Η συμμετοχή της Ουκρανίας στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Τορίνο της Ιταλίας, προβάλλεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη με βάση τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών.

Το ερώτημα είναι σε ποια χώρα θα διοργανωθεί ο διαγωνισμός του 2023 αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις. Μπορεί οι Kalush Orchestra στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τις τεχνικές τους πρόβες να δήλωσαν πως μια νέα Ουκρανία, αναγεννημένη από τις στάχτες του πολέμου θα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, τα πράγματα όμως δεν θα είναι απλά για την EBU.

Σε σημερινές της δηλώσεις της, η υπουργός οικονομικών της Σουηδίας, Anna König Jerlmyr, δήλωσε πως παρόλο που εύχεται η Σουηδία να κερδίσει στον τελικό του Σαββάτου με την Cornelia Jakobs και το “Hold Me Closer”, εντούτοις προτίθεται να αναλάβει τον διαγωνισμό του 2023, σε περίπτωση νίκης της Ουκρανίας φέτος. Όπως δήλωσε, έχει επικοινωνήσει την πρότασή της στον πρέσβη της Ουκρανίας στη Σουηδία και έχει επαφές και με τον δήμαρχο του Κιέβου.

Η συμμετοχή της Ουκρανίας στη φετινή Eurovision έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων και δεν αποκλείεται να διεκδικήσει τη νίκη με αξιώσεις.

Το τραγούδι Stefania από το συγκρότημα Kalush Orchestra συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με τη ραπ και από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε έναν άτυπο ύμνο της χώρας.

«Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν τον πόλεμο και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου. Μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα – πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών και έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του», λέει ο Όλεχ Πσιουκ, τραγουδιστής.

H φετινή παρουσία της Ουκρανίας στη Eurovision του Τορίνο έχει ισχυρό συμβολισμό και εν μέσω του πολέμου οι Ουκρανοί δείχνουν πως μπορούν να δημιουργήσουν συνθέσεις που αναμιγνύουν παραδοσιακούς με μοντέρνους ήχους.

«Δείχνουμε πως η ουκρανική κουλτούρα και ο ουκρανικός εθνικός κώδικας είναι εδώ. Σκοπός μας είναι να προβάλλουμε την ουκρανική μουσική όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη. Και η Eurovision είναι ο καλύτερος τρόπος γι αυτό» λέει ο Όλεχ Πσιουκ.

Κανονικά η Alina Pash, νικήτρια του ουκρανικού εθνικού τελικού θα ήταν η εκπρόσωπος της χώρας στη Eurovision 2022, αλλά κατηγορείται για παραβίαση των κανονισμών της εθνικής επιλογής της χώρας και πως έχει βρεθεί σε ρωσικά εδάφη στο παρελθόν, πραγματοποιώντας συναυλίες. Οι εν λόγω κατηγορίες αφορούσαν μια εμφάνιση της τραγουδίστριας στην Κριμαία, σε ιδιωτικό πάρτι Ουκρανών υπηκόων και της στέρησαν τη συμμετοχή της, η οποία αντικαταστήθηκε από τους Kalush Orchestra.

Πηγές: news247.gr, skai.gr