Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουκ ολίγες φορές απασχόλησε την επικαιρότητα με νομοσχέδιά της που επηρεάζουν ζωτικούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο νόμος Χατζηδάκη για την αναδιάρθρωση και μετονομασία του ΟΑΕΔ έρχεται να προστεθεί στη σωρεία αντιλαϊκών νομοθετημάτων τα οποία φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Μάλιστα έχει ήδη υπερψηφιστεί με 158 ψήφους.

Τα βασικά σημεία του νόμου, τα οποία ο Υπουργός θέτει ως προοδευτικά και απαραίτητα είναι τα εξής:

  • εισοδηματικά κριτήρια με όριο τα 20.000€ για την παραμονή στο μητρώο ανέργων πάνω από ένα έτος. Πρόκειται για κριτήριο με προσαύξηση – όπως το επίδομα θέρμανσης ανάλογα με τα τέκνα – και στην περίπτωση που υπερβαίνει ο άνεργος το όριο, δεν χάνει το επίδομά του, αλλά άλλες παροχές όπως, οι δωρεάν μετακινήσεις, οι Κοινωνικός Τουρισμός και η μοριοδότηση σε εργασία.
  • διαγραφή από το μητρώο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας
  • συντάξεις εμπιστοσύνης και συντάξεις fast track
  •  επίδομα εργασίας, 50 % του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά
  •  μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης
  •  οι αμοιβές των καταρτιζομένων θα καταβάλλονται τμηματικά, καθώς το 30% θα καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση του ανέργου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι όπως κατήγγειλε ο εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, πλέον αλλάζει και ο ορισμός του ανέργου.

Μέχρι πρότινος, μοναδική προϋπόθεση για να είναι κάποιος άνεργος ήταν να είναι 15-74 ετών και να μην είναι επιχειρηματίας. Πλέον, με τροπολογία που ο υπουργός προσέθεσε κυριολεκτικά νύχτα και μετά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, θεωρείται ότι δεν αναζητούν εργασία σωρεία κοινωνικών ομάδων που αναφέρονται στο άρθρο 16 του νέου νόμου. 

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι από εκεί που οι άνεργοι τον Φεβρουάριο του 2022 ξεπερνούσαν τους 1.000.000, τώρα ως δια μαγείας θα μειωθούν δραματικά. Τελικά η μείωση της ανεργίας δεν είναι και πολύ δύσκολη υπόθεση.

νόμος
Τι ξέχασε να μας πει ο κύριος Χατζηδάκης

Όσον αφορά το εισοδηματικό κριτήριο για παραμονή στο μητρώο ανέργων, αυτοί που το ξεπερνούν σύμφωνα με λόγια του ίδιου του Υπουργού είναι 1230 άτομα, ενώ στον ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 1.000.000 άνεργοι. Η κυβέρνηση αποκαλούσε 1.000.000 πολίτες καταχραστές και τρέχει να εισαγάγει εισοδηματικό κριτήριο, μόνο και μόνο, για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του καταστροφικού νομοσχεδίου, ενώ τόσα χρόνια που το ίδιο κόμμα βρισκόταν στην κυβέρνηση, ποτέ δεν επεδίωξε να διαγράψει αυτούς τους ανθρώπους από τον ΟΑΕΔ.

Το ζήτημα της διαγραφής μετά από τρεις αρνήσεις είναι εξίσου προβληματικό. Μπορεί ο υπουργός να λέει και ξαναλέει ότι το ίδιο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, ξεχνά βέβαια να αναφέρει ότι εκεί το κράτος ελέγχει τον εργοδότη, οι απολαβές και τα ένσημα πληρούν τα νόμιμα και ο εργαζόμενος δεν εργάζεται 12 ώρες σε συνθήκες γαλέρας.

Εάν έχουμε τη διάθεση να μοιάσουμε στα  ευρωπαϊκά κράτη, προτιμότερο είναι να αυξήσουμε τις θέσεις αξιοπρεπούς εγρασίας, αντί να εκβιάζουμε τον εργαζόμενο με διακοπή των βοηθητικών παροχών που του προσφέρει το κράτος.

Συνεχίζοντας αξίζει να αναφερθούμε και στις συντάξεις εμπιστοσύνης. Οι συντάξεις αυτές θα γίνονται οριστικές σε 3 – 5 χρόνια που θα διεξάγεται έλεγχος των προϋποθέσεων. Αν από τον έλεγχο προκύψει ότι δεν πληρούνται, ο συνταξιούχος θα  πρέπει να γυρίσει πίσω χρήματα έντοκα. Καθίσταται σαφής ο κίνδυνος πολλοί άνθρωποι να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία στην προσπάθεια αποπληρωμής.

Σχετικά δε με τα όσα ευαγγελίζεται ο Υπουργός για τα προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων, η μετάφραση είναι απλή. Οι εισφορές των εργαζομένων θα δίνονται σε επιχειρηματικούς ομίλους για να δημιουργούνται προγράμματα κατάρτισης (ελπίζουμε ανώτερου επιπέδου από το «σκόιλ ελικικού»), ενώ οι εργαζόμενοι δεν θα λαμβάνουν καν αμέσως ολόκληρη την αμοιβή τους. 

Περί επιδομάτων ο λόγος

Αφενός το επίδομα – μπόνους 300€ δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές του ΟΕΑΔ ήδη, ενώ η παροχή χορηγείται μόνο μία φορά. Εν ολίγοις ψίχουλα εν μέσω κύματος ακρίβειας και πληθωρισμόυ και εμπαιγμός σε μορφή μπόνους, για να είναι πιο εύπεπτο το νομοσχέδιο.

Αφετέρου το 50% του επιδόματος ανεργίας θα καταβάλλεται σε ανέργους που βρήκαν δουλεία, ενώ δικαιούνταν για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα το επίδομα. Συνεπώς αν τον Απρίλιο του 2022 λήγει το επίδομα ανεργίας μου και εγώ βρω δουλειά τον Μάρτιο, θα δικαιούμαι για έναν μήνα ακόμα το ήμισυ του επιδόματός μου μαζί με τον μισθό μου.

Δεν πρόκεται απαραίτητα για ένα «κακό» μέτρο, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι επίδομα ανεργίας παίρνει ο 1 στους 12 ανέργους, οι οποίοι με τον νέο ορισμό που αναφέρθηκε θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Ο νοών νοείτω.

Συνολικά πρόκειται για έναν νόμο – καταπέλτη εναντίον της εργασιακής ασφάλειας που είχε απομείνει και ο οποίος τελικά δεν έχει στόχο την βοήθεια των ανέργων και των εργαζομένων ή των συνταξιούχων, αλλά την πριμοδότηση των ιδιωτών που θα εκπαιδεύουν με όποιον τρόπο επιλέξουν τους εργαζομένους, με το αζημίωτο φυσικά.