Εν μέσω κορωνοϊού και αναμονής για την ανάπτυξη στρατηγικής στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Γερμανία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου.
Το κεντρικό σύνθημα της γερμανικής Προεδρίας είναι «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης». Οι βασικοί άξονες στους οποίους πρόκειται να επικεντρωθεί είναι η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στην Ευρώπη, η ισχυροποίηση της Ευρώπης μέσω καινοτόμων πρακτικών, καθώς και η υλοποίηση του αιτήματος για μια δίκαιη, βιώσιμη και ασφαλή Ευρώπη. Ο βασικότερος στόχος όμως της εξάμηνης γερμανικής Προεδρίας αποτελεί η αναβάθμιση του εργασιακού τομέα στα κράτη – μέλη της Ένωσης.
Η αναβάθμιση του εργασιακού τομέα συνδέεται στενά με την ανάκαμψη της οικονομίας, ύστερα από την «λαίλαπα», η οποία ονομάζεται κορωνοϊός, και τις συνέπειες που επέφερε στην κοινωνία. Αναμένεται να προταθούν μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο της βιομηχανίας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προστασία εποχικών και χαμηλόμισθων εργαζομένων και την κοινωνικά δίκαιη μεταβολή της οικονομίας. Με ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, και η διαδικασία υλοποίησης του Χάρτη Πορείας για τους καρκινογόνους παράγοντες. Ο συγκεκριμένος Χάρτης αποτελεί μια προσπάθεια για την εφαρμογή των καλύτερων μεθόδων για την πρόληψη ή τη μείωση των καρκινογόνων ουσιών στους χώρους εργασίας.
Η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί μια ακόμα πρόκληση και για την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν πως από το μεγάλο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το 2015 και έπειτα, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αποκτήσει περισσότερους υποστηρικτές, ενώ διαφαίνεται πως θα εφαρμοστεί ένα σύστημα άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ένωσης σε σχέση με τη μέχρι πρότινος γερμανική στάση αναμονής σε όποιο πρόβλημα εμφανιζόταν.
Ένας, εξίσου σημαντικός, παράγοντας για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων είναι και η στάση της Γαλλίας, μετά και την πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ στον Γάλλο Πρόεδρο, Μακρόν. Η πρόταση σύγκλισης συνέβη, καθώς η καγκελάριος τόνισε πως μια απλή συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας ιστορικά, ίσως να μην έχει καμία σημασία για τα υπόλοιπα κράτη. Μια ενεργή συμπόρευση των δύο χωρών, όμως, αποτελεί πηγή έμπνευσης για εύρεση κοινών λύσεων από όλους τους εταίρους.
Τέλος, και για να αναφερθούμε λίγο στα φλέγοντα ζητήματα για την Ελλάδα, βρισκόμαστε σε μια στάση αναμονής για την τοποθέτηση της Γερμανίας ως διπλωματικού διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κατά πόσο θα ληφθεί η σωστή απόφαση, καθώς η ίδια η καγκελάριος εξέφρασε τον φόβο της για ενδεχόμενη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν εκτονωθεί η ένταση αυτής της περιόδου. Κάπου εδώ να προσθέσουμε και την έκκληση βοήθειας του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, σχετικά με την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενο επεισόδιο.