Ο Martin Luther King Jr. είχε αναφέρει κάποτε: «Η αδικία οπουδήποτε αποτελεί απειλή για τη δικαιοσύνη παντού». Μια φράση που θα μπορούσε κανείς εύκολα να συνδέσει με τη δολοφονία του George Floyd στη Μινεάπολις και τα γεγονότα που την ακολούθησαν από άκρη σε άκρη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μια δολοφονία, της οποίας η τακτική του αστυνομικού, θύμισε την κίνηση του πρωταγωνιστή της ταινίας American History X στην αρχική σκηνή (παρεμπιπτόντως, όποιος δεν έχει δει ακόμα αυτήν την ταινία να το πράξει άμεσα).

Στον απόηχο αυτών των γεγονότων, έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση που λαμβάνουν, ακόμα και σήμερα, εν έτει 2020, σημαντικός αριθμός Αμερικανών πολιτών σε παρόμοια περιστατικά. Θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα ειρωνικό σε μια εποχή, που η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή από ιδιωτική εταιρεία είναι γεγονός, συζητάμε ακόμα για τις φυλετικές διακρίσεις, ειδικά σε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, του δόγματος του American Dream και των ευκαιριών για όλους.

Είναι, παρ’ όλα αυτά, μια ευκαιρία αποτίμησης, ώστε να αναλογιστούμε πώς είναι δυνατόν στην εποχή μας να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων σοκαριστικών γεγονότων. Πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις σκέφτομαι πως είναι αδιανόητο να συμπεριφερόμαστε απέναντι σε έναν συνάνθρωπό μας ανάλογα με το χρώμα του δέρματός του και όχι ανάλογα με τον χαρακτήρα του. Ένα αίτημα, που εκφράστηκε και από το Martin Luther King Jr, ξεκινώντας με την περίφημη φράση “I have a dream”. Πόσο τραγικό να συμβαίνουν αυτά, ειδικά αν σκεφτούμε πως κάποτε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το 2020 ήταν η χρονιά που θα έβγαιναν στην αγορά τα ιπτάμενα αυτοκίνητα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί πως σε πολλές μεγάλες πόλεις έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες διαδηλώσεις ανά την επικράτεια των ΗΠΑ, με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd, όπου συμμετέχουν λευκοί και Αφροαμερικάνοι, οι οποίοι ζητούν να επικρατήσει, επιτέλους, δικαιοσύνη, ενώ την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει πολλά διάσημα πρόσωπα, ακόμα και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με πολλούς συμβολικούς τρόπους. Δυστυχώς, στις συγκεντρώσεις αυτές έχουν παρεισφρύσει και άτομα τα οποία έχουν επιδοθεί σε πλιάτσικο, δίνοντας, μάλιστα, αφορμή με αυτές τις κινήσεις στον Ντόναλντ Τραμπ να σκέφτεται επέμβαση της Εθνοφυλακής σε μερικές πόλεις. Μια απόφαση που βρήκε αντίθετο τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν θεωρεί ορθή μια τέτοια επέμβαση.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα γεγονότα, σκέφτομαι πως τα λόγια του Alexis de Tocqueville, πριν από περίπου 170 χρόνια, παραμένουν επίκαιρα. Ο Γάλλος πολιτικός στοχαστής είχε αναφέρει πως οι φυλετικές διακρίσεις θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτείων, άποψη που ίσως δικαιώνεται συνεχώς, ιδίως μετά από τέτοιες πράξεις. Είναι, όμως, πραγματικά ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις σχετικά με αυτό το ζήτημα, όταν μάλιστα ο Νοέμβριος είναι ο μήνας διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.