Της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ειρήνης Κονγκίνη

Η πασίγνωστη, πλέον σε όλους, έκρηξη στη Βηρυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα λάθη, που σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους. Η αμέλεια της φύλαξης 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου ήταν αυτό που οδήγησε στην έκρηξη, με την επόμενη μέρα να βρίσκει τη χώρα ρημαγμένη, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 5.000 και τους άστεγους τους 300.000, ενώ η οικονομική καταστροφή που δημιουργήθηκε, ανέρχεται από 5 έως 15 δις. δολάρια, καθώς η έκρηξη κατέστρεψε το κεντρικό λιμάνι και έπληξε τις γύρω περιοχές.

Το τραγικό αυτό συμβάν, θα λέγαμε πως πυροδότησε τις ήδη τεταμένες σχέσεις, ανάμεσα στους πολίτες και την κυβέρνηση, αφού το εσωτερικό της χώρας πλήττεται από οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Η Γαλλία, είναι πρώτη χώρα που έσπευσε να βοηθήσει αμέσως μετά την έκρηξη, στέλνοντας έμπρακτα την στήριξή της, με την παροχή πολλών τόνων υγειονομικού υλικού, την αποστολή γιατρών και σωστικών συνεργίων. Κατά τη διάρκεια της 1ης επίσκεψης του Μακρόν στο Λίβανο, την 4η Αυγούστου, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην περιοδεία του προέδρου, ζήτησαν ευθέως γαλλική βοήθεια και την απομάκρυνση της κυβέρνησης. Ο Μακρόν με τη σειρά του απάντησε πως η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει στα «διεφθαρμένα χέρια».

«Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επεισόδια στον Λίβανο, πηγή: CP24

Ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και οι αντικυβερνητικοί δέχονται επιθέσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις, δεκάδες χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν, λίγες μέρες μετά την έκρηξη στην Βηρυτό, αίτημα να τεθεί ξανά ο Λίβανος υπό γαλλική διοίκηση για τα επόμενα 10 χρόνια. Πάνω από 58.000 άτομα υπέγραψαν διαδικτυακά. Μια μεγάλη μερίδα πολιτών επιθυμεί να μπει η χώρα υπό γαλλική διοίκηση με σκοπό να δημιουργηθεί μια «καθαρή» κυβέρνηση, αφού τη δεδομένη στιγμή που μιλάμε, η τρομοκρατία και η διαφθορά βρίσκονται στο ζενίθ.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρεται σε μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» για το Λίβανο, ενώ λίγο πριν τη δεύτερή του επίσκεψη εκεί, το Κοινοβούλιο διορίζει νέο Πρωθυπουργό της χώρας. Πρόκειται για τον πρώην πρεσβευτή του Λιβάνου στη Γερμανία, Μουσταφά Αντίμπ, ο οποίος διαδέχεται τον Χασάν Ντιάμπ. Η συγκεκριμένη πράξη, όπως είναι φανερό, δηλώνει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και η δεύτερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου γίνεται με σκοπό να βρεθεί η συναίνεση και να έρθει πλέον το τέλος των δεκαετιών της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος Μακρόν κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό, πηγή: Daily Sabah

Τα παραπάνω γεγονότα δηλώνουν πως για μια ακόμη φορά η Γαλλία ασκεί άμεση επιρροή στον Λίβανο, ενώ παράλληλα το ίδιο πολύπαθο κράτος φαίνεται να έχει ασταθείς πολιτικές. Σε πρόγραμμα εφαρμογής έχουν τεθεί οι νέες μεταρρυθμίσεις, που σχετίζονται με την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, από τη διεθνή κοινότητα προς το Λίβανο. Η μεγίστης σημασίας μεταρρύθμιση αφορά τις εκλογές, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών, με αποτέλεσμα η ερχόμενη κυβέρνηση να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική. Ανέκαθεν, οι μεταρρυθμίσεις ενός κράτους δεν ευνοούσαν όλες τις κοινωνικές ομάδες. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, ο κόσμος, για να συνεχίσει να ζει στο εν λόγω κράτος, πρέπει να δει να πραγματώνονται ουσιαστικές και εκ των βάσεων αλλαγές. Το μόνο που μένει να δούμε στο προσεχές διάστημα είναι το εάν τα προαναφερθέντα θα υλοποιηθούν και αν οι επεμβάσεις της Γαλλίας θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα νέο κλίμα ουσιαστικής αλλαγής.