Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ιωάννας Κατσώνη,

Η εποχή και οι συνθήκες δημιούργησαν δύσκολες καταστάσεις που μας κατέβαλαν σωματικά αλλά και ψυχικά. Το στρες είναι μάλιστα δύσκολο να αντιμετωπιστεί και πολλές φορές απαιτεί φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική στήριξη. Ωστόσο, οι  νευροεπιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να καταπραΰνουμε το στρες με φυσικούς τρόπους, χωρίς θεραπεία και φάρμακα. Μελετώντας, συγκεκριμένα, πώς αντιδρά ο ανθρώπινος εγκέφαλος στο φυσικό περιβάλλον του, έβγαλαν κάποια συμπεράσματα.

Έτσι , λοιπόν, νιώθουμε χαρούμενοι, ήρεμοι και αναζωογονημένοι όταν βρισκόμαστε έξω και κυρίως σε μια παραλία.

Η θάλασσα μας δίνει την απίστευτη αίσθηση γαλήνης και χαλαρότητας, η οποία ονομάζεται «μπλε χώρος». Ο συνδυασμός των χαλαρωτικών μυρωδιών και των ήχων του νερού επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας, καθώς ο «μπλε χώρος» μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε άνετα και χαλαρά με έναν υπνωτικό τρόπο.

  • Η σύσταση του θαλασσινού αέρα, με τα αρνητικά ιόντα να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργεί βελτιωτικά στη μείωση του άγχους και την αύξηση της προσοχής και συγκέντρωσης.
  • Το ηρεμιστικό γαλάζιο χρώμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα, προσφέροντας πολύτιμη χαλάρωση στο σώμα μας.
  • Το αλάτι του νερού βοηθά στην ισορροπία των επιπέδων τρυπταμίνης, σεροτονίνης και μελατονίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που συμβάλλει στην αποφυγή της κατάθλιψης και την βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσης.
  • Η θερμοκρασία του νερού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευεξία, αφού το κρύο νερό της καταπραΰνει τις νευρικές απολήξεις, ενώ το ζεστό στα μέσα του καλοκαιριού  χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα.
  • Ο υπνωτικός ήχος των κυμάτων σε συνδυασμό με τη θέα και τη μυρωδιά της θάλασσας  που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να ισοσταθμίσει σταθερούς καρδιακούς παλμούς,  καθαρίζοντας το μυαλό και προσαρμόζοντας το σώμα σε έναν ασφαλή χώρο μακριά από το χάος και την κίνηση της καθημερινής ζωής.

Η φύση ήταν πάντα ένας αρωγός στον υγιή τρόπο ζωής. Άλλωστε και οι αρχαίοι έκαναν ηλιοθεραπεία, για να αντιστρέψουν τη μελαγχολία, να θεραπεύσουν τις πληγές, να θεραπεύσουν τη σύφιλη και τον πυρετό. Παράλληλα, οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η απορρόφηση των μυών ενισχύεται από τον ήλιο και ότι το θαλασσινό νερό μπορεί να γιατρέψει τη φυματίωση.

Πάρε τα πράγματά σου και πήγαινε στην παραλία. Αλλά αν δεν μπορείς ακόμα, πήγαινε να αγναντεύσεις το απέραντο γαλάζιο.

Πηγή εικόνας: thepressroom.gr