Της εξωτερικής συνεργάτιδος, Όλγας Βομβαρδά,

Ο Χαρούκι Μουρακάμι έχει πει ότι αν διαβάζεις τα βιβλία που διαβάζουν όλοι οι υπόλοιποι, τότε σκέφτεσαι ό,τι ακριβώς σκέφτονται και όλοι οι άλλοι.

Δεν διαφωνεί κανείς με αυτή την ιδέα, καθώς συνήθως ό,τι προβάλλεται και επιλέγεται από τη μάζα θεωρείται πιο εύπεπτο και λιγότερο πνευματώδες. Κάτι ανάλογο ισχύει και στο bookstagram το οποίο διαμορφώνει μόδες και προβάλει συγκεκριμένα βιβλία που μπορεί να μην αξίζουν αυτής της απήχησης που δημιουργεί ο χώρος του bookstagram. Ωστόσο, όταν κάτι κλασσικό γίνεται μόδα είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστο. Το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Χάρπερ Λι είναι ένα κλασσικό αριστούργημα που για κάποιο λόγο, ίσως ένας εκδοτικός οίκος αποφάσισε να το επαναπροωθήσει, βρίσκεται στις οθόνες του κινητού μας και στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων ξανά.

Πρόκειται για μία ιστορία από τον αμερικάνικο νότο της δεκαετίας του 30’ που μιλά για το σκληρό θέμα του αμείλικτου ρατσισμού και των κοινωνικών διακρίσεων του νότου μέσα από τα παιδικά μάτια της Σκάουτ και του Τζέιμ Φιντς. Η πόλη Μέικομπ της Αλαμπάμα φαίνεται γαλήνια και ειρηνική αλλά κρύβει ριζωμένη προκατάληψη, βία, υποκρισία και φυλετικές διακρίσεις.

Όταν ένας μαύρος κατηγορείται για τον βιασμό μίας νεαρής κοπέλας, ο Άττικους αναλαμβάνει την υπεράσπιση και τον ρόλο του λειτουργού της δικαιοσύνης που θα αφυπνίσει τη ναρκωμένη συνείδηση της κοινωνίας.

Ωστόσο, το σθένος του Άττικους, η επιμονή, η μαχητικότητα, και οι συγκινητικές αγορεύσεις ενώπιον του δικαστηρίου δεν στέκονται αρκετές για να πείσουν το δικαστήριο, τους ενόρκους, το ακροατήριο και όλη την πόλη για την αθωότητα του. Το χρώμα του τον έχει καταστήσει ένοχο προ πολλού.

πηγή εικόνας: Rambling Even On

Διαβάζουμε για την απροκάλυπτη συγκάλυψη ενός εγκλήματος με την συνενοχή όλης της κοινωνίας.

Διαδραματίζεται στις σελίδες μας μία ιστορία με δύο κόσμους, της κοινής προκατειλημμένης γνώμης που επιλέγει το άδικο και των λίγων που επιλέγουν την ορθοκρισία και τη δικαιοσύνη, τον Άττικους και τα δύο παιδιά που βλέπουν τον κόσμο χωρίς τα άδικα φυλετικά φίλτρα. Αυτή η ιστορία μας κάνει να ριγούμε.

Το μοναδικό μυθιστόρημα της Χάρπερ Λη του 1960 μιλάει στην καρδιά και στο μυαλό του αναγνώστη για τις ράτσες, το ρατσισμό, τις τάξεις, τη δικαιοσύνη και τον πόνο του να μεγαλώνεις. Άλλοτε αστείο κι άλλοτε σοφό και λυπητερό είναι ένα κλασσικό έργο που αξίζει να ξαναδιαβάζεται συχνά.

πηγή εικόνας: History.com

Αφού απέσπασε ένα βραβείο Πούλιντζερ, εξαιρετικές κριτικές και αμέτρητους αναγνώστες, πωλήσεις και μεταφράσεις σε δεκάδες γλώσσες, η Χάρπερ Λη από το 1962 δεν έχει δώσει άλλη συνέντευξη. Η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν, το 1962, κέρδισε τρία Όσκαρ, α’ ανδρικού ρόλου για τον Γκρέγκορι Πεκ ως εμβληματικός Άττικους Φιντq, σεναρίου  για τον Χόρτον Φουτ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Ο αντίκτυπος του βιβλίου και η συμβολή της Χάρπερ Λη στη λογοτεχνία με αυτό το μοναδικό μυθιστόρημα ήταν τόσο καθοριστική που τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ανώτερη διάκριση που μπορεί να απονεμηθεί σε πολίτη των ΗΠΑ. Το Μετάλλιο της Ελευθερίας απονεμήθηκε στη συγγραφέα που με την σκληρή και συγχρόνως τρυφερή ιστορία της άφησε ένα λογοτεχνικό ύμνο στην αξία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, μία ιστορία για τη συνείδηση και το αίσθημα δικαίου…