Στη συνείδηση και στην καρδιά των Ελλήνων και Ελληνίδων δύο μνημεία βρίσκονταν, βρίσκονται και θα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο. Η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα και η Αγία Σοφία. Τα δύο αυτά μνημεία συνδέουν τον ελληνικό πολιτισμό αιώνων και φανερώνουν την εξέλιξή του από τα αρχαιοελληνικά χρόνια στα βυζαντινά. Το πρώτο βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και προστατεύεται από το ελληνικό κράτος και την UNESCO, το δεύτερο, όμως,  βρίσκεται πλέον στην Τουρκία και, ενώ θεωρητικά το προστατεύει η UNESCO ως ένα μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, η τουρκική πλευρά το καπηλεύεται καταστρέφοντας την μοναδικότητά του.

Η Αγία Σοφία, από την δημιουργία της και μετέπειτα, υπήρξε το σημείο αναφοράς της χριστιανοσύνης και ειδικότερα  της ορθοδοξίας και  του ελληνισμού. Εκεί πέρα ο λαός βίωσε από γιορτές μέχρι συμφορές. Η τελευταία μάλιστα λειτουργία έγινε λίγο πριν την πτώση της Πόλης από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ο οποίος αργότερα έπεσε μαχόμενος στα τείχη της. Παρ’ όλο που λίγα χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή ο θεμελιωτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ,  την μετέτρεψε το 1934 σε μουσείο και το 1985 ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, ο «σουλτάνος» Ερντογάν αποφάσισε να τα ακυρώσει όλα. Προφανώς για να αποπροσανατολήσει τον τουρκικό λαό από τα προβλήματα της χώρας, να τονώσει τους φανατικούς του οπαδούς, αλλά και για να φανερώσει την ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνσή του από τα δυτικά ιδεώδη, αποφάσισε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Απόφαση που περισσότερο θυμίζει μεσαιωνικές πρακτικές και προσβάλλει τον πολιτισμένο κόσμο.

Η Αγία Σοφία, δείχνει να εγκαταλείπεται από τη Δύση, μένοντας έρμαιο ενός λαϊκιστή «σουλτάνου». Αντιδράσεις υπάρχουν από ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, το ελληνικό κράτος μέχρι και από τον απανταχού χριστιανισμό, ανεξαρτήτως δόγματος. Οι αντιδράσεις όμως, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος αδιαφορεί προκλητικά  για αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται να επιβάλει κυρώσεις, όπως και οι ΗΠΑ κάνουν πίσω και αρκούνται σε δηλώσεις μόνο προτροπής. Η UNESCO δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί το θέμα και να αντιδράσει δυναμικά. Πέρα από το χτύπημα κάτω από την μέση για τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό, μιλάμε για την βεβήλωση ενός κτίσματος με τεράστια ακτινοβολία παγκοσμίως. Η παγκόσμια κοινότητα αρκείται σε έντονες αντιδράσεις και ανακοινώσεις, χωρίς κάποια σημαντική κύρωση που ίσως αναστείλει τις ενέργειες του Ερντογάν.

Κάποιοι ίσως πουν ότι η Αγία Σοφία ανήκει στην Τουρκία, που αυτή και μόνο έχει κυριαρχικά δικαιώματα επ΄αυτής και είναι εσωτερικό ζήτημα το πώς θα την αξιοποιήσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι αυτός ο ναός αιώνων ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και προστατεύεται από αυτήν. Είναι ένα σημείο έμπνευσης για τον Δυτικό πολιτισμό και σημείο ένωσης της Ευρώπης με την Ασία. Η Αγία Σοφία είναι ζήτημα όχι μόνο ελληνικό, αλλά όλου του πλανήτη, που θαυμάζει την κατασκευή του Ιουστινιανού Α΄ εδώ και αιώνες. Ένας ναός με πολιτισμό αιώνων, αποτελώντας πνευματικό επίκεντρο της Δύσης, δεν μπορεί να γίνει τζαμί σε μία μέρα διαγράφοντας το παρελθόν του. Οι ΄Ελληνες στην Αγία Σοφία βλέπουν τον πολιτισμό τους να αναβιώνει, γεμίζοντας περηφάνια για το παρελθόν τους. Στο μνημείο αυτό, λοιπόν, αντανακλάται τόσο ο Ελληνισμός σε όποια πλευρά της γης και να βρίσκεται, όσο και ο χριστιανισμός που χρόνια τώρα έχει καταπιεστεί από την τουρκική πλευρά. Πέρα από μία πανανθρώπινη πολιτισμική ασέβεια, αφού μέσα στην Αγία Σοφία συναντιούνται οι πολιτισμοί όλης της Δύσης, εφόσον αυτή υπήρξε σταυροδρόμι τους ανά τους αιώνες, έχουμε να κάνουμε και με μία θρησκευτική ασέβεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ρεβανσισμός δεν είναι η λύση. Η Ελλάδα δεν πρέπει να προβεί σε κάποια κίνηση που θα δείξει ασέβεια στον μουσουλμανισμό. Οι κινήσεις αυτές δεν εκφράζουν μεγάλο μέρος του  τουρκικού λαού, που είναι αντίθετος στην μετρατροπή του μνημείου σε τζαμί και της δυσφήμησης της χώρας τους. Η απόφαση αυτή είναι ενός ανθρώπου που θέλει να μειώσει την σπουδαιότητα του μνημείου για τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό, υποσκάπτοντας τον παράλληλα, ενώ εμφανής είναι και ο ζήλος του προς το πρόσωπο του Κεμάλ, ακυρώνοντας την απόφαση του ιδρυτή του τουρκικού κράτους, να είναι η Αγία Σοφία μουσείο. Η παγκόσμια κοινότητα μακάρι να αντιδράσει μέσα από την αγανάκτητη των λαών της, που σοκαρισμένοι παρακαλουθούν τις εξελίξεις. Η Αγία Σοφία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στις καρδιές των Ελλήνων, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας τους, η οποία ιστορία πηγάζει και από αυτήν, ανεξάρτητα από το πώς την εργαλειοποιεί για τα συμφέροντά του ο  εν λόγω  πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος έχοντας πλέον δικτατορικές τάσεις, πράττει προσβάλλοντας τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο Ερντογάν μη σεβόμενος τις διεθνείς συνθήκες και την παγκόσμια θεσμική κοινότητα, έθεσε πλέον την Τουρκία εκτός Δύσης.