Της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ιωάννας Κατσώνη,

Αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και… ναρκωτικά λαμβάνουν οι Αθηναίοι εξαιτίας του κορωνοϊού, όπως δείχνει η επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας.

Η ανάλυση στα εργαστήρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτυπώνει με μετρήσιμο τρόπο την αντίδραση του πληθυσμού της Αττικής στην ψυχολογική πίεση της πανδημίας.

Τα λύματα από τα νοικοκυριά περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων Αθηναίων έδωσαν τα αποτελέσματα στους επιστήμονες. Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, μετά από έρευνα των δειγμάτων από την Ψυττάλεια, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων φαίνεται πως διπλασιάστηκε  κατά 60%. Ενώ την ίδια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν και τα αγχολυτικά. Παράλληλα, η χρήση κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 60%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα.

Από ό,τι φαίνεται δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους στρεσογόνες καταστάσεις. Έχουμε την τάση  σαν άνθρωποι να ασκούμε τον έλεγχο στα πάντα και αυτή η δύναμη μετατρέπεται σε φόβο και αβεβαιότητα. Το να βάζουμε συνεχώς αντισηπτικό, να φοράμε μάσκες και να λέμε στο εαυτό μας ότι δεν μπορεί να βγει έξω, για να προστατευτεί, αποτελούν δυσάρεστα συναισθήματα και συμπεριφορές, που δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος πηγάζει από την πεποίθηση πως «υπάρχει κίνδυνος και οτιδήποτε και να κάνω δεν είναι αρκετό, θα κολλήσω».

Οι αντιδράσεις  των ανθρώπων απέναντι σε µη φυσιολογικές συνθήκες άλλαξαν. Όλη η κοινωνική και οικονομική αστάθεια έχει σαν αποτέλεσμα το αίσθημα του αβέβαιου και της απελπισίας να επικρατεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Η στήριξη που είχε ο άνθρωπος από την συνύπαρξη  με τους υπολοίπους έχει χαθεί και πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του μέσα σε τέσσερις τοίχους. Αυτό, λοιπόν, οδηγεί σε συνεχόμενες συγκρούσεις  με τους οικείους του αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.

H ανάλυση των λυμάτων δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα και αποτυπώνει τη γενική εικόνα μιας κοινωνίας. Αποτελέσματα που έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες της ψυχικής υγείας μπροστά στην ανακοίνωση και δεύτερης καραντίνας.

Μήπως είναι τώρα ευκαιρία η πολιτεία, με αφορμή το ψυχοκοινωνικό επακόλουθο της πανδημίας, να ξεκινήσει να δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον;

Μήπως τελικά η πανδημία μπορεί να αποτελέσει έναν καθοριστικό παράγοντα για την  δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ψυχικής υγείας στην χώρα μας;

Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο να απαλύνει τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και να δημιουργήσει ένα πιο ισχυρό σύστημα για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των πολιτών. Στην περίοδο της πανδημίας, η ισορροπία της  ψυχολογίας αποτελεί σημαντικό κομμάτι, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παραμένουν ασφαλείς οι ίδιοι και αυτοί που τους περιβάλλουν. Η φροντίδα της πολιτείας σε τακτική βάση θα παίζει καθοδηγητικό ρόλο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αναλάβουν σωστά τις ευθύνες τους από τους ρόλους τους ως γονείς, σύντροφοι, εργαζόμενοι και φίλοι. Αυτό το έχουν πετύχει αρκετές ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως, αλλά από ό,τι φαίνεται, σε εμάς δεν είναι τόσο γνωστή η υποστήριξη του ψυχισμού στον ανθρώπου.

Πηγή: MEGA STORIES: Οι απαντήσεις για τον Covid από το χημείο