Σοβαρότατες εξελίξεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση Νοβάρτις έπειτα από αποκαλύψεις της Ελένης Τουλουπάκη.

Συγκεκριμένα, η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς έκανε αίτημα για συμπλήρωση της κύριας ανάκρισης στην υπόθεση και επανάληψη της μετάφρασης των ξενόγλωσσων εγγράφων της δικογραφίας. Σύμφωνα με τη δήλωση του συνηγόρου της, από επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI που αποτελεί μέρος της δικογραφίας, λείπουν σημαντικότατα στοιχεία και έχει γίνει απάλειψη ονομάτων πολιτικών κατά τη μετάφρασή τους!

Επίσης από την ίδια μετάφραση έχουν απαλειφθεί άλλα δύο γνωστά ονόματα εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, σε συναλλαγή αναφερομένης δωροδοκίας.

«Η μετάφραση άλλαξε το κείμενο ουσιωδώς και ενώ αναφέρονταν στο πρωτότυπο ότι η Novartis «πλήρωσε» συγκεκριμένο ονομαστικά πρώην υπουργό, στην μετάφραση αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή «πλήρωσε» απλά, αφαιρώντας το όνομα αυτού που πληρώθηκε! Η ίδια μετάφραση στην ίδια σελίδα παρέλειψε επίσης να αναφέρει το ίδιο όνομα του πρ. υπουργού σε άλλη υπόθεση της ίδιας εταιρείας και ενώ στο πρωτότυπο αναφέρει ότι ο πρ. υπουργός «εισήγαγε» δύο φάρμακα της Novartis, στην μετάφραση αναφέρεται ότι τα δύο φάρμακα «εισήχθησαν» γενικά και αόριστα και σε παθητική φωνή, δήλωσε ειδικότερα ο δικηγόρος. 

Τι λέει το μεταφρασμένο έγγραφο για τον Α. Λοβέρδο και τους Μανιαδάκη – Φρουζή

Η μετάφραση του εγγράφου στα ελληνικά, έγινε στις 12 Απριλίου του 2021 από την μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ, όταν η υπόθεση διερευνείτο από την ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Το πρωτότυπο έγγραφο του FBI στα αγγλικά έγραφε σε ενεργητική φωνή τα εξής: «το 2012 η NVG (σ.σ. Novartis Ελλάς) πλήρωσε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεπλύθηκαν μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση».

Στην επίσημη μετάφραση αναγράφεται ειδικότερα ότι «τo 2012 η NVG πλήρωσε 20.000 ευρώ ως δωροδοκία που ξεπλύθηκε μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση».

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρεται επίσης ότι «το 2010 ο Ανδρέας Λοβέρδος (υπουργός υγείας) εισήγαγε δύο νέα φάρμακα της Novartis. To φάρμακα Gilenya με μεγάλη εμπορική επιτυχία και μια δεύτερη διατύπωση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης και τιμολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας».

Η μετάφραση αρκείται στο ότι «το 2010, εισήχθησαν δύο νέα φάρμακα της Novartis. To φάρμακα Gilenya με μεγάλη εμπορική επιτυχία και μια δεύτερη διατύπωση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης και τιμολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας».

Η κατρακύλα βεβαίως δεν σταματά εδώ. Κάπου στη μετάφραση χάθηκαν και τα ονόματα των Μανιαδάκη και Φρουζή. «Η NVG έλαβε 75.000 ευρώ σε νομιμοποιημένα χρήματα, με τα οποία ο Φρουζής πλήρωσε τον Νίκο Μανιαδάκη (υπουργείο Υγείας) το 2009, προκειμένου να αυξήσει τους δείκτες αποζημίωσης για τα φάρμακα της Novartis και να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα σε ρυθμιστικά θέματα», αναφέρεται στο πρωτότυπο.

Στο μεταφρασμένο έγγραφο το Υπουργείο Εξωτερικών αρκείται στα εξής: «η NVG έλαβε 75.000 ευρώ σε νομιμοποιημένα χρήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν δωροδοκίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 για να αυξήσουν τα ποσοστά επιστροφής για τα φάρμακα της Novartis και να αποκτήσει αθέμιτα πλεονεκτήματα σε κανονιστικά θέματα».

