Μέσα στα πάνδεινα που περνάμε τον τελευταίο καιρό, φυσικά τα ελληνοτουρκικά συνεχίζουν να έχουν συχνά πυκνά μία θέση στο προσκήνιο. ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, Τουρκία, πετάνε το μπαλάκι τόσα χρόνια ο ένας στον άλλον χωρίς να δίνεται σχεδόν ποτέ κάποια ουσιαστική λύση, παρά μόνο εάν το ζήτημα κοντεύει να φτάσει στην ένοπλη σύρραξη.

Είναι ίσως πολύ γραφικό πλέον, αλλά χρειάζεται να τονιστεί ότι όντως η Ελλάδα είναι μόνη της και πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση των διπλωματικών της οδών μόνη της, γιατί οι ΗΠΑ και οι εκάστοτε ΗΠΑ πάντα θα στοχεύουν στα δικά τους συμφέροντα αδιαφορώντας ποιος έχει δίκιο ανάμεσα σε δύο χώρες που παλεύουν να επιβιώσουν στον ίδιο (γειτονικό) γεωγραφικό χώρο. Δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουμε την σκέψη μας ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τα F35 σημαίνει και πάγωμα των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ. Μάλλον πρόκειται για κάποιο μικρό καβγαδάκι, γιατί οι ΗΠΑ πάντα στρέφονταν στην Ελλάδα και την χρησιμοποιούσαν όταν κάτι δεν πήγαινε καλά με την Τουρκία. Πέρα από αυτό για να κλείσει το θέμα των διπλωματικών η Ελλάδα πρέπει να στοχεύει, όπως και το κάνει με τον Δένδια ως υπουργό εξωτερικών, στην ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με σκοπό να προωθήσει μετά από πολλά χρόνια την δική της ατζέντα στην περιοχή.

Με αυτά και αυτά φτάνουμε στην πρόσφατη συνάντηση του Δένδια με τον αντίστοιχο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι περισσότεροι γνωρίζουν και το τι ειπώθηκε και το τι έγινε την στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο.

 Πρόκειται για μια από τις σπάνιες στιγμές που η Ελλάδα, μέσω κάποιου επίσημου εκπροσώπου της, με δομημένο λόγο και επιχειρήματα χωρίς κενές απειλές εξέθεσε την γείτονα χώρα που παραβιάζει διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο και αδιαφορεί για το αν θα της επιβληθεί κάποια τιμωρία.

Μην ξεχνάμε την τραγική αδυναμία της Ένωσης να αντιδράσει στην παράνομη στάση της Τουρκίας και να αρκείται απλά σε δηλώσεις τύπου ότι θα συντάσσεται μαζί με την Ελλάδα.  Στην δημόσια και ζωντανή αντιπαράθεση που έλαβε χώρα ο Δένδιας απάντησε σε κάθε πρόκληση του Τσαβούσογλου όπως έπρεπε και άρμοζε (πχ ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι θυμάται ότι και η Τουρκία έχει υπογράψει την Συνθήκη της Λωζάννης) και εξέλαβε θετικά σχόλια για αυτή την στάση του σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τις ελάχιστες φορές, μάλλον μοναδική φορά, που τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγχαίρουν εκπρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό δείχνει ότι ο Δένδιας είναι ένα πρόσωπο και αρκετά λαοφιλές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας (στηρίζεται από Καραμανλικούς κύκλους), αλλά και στο αντίπερα πολιτικό στρατόπεδο.

Όσον αφορά την γείτονα χώρα τα πράγματα μάλλον δεν είναι καλά για τον Ερντογάν. Η οικονομία παραπαίει και είναι ένα βήμα πριν το χείλος της καταστροφής και το ΔΝΤ. Η κοινωνία της είναι διχασμένη και οι σκληρές κριτικές απέναντι στο καθεστώς του σύγχρονου σουλτάνου έχουν αρχίζει και ακούγονται περισσότερο από ποτέ, παρά τις προσπάθειες φίμωσης τους. Τα μέτωπα για την Τουρκία πολλά. Συρία, Ελλάδα, Κούρδοι και πλέον σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ. Η απομόνωση από την Δύση που τόσο καιρό απλά αναφέραμε είναι ένα σίγουρο γεγονός. Αυτό που προβλέπεται είναι κάποια ακραία και σπασμωδική κίνηση από τον Ερντογάν σύντομα, γιατί κάπως θα αντιδράσει βλέποντας το καθεστώς του να καταρρέει και θα θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινωνία της Τουρκίας.

Αυτό που γνωρίζουμε και δεν προβλέπεται απλά, είναι ότι κάποια λύση στα ελληνοτουρκικά δεν θα έρθει. Όσο παραμένει ο Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας οι σχέσεις θα είναι αβέβαιες, απρόβλεπτες και μόνιμα σε μία βαθιά ρήξη.