Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Στην Ελλάδα οι επίσημοι φορείς υπολογίζουν ότι ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία είναι περίπου 1.000.000. Παγκόσμια υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ήτοι το 15% του πληθυσμού, ζουν με αναπηρίες. Το δε 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από την ύπαρξη αναπηρίας (πχ άτομα που αναλαμβάνουν τη φροντίδα των ανθρώπων αυτών).

Με τον όρο αναπηρία εννοείται κάθε σωματική, αισθητηριακή ή πνευματική αναπηρία (πχ ακρωτηριασμένα άκρα, τύφλωση, αυτισμός). Τα άτομα με αναπηρία αναπτύσσουν περισσότερο άλλες ικανότητές τους και διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση από την κοινωνία.

Στον αντίποδα της διεκδίκησης αυτής έρχονται ο στιγματισμός και οι διακρίσεις, η μη πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, κτίρια και πληροφορίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, τα ποσοστά ανεργίας και θνησιμότητας στα άτομα με αναπηρία είναι δραματικά υψηλά. Όσο κι αν φαντάζει αδιανόητο, οι ευκαιρίες δεν είναι ίσες ούτε στην εκπαίδευση και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους ούτε στην υγειονομική περίθαλψη και αποκατάσταση. Η φτωχοποίηση των ατόμων με αναπηρία είναι γεγονός.

Είναι υπόθεση όλων μας η ευημερία των ατόμων με αναπηρία.

Όλοι μαζί με τη συμπεριφορά και το παράδειγμά μας πρέπει να συνδράμουμε, ώστε αναπηρία να μην σημαίνει απουσία ισονομίας, ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών. Τα άτομα με αναπηρία ανήκουν και πρέπει να ανήκουν σε κάθε πολιτική διαδικασία, να έχουν φωνή και βήμα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας