Ethnasia: Μία εταιρεία boho χειροποίητων κοσμημάτων, το όραμα της οποίας γεννήθηκε στη Σαμοθράκη από ένα νεαρό κορίτσι πέντε χρόνια πριν, σήμερα σημειώνει χιλιάδες πωλήσεις κοσμημάτων σε ανθρώπους από διάφορα μέρη της γης! Το Youth Voice συνομίλησε με την ιδρύτρια της επιχείρησης, Φανή Ντινούδη, για τις απαρχές του εγχειρήματός της, το μυστικό της επιτυχίας της, καθώς και για άλλα θέματα τα οποία απασχολούν τη νέα γενιά. Ας ξεκινήσουμε!

η Φανή Ντινούδη, ιδρύτρια της εταιρίας

Η Φανή Ντινούδη, ιδρύτρια της Ethnasia

Πώς σκεφτήκατε να ιδρύσετε μια εταιρεία κοσμημάτων; Είναι κάτι που είχατε σχεδιάσει;

Δεν ήταν κάτι που το είχα σχεδιάσει, ούτε κάτι που το είχα οραματιστεί από μικρή ηλικία. Δεν φανταζόμουν στα 18 μου ότι μεγαλώνοντας, αντί να ακολουθήσω το αντικείμενο των σπουδών μου τελικά θα αποκτούσα τη δική μου επιχείρηση. Ήταν κάτι που ξεκίνησε ως χόμπι, όταν ήμουν ακόμα φοιτήτρια νομικής και σε ένα ταξίδι μου στη Σαμοθράκη έμαθα την τέχνη των macrame κοσμημάτων. Στην αρχή ασχολούμουν ερασιτεχνικά και σιγά σιγά μαζί με τον φίλο μου, που γνωρίζει το τεχνικό κομμάτι, φτιάξαμε το e-shop.

Είναι γενικά ακόμα μία ιστορία που αποδεικνύει ότι ο δρόμος προς την επιτυχία – όπως λένε πολλοί, αλλά επειδή ακούγεται μεγαλεπίβολο προτιμώ να λέω ο δρόμος προς την ευτυχία κι ας είναι περισσότερο ουτοπικό – , δεν καθορίζεται από την επιλογή που κάνει κάποιος στα 18 του. Η ζωή θέλει ευελιξία και στην τελική να κάνεις αυτό που αγαπάς και σε εκφράζει.

Ποια είναι η βάση της «Ethnasia» και πόσους ανθρώπους απασχολεί σήμερα; Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία το όνομά της;

Η βάση μας μέχρι φέτος ήταν το Διδυμότειχο και η Σαμοθράκη. Φέτος ανοίξαμε και τα γραφεία μας στην Ξάνθη. Σ’ αυτά τα τρία μέρη απασχολούμε συνολικά 20 άτομα.

Το όνομα της εταιρείας είναι φτιαγμένο από τα συνθετικά ethnic και fantasia. Ακριβώς οι ιδέες/αξίες τις οποίες εκφράζουν τα κοσμήματά μας και με τις οποίες ξεκινήσαμε και πορευόμαστε.

κοσμήματα

Κοσμήματα της εταιρείας

Πώς καταφέρατε μια επιχείρηση που ξεκίνησε ως μικρής εμβέλειας να έχει σήμερα τόσο μεγάλη αναγνωρισιμότητα ακόμα και σε ανθρώπους στο εξωτερικό;

Και σε μένα φάνταζε αδιανόητο να ξεκινήσω από τη Σαμοθράκη και τελικά να στέλνω κοσμήματα σε όλο τον κόσμο! Είναι κι αυτό κάτι που δεν είχα σχεδιάσει. Δεν μπορείς να σχεδιάσεις με βεβαιότητα την πορεία σου ως επιχείρηση. Εσύ βάζεις πολλή δουλειά και μεράκι και μετά περιμένεις τα αποτελέσματα. Τουλάχιστον αυτό κάναμε εμείς. Νομίζω ο συνδυασμός σκληρής δουλειάς σε συνδυασμό με το οικείο και άμεσο προφίλ που έχουμε στα social media, κάνει τον κόσμο να δεθεί εύκολα μαζί μας και να βλέπει τον εαυτό του να φοράει τα κοσμήματά μας.

