Θυμάμαι, όταν ήμουν μαθητής στην Γ΄ Λυκείου κατά την περίοδο προετοιμασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων, ένα ιδιαίτερο  θέμα, που κέντρισε το ενδιαφέρον μου, ήταν η παγκοσμιοποίηση. Όλη αυτή η μελέτη σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματά της, πολλές φορές με έκανε να διερωτηθώ κατά πόσο έχει κατακλύσει τη ζωή μας. Η αλήθεια είναι πως αν κοιτάξει κανείς τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, θα παρατηρήσει πως όντως φαίνεται να επικρατεί ένας κοινός τρόπος ζωής ανάμεσα σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Αρκεί, όμως, αυτό, για να κρίνουμε αν λειτουργεί σωστά όλο αυτό το σύστημα; Και πόσο μας επηρεάζει;

Η παγκοσμιοποίηση, λοιπόν, έχει ξεφύγει από την απλή χρήση και κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών που προέρχονται από χώρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη δική μας. Προσέξτε, δεν είμαι ενάντια σε αυτό. Έχω κινέζικο κινητό και laptop, βλέπω ταινίες στο Netflix και παραγγέλνω πολλές φορές βιβλία από εκδοτικούς οίκους στο εξωτερικό. Θεωρώ πως θα είναι, όμως, χρήσιμο να αναλογιστούμε τις διαστάσεις που λαμβάνει αυτό το φαινόμενο, όταν υπεισερχόμαστε σε πιο σημαντικά ζητήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας αυτήν την περίοδο. Ένας ιός που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας, αυτήν τη στιγμή έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 114 χώρες του πλανήτη. Το αποτέλεσμα, μάλιστα, είναι να βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής για μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική ύφεση, ενώ σε χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας άγγιξε τα όρια της κατάρρευσης.

Από την άλλη, στις 20 Απριλίου ανακοινώθηκε πως η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου είναι κάτω από 0 δολάρια, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που εξελίσσεται σε μία περίοδο, όπου οι περισσότερες χώρες έχουν κηρύξει lockdown. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Ένας ιός από την Κίνα επιφέρει παγκόσμια οικονομική ύφεση, ενώ προκάλεσε μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου στην Αμερική. Τι επιφέρει με τη σειρά της η πτώση της τιμής του αμερικανικού αργού πετρελαίου; Μείωση της τιμής των καυσίμων.

Με άλλα λόγια, μια αμερικανική οικογένεια θα εξοικονομήσει αυτόν τον μήνα 150 με 175 δολάρια από την πτώση της τιμής των καυσίμων. Την ίδια στιγμή, ένας κάτοικος του Κερατσινίου, όταν περνάει από τα πρατήρια καυσίμων, θα δει μια πολύ μειωμένη τιμή στην ταμπέλα, ενώ μια παρέα εικοσάχρονων Νορβηγίδων θα κλείσει φθηνότερα εισιτήρια για διακοπές στην Ανδαλουσία, στην πανέμορφη και εξωτική Marbella.

Εν ολίγοις, αυτό που θέλω να σημειώσω, είναι πως στη σημερινή εποχή, ένα συμβάν π.χ στην Αμερικανική Σαμόα, (δεν έβαλα και εδώ την Κίνα αρκετά έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα) μπορεί να επηρεάσει όλο τον πλανήτη. Εδώ, πρέπει να τονίσω ότι και οι παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα Ηνωμένα Έθνη κλπ, οφείλουν να τηρήσουν μια πιο υπεύθυνη και έγκαιρη στάση σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή.

Υ.Γ. Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας έχουν ήδη τιμήσει με την στήριξή τους στο νέο μας εγχείρημα. Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι πως κάθε ημέρα θα προσπαθούμε να σας προσφέρουμε όσο το δυνατόν έγκαιρη και ποικίλη ενημέρωση. Μείνετε συντονισμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις, εναρμονισμένες με μια κριτική και ακαδημαϊκή προσέγγιση.