Το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατήγαγε «νίκη» έναντι των ΗΠΑ μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόπειρας της Ουάσιγκτον να επαναφέρει τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

«Το ιρανικό έθνος κατήγαγε μια μεγάλη πολιτική, νομική και διπλωματική νίκη στον ΟΗΕ. Τα αίτια της νίκης αυτής βρίσκονται αποκλειστικά στην ενότητα και την αντίσταση του λαού», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

«Το μεγαλείο της Αμερικής κατέρρευσε, όπως και η παγκόσμια ηγεμονία την οποία πιστεύουν ότι έχουν», πρόσθεσε ο Ροχανί στην ομιλία του αυτή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Τον Μάιο του 2018 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Βάσει της συμφωνίας αυτής είχαν αρθεί οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την παροχή εγγυήσεων ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Αποχωρώντας από τη συμφωνία η Ουάσιγκτον επανέφερε βαριές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η οικονομία της χώρας σε ύφεση. Σε απάντηση η Τεχεράνη άρχισε από τον Μάιο του 2019 να υποχωρεί από τις περισσότερες υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας.

Τον Αύγουστο οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναφέρει τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ισχυριζόμενες ότι εξακολουθούν να είναι ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 2015, παρά το γεγονός ότι έχουν αποχωρήσει από αυτή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον κι έτσι η αμερικανική πλευρά επανέφερε μονομερώς την Παρασκευή το βράδυ τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν, αναφέροντας ότι ισχύουν για όλες τις χώρες.

Καταγγέλλοντας «τις παραβιάσεις» της συμφωνίας του 2015, τις οποίες «διέπραξε το Ιράν», ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Τρίτη, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία (χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία) δεν έχουν καμία πρόθεση να «συμβιβαστούν» με την Ουάσινγκτον για την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων.

Σε τελευταία νέα, το Συμβούλιο Ασφάλειας, μετά από εισηγήσεις Γερμανίας και Γαλλίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Εσθονία, Βέλγιο, Βρετανία), θα συνεδριάσει εκτάκτως στο προσεχές διάστημα για φλέγον ζήτημα της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Αναδημοσίευση από: Kathimerini.gr