Τι λέει το πρωτότυπο έγγραφο για τον Α. Λοβέρδο και τους Μανιαδάκη – Φρουζή

Εκτός αυτού έχει αφαιρεθεί και το όνομα του περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη. Συγκεκριμένα, στο επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπογράφεται από εκπρόσωπο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ με ημερομηνία 25/5/2017 αναφέρεται το εξής: «Επιπλέον, περίπου τον Φεβρουάριο του 2014, η NVG (σ.σ. Novartis) ξέπλυνε τουλάχιστον 51.4111,72 ευρώ μέσω των μέσων Voulkidis, Healthday και Μαυρίκος Media με σκοπό να δωροδοκήσει κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος χρησιμοποίησε την επιρροή του προς υποστήριξη της διαρκούς ισχύος της Novartis στον κρατικό κατάλογο φαρμάκων».

Τι λέει το πρωτότυπο έγγραφο για τον Γ. Πατούλη

Στην μετάφραση που έγινε στις 12/4/2021 από τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται το εξής: «Επιπλέον, περίπου τον Φεβρουάριο του 2014, η NVG (σ.σ. Novartis) ξέπλυνε τουλάχιστον 51.4111,72 ευρώ μέσω των Voulkidis, Healthday και Μαυρίκος Media με σκοπό τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων».

Τι λέει το μεταφρασμένο έγγραφο για τον Γ. Πατούλη

Το Υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι η Μεταφραστική Υπηρεσία του, καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21 και δεν είχε την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων τις οπόιες πλέον αναλαμβάνουν εξωτερικά συνεργαζόμενοι ιδιώτες μεταφραστές. Διέφυγε βέβαια η λεπτομέρεια ότι σε αυτόν τον νόμο προβλέπεται στο άρθρο 148 ότι το Υπουργείο επιβλέπει τους ιδιώτες μεταφραστές για την ορθή εκτέλεση του έργου τους.

Το άρθρο 3 του επίμαχου νόμου

Μάλιστα ο νόμος αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2021 και προβλεπόταν μεταβατική περίοδος έξι μηνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νόμος θα επέφερε κατάργηση του μεταφραστικού τμήματος του ΥΠΕΞ τον Αύγουστου του 2021, ενώ τα έγγραφα μεταφράστηκαν και υπεγράφησαν τον Απρίλιο του 2021. Συνεπώς παραμένει ανεξήγητο πώς υποστηρίζει το ΥΠΕΞ ότι η μετάφραση έγινε από συμβεβλημένη μεταφράστρια και όχι από το ειδικό τμήμα μετάφρασης του Υπουργείου.

Η πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου στον νόμο

Ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και σε επικοινωνία με την υπεύθυνη μεταφράστρια, εκείνη δήλωσε ότι δεν είχε παραλείψει τα ονόματα, υπονοώντας πως κάποιος άλλος παρενέβη στο έγγραφο μετά από εκείνη. Την διερεύνηση του αν όντως υπάρχει αλλοίωση και από ποιον, ανέλαβε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. 

Σε κάθε περίπτωση εκτός από ονόματα που διέφυγαν κατά την μετάφραση ενός τόσο σημαντικού εγγράφου, εκτός από τον έλεγχο που δεν έκανε το Υπουργείο, μάλλον διέφυγαν και όλες αυτές οι νέες αποκαλύψεις από έγκριτους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, καθώς σε άλλη χώρα όλα αυτά θα ήταν θέματα που θα «έπαιζαν» ολημερίς παντού. Ωστόσο όχι στην Ελλάδα, όπου η ελευθερία της δημοσιογραφίας έχει φτάσει στο ναδίρ.

Εξάλλου, πέρα από εξοργιστικό είναι και ανησυχητικό, να διατεινόμαστε ότι λειτουργεί δημοκρατικά ένα κράτος που διώκει για την υπόθεση Νοβάρτις την Ελένη Τουλουπάκη, την Γιάννα Παπαδάκου και τον Κώστα Βαξεβάνη, ενώ κάνει τα πάντα – νόμιμα και μη – για να μην τιμωρηθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.