Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι «η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή, καθώς ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία, τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων». Παράλληλα, η υπουργός ευχαρίστησε το προσωπικό της Πυροσβεστικής, διότι αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο για τη φωτιά και δεν πέρασε στον Αρχαιολογικό Χώρο και στη γύρω περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στην άμεση συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, ο οποίος ήταν σε άμεση συνεννόηση, ώστε να σηκωθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Ωστόσο οι περιοχές που επλήγησαν είναι

  • Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου
  • Οι Βόρειες Αποθήκες
  • Η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου
  • Η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης
  • Η ΝΔ Συνοικία
  • Η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι  «δόθηκε μεγάλη μάχη από τους πυροσβέστες για να κρατήσουμε το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου, που ήταν και το ζητούμενο. Ευχαριστούμε τους πυροσβέστες, τους πιλότους των αεροπλάνων και τον υφυπουργό Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, που από την πρώτη στιγμή που του τηλεφώνησα, έστειλε αεροπλάνα» σημείωσε ο κ. Καμπόσος. «Σώθηκε η ακρόπολη και στο βόρειο τμήμα που είναι το μουσείο. Διεσώθηκαν μουσείο και αλσάκι. Ακόμα και αν περνούσε από τον αρχαιολογικό χώρο η φωτιά, δεν θα είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα θα ήταν στο βόρειο μέρος που είναι το μουσείο και το μικρό αλσάκι» εξήγησε.

Παράλληλα, ο δήμαρχος εξήρε την προσπάθεια των πυροσβεστών κατά τη προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς. «Έβαζαν το σώμα τους μπροστά στη φωτιά για να σώσουν το μνημείο. Συγχαρητήρια στους πυροσβέστες. Είναι ένα μνημείο ιστορικής κληρονομιάς, παγκόσμιο μνημείο, πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας» υπογράμμισε.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού, λέγοντας πως «δεν είχε λόγο να ξεκινήσει η φωτιά από εκεί που ξεκίνησε. Ήταν μια χαράδρα με ελιές μέσα».

Αναδημοσίευση: thepressproject.gr