Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ιωάννας Κατσώνη,

Μπορεί την περίοδο των Χριστουγέννων, να έχουμε υποχρεώσεις, λογαριασμούς που τρέχουν ή πράγματα που μας απασχολούν, αλλά κάποια στιγμή μέσα στην εορταστική σεζόν όλοι μας θα έχουμε αισθανθεί μια ελάφρυνση και χαρά βλέποντας όλο το κλίμα να αλλάζει γύρω μας, αλήθεια γιατί άραγε;

Οι επιστήμονες που εξειδικεύονται στον τομέα της νευροεπιστήμης από το University of Copenhagen δημοσίευσαν μια έρευνα στο The British Medical Journal, με δείγμα 20 άτομων που γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με διαφορετικούς τρόπους και κατάφεραν να εντοπίσουν την πηγή των Χριστουγέννων μέσα στον εγκέφαλό μας! Μια μικρή αλλά αποκαλυπτική έρευνα που ανακάλυψε πως οι εγκέφαλοι του ανθρώπινου οργανισμού δραστηριοποιούν κέντρα, τα οποία ενεργοποιούνται, όταν σκεφτόμαστε ή βιώνουμε την εορταστική σεζόν!

Όπως, αναφέρει ο ψυχαναλυτής Steve McKeow,  σε έναν κόσμο με γρήγορους ρυθμούς, που βασικά συναισθήματα είναι το στρες και το  άγχος, οι άνθρωποι αναζητούν εμπειρίες που τους κάνουν να αισθάνονται χαρούμενοι, καθώς ο χρόνος μέσα στην καθημερινότητά τους μπορεί να μην γεμίζει τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί το κάνουν αυτό, γιατί φέρνουν πίσω όλες τις παιδικές αναμνήσεις. Σε 20 συμμετέχοντες που συνδέθηκαν με μαγνητικούς απεικονιστές εγκεφάλου (fMRI), καθώς κοιτούσαν εικόνες κάποιες εκ των οποίων ήταν σχετικές με τα Χριστούγεννα, παρουσίασαν μεγάλη  αύξηση  δραστηριότητας στον πρωτοταγή οπτικό φλοιό (το σημείο του εγκεφάλου που γίνεται η πρώτη επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων).

Επιπλέον, το χριστουγεννιάτικο στόλισμα, το οποίο φέρνει χαρά, πολλές φορές έχει να κάνει και με τη νοσταλγία. Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, Amy Morin, επισημαίνει πως η νοσταλγία συνδέει τους ανθρώπους με το παρελθόν τους, βοηθώντας τους να καταλάβουν ποιοι είναι, θυμίζοντάς τους το μικρό παιδί που υπήρξαν κάποτε, σε σχέση με τον ενήλικα που είναι την δεδομένη στιγμή. Είναι γλυκόπικρη η αίσθηση, γιατί φέρνει ακόμα αναμνήσεις  με άτομα που δεν είναι κοντά μας, αλλά οι γιορτές μας κάνουν να νιώθουμε ξανά συνδεδεμένοι μαζί τους.

Σε τέτοιες περίπτωσης, οι επιστήμονες της νευροεπιστήμης, παρατήρησαν να ενεργοποιείται ο πρωτογενής σωματοαισθητικός φλοιός, η αριστερή κινητική και προκινητική περιοχή, ο δεξιός βρεγματικός λοβός και ο αμφίπλευρος σωματοαισθητικός φλοιός.

Και ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα, ακριβώς ποιες είναι οι λειτουργίες των περιοχών που ενεργοποιούνται, οι ερευνητές έχουν τις θεωρίες τους. Αναφέρουν, ότι ο πρωτογενής σωματοαισθητικός φλοιός καθίσταται υπεύθυνος στην πνευματικότητα του καθενός, η προκινητική περιοχή ενεργοποιείται από αναμνήσεις συναισθημάτων ή ενεργειών που έχουν συμβεί στο παρελθόν, ενώ ο αμφίπλευρος σωματοαισθητικός φλοιός αναλαμβάνει την επεξεργασία των συναισθημάτων, όπως αποτυπώνονται στο πρόσωπο.

Μία άλλη οπτική γωνία, με βιολογικό περιεχόμενο, αποκαλύπτει πως το αποτέλεσμα ενασχόλησης με τον στολισμό, ο θαυμασμός, τα οσφρητικά και μουσικά ερεθίσματα, που έχουμε στο περιβάλλον που ζούμε, μπορούν να επηρεάσουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές των ατόμων.

Με την βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας αποδείχθηκε ότι αυξάνονται τα επίπεδα ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι απλή οργανική ουσία, που δρα στον εγκέφαλο ως νευροδιαβιβαστής, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η βασική δομή της είναι η σεροτονίνη η οποία, ανάλογα σε τι επίπεδα βρίσκεται (χαμηλά ή υψηλά) επηρεάζει την ψυχική διάθεση.

Το νευρικό σύστημα ενεργοποιείται και παράγει θετικότητα, ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Την ίδια στιγμή, μας φέρνει και πιο κοντά με τους ανθρώπους γύρω μας, από την οικογένεια, μέχρι και τους ανθρώπους που ίσως να μην γνωρίζουμε. 

Τα Χριστούγεννα ακόμα και στον ανθρώπινο εγκέφαλο σημαίνουν: χαρούμενες αναμνήσεις με οικογένεια και φίλους και απόλαυση της βαθιάς σύνδεσης με τους άλλους.

Για τον κάθε ένα από εμάς μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό και μοναδικό, αλλά στην τελική μπορεί να κρύβεται οτιδήποτε πιο βαθύ και ουσιώδες, που μπορεί να  μας ενώνει αυτές τις μέρες.

Καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα σε εσάς και στις οικογένειές σας! Να είστε χαμογελαστοί!