επιτροπών για την ανάπτυξη της ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ των μελών του, αλλά και τον καταμερισμό του μεγάλου φόρτου εργασίας, εξαιτίας των πολλών και πολυποίκιλων ζητημάτων που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη σήμερα. Η λειτουργία του Δ.Ν.Σ.Θ. συντονίζεται και οργανώνεται από 5 μελές Διοικητικό Συμβούλιο που προκύπτει με εκλογές μεταξύ των Μελών του. Τα μέλη του Συμβουλίου είναι 49 + 49 Τακτικά/Αναπληρωματικά και απαιτείται να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής  στο μητρώο του Δ.Σ.Ν.Θ. Στο μητρώο μπορούν να εγγραφούν νέοι και νέες ηλικίας 15 – 30 ετών και εφόσον παρακολουθήσουν μια σειρά  εκπαιδευτικών σεμιναρίων (Workshops), εντάσσονται στην κλήρωση από την οποία θα προκύψουν τα Τακτικά και Αναπληρωματικά μέλη του Συμβουλίου.

Ποία είναι η Δράση του Δ.Σ.Ν.Θ. μέχρι σήμερα; Τι προβλέπεται για τη συνέχεια;

 Την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, το ΔΣ.Ν.Θ.,  είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει δύο πολύ σημαντικά ταξίδια στη Λειψία, να έρθει σε επαφή με το αντίστοιχο Συμβούλιο Νέων του Δήμου Λειψίας και να προχωρήσει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών. Στα δύο αυτά ταξίδια οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα πιο ενεργά Συμβούλια Νέων της Γερμανίας και να αλληλεπιδράσουν με νέους και νέες τόσο από τη Γερμανία όσο και από την Ελλάδα. Την ίδια περίοδο, με αφορμή και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το Δημοτικό Συμβούλιο οργάνωσε την πρώτη μεγάλη δράση του, το Debate των υποψηφίων Δημάρχων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, καθώς δόθηκε έτσι η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να θέσουν σε υποψηφίους δημάρχους, μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν το νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

 Το 2020 η νέα θητεία του Δ.Σ.Ν.Θ. ξεκίνησε πολύ πιο δυναμικά έχοντας ως βάση τον πρώτο πειραματικό χρόνο. Η γνώση των παλαιότερων μελών και η δυναμική των νέων συνδυάστηκαν, χτίζοντας εκ νέου το εγχείρημα πάνω σε γερές βάσεις. Παρά την κρίση του κορονοϊού, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης έλαβε πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλλει, και αυτό με τη σειρά του, στη δημιουργική απασχόληση #menontas sto spiti, αλλά και  να ανοίξει την κουβέντα για το τι πρόκειται να γίνει μετά την καραντίνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε σημαντικούς τομείς, όπως ο εθελοντισμός, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η επιχειρηματικότητα. Βασικοί  στόχοι για το επόμενο διάστημα είναι η οργάνωση της «Διαβούλευσης Νέων 2020» και η διαμόρφωση της ατζέντας για τη νεολαία της Πόλης τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, φιλοδοξία του Δ.Σ.Ν.Θ. είναι να αναβιώσει μία παλιά συνήθεια της Πόλης, που είναι η οργάνωση «Υποδοχής Πρωτοετών» από το Δήμο, δηλαδή εκδηλώσεων, συναυλιών και συναφών δράσεων, που  αφορούν το καλωσόρισμα των νέων φοιτητών στην πόλη, γεγονός που θα επαναλαμβάνεται κάθε Φθινόπωρο.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών επέτρεψε στο Δ.Σ.Ν.Θ. να μην σταματήσει τη λειτουργία του, με την οργάνωση της δεύτερης συνεδρίασης του ηλεκτρονικά, στην οποία λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τις μελλοντικές δράσεις και παρεμβάσεις που φιλοδοξεί να υλοποιήσει. Η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και το επόμενο διάστημα, δίνοντας την ευκαιρία διενέργειας ηλεκτρονικών συνεδριάσεων και την περίοδο του καλοκαιριού, με στόχο την επίτευξη των μέγιστων δυνατών αποτελεσμάτων.

Ποιο είναι το γενικότερο όραμα πίσω από το εγχείρημα;

Πρώτος και κύριος στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να αποτελέσει το βασικότερο διαμεσολαβητή μεταξύ του Δήμου και των Νέων της Θεσσαλονίκης. Όραμα των συντελεστών του όμως,  είναι οι Νέοι και οι Νέες αυτής της Πόλης να πάψουν να βλέπουν με επιφυλακτικότητα τα κοινά και να αρχίσουν να είναι δραστήριοι και δραστήριες, παρόντες και παρούσες στις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια εξ αρχής ήταν πολλά, αλλά τους επέτρεψαν να αποκτήσουν εμπειρίες που τους εξέλιξαν ως προσωπικότητες. Το εν λόγω project είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και βελτιώνεται μέρα με τη μέρα έχοντας ως κινητήριο δύναμη την όρεξη για δουλειά και δημιουργία των μελών του.

Μακάρι ανάλογες νεανικές προσπάθειες να εντατικοποιηθούν σε ολόκληρο τον Εθνικό κορμό, με αποκλειστικό γνώμονα την προώθηση των νέων, ικανών και εκπαιδευμένων ανθρώπων εις ότι αφορά την κριτική και την επίλυση των σημερινών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε. Το Youth Voice θα είναι πάντα εκεί, ώστε να συμβάλλει στην γνωστοποίηση τέτοιων προσπαθειών.

Μάθετε περισσότερα για το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης ακολουθώντας τα social media του!