Χάρη στη σκληρή δουλειά πετύχαμε να δημιουργούμε κοσμήματα που αξίζει να φορεθούν, που είναι πρωτότυπα, με τον δικό τους χαρακτήρα και μπορούν να ξεχωρίσουν και να αγαπηθούν από το κοινό. Έπειτα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο το ύφος της εταιρείας μας στα social media. Αυτή η αμεσότητα και η οικειότητα εκτιμάται. Υπάρχουν συνεχώς καινούργιες δημιουργικές φωτογραφίες με καινούργια προϊόντα. Πάντως το signature της Ethnasia είναι η φιλοσοφία μας. Δεν πουλάμε μόνο κοσμήματα, αλλά προωθούμε κι έναν τρόπο ζωής. Βρήκαμε λοιπόν ανταπόκριση σ’ αυτό το κοινό που αγαπά αυτόν τον τρόπο ζωής. Και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό το κοινό είναι μεγάλο!

κοσμήματα

Κοσμήματα της εταιρείας

Η Ethnasia δεν μένει παρατηρητής των προβλημάτων που μαστίζουν τον κόσμο. Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για την πρωτοβουλία Charity Collection;

Πιστεύουμε ότι η μικρή συνεισφορά του καθενός μπορεί να βοηθήσει να γίνει κάτι μεγάλο. Γενικά πιστεύουμε πολύ στην αξία του να προσφέρεις και να βοηθάς, είμαστε καταρχήν ευαισθητοποιημένοι σε προσωπικό επίπεδο. Αν μία εταιρία δεν πιστεύει στην προσφορά στην οποία κάνει, δεν το κάνει δηλαδή με την καρδιά της, είναι κατά προσποίηση μία εταιρία με κοινωνική ευθύνη.

Είναι μεγάλη μας χαρά να συνεργαζόμαστε με όλους αυτούς τους οργανισμούς και να βάζουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στον σκοπό τους μέσα από τα κοσμήματα που πουλάμε. Οι οργανισμοί που στηρίζουμε είναι η Πράξις, η Fair Life, η Καρδιά του Παιδιού, ο Αρκτούρος, το Άλμα Ζωής και το 1% for the Planet.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο καθένας που παίρνει ένα κόσμημα από εμάς, το φοράει καθημερινά και το χαίρεται να ξέρει ότι ένα ποσό πάει για καλό σκοπό.

κοσμήματα

Κοσμήματα της εταιρείας

Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει μία επιχείρηση νέων ανθρώπων στην Ελλάδα σήμερα;

Το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι απαρχαιωμένο σε κάποια θέματα. Νιώσαμε πολλές φορές ότι βρισκόμαστε μακριά από το κέντρο τη Ευρώπης, καθώς παρουσιάζονταν μπροστά μας περιττά εμπόδια στο να αναπτυχθούμε ως εταιρεία στο εξωτερικό.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στα νέα παιδιά ή γενικά στους αναγνώστες μας;

Θα τους συμβούλευα, όπως είπα και παραπάνω, να κάνουν αυτό που θέλουν πραγματικά και να έχουν επιμονή. Οποιαδήποτε δουλειά και αν κάνουν, αν έχουν μεράκι και επιμένουν, παρ’ όλες τις δυσκολίες, κάποια στιγμή θα αναδειχθούν. Και ειδικά ο δρόμος της επιχειρηματικότητας θέλει ρίσκο και θάρρος. Κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα πετύχεις. Πρέπει οι νέοι να ξεπερνούν τα στεγανά της παλιάς φιλοσοφίας, κατά την οποία οι γονείς μας επέλεγαν ένα επάγγελμα με βασικό κριτήριο την ασφάλεια.

Κακά τα ψέματα, στην εποχή μας, όπου είναι όλα ρευστά και δεν υπάρχει ασφάλεια με την έννοια της οικονομικής εξασφάλισης, τι πιο απελευθερωτικό από το να κάνεις αυτό που αγαπάς, είτε πετύχεις είτε όχι;

Μπορείτε να ακολουθήσετε παρακάτω την Ethnasia στα social media ή να κάνετε τις αγορές σας με ένα κλικ εδώ.

κοσμήματα