Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, στη συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορεία με σφραγισμένα σύνορα και περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων. Η παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Γιατί δε λέτε στον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεθ να πάρει μέρος αυτών των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα;», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Πέρσι κάθε μέρα έφταναν 500 άτομα με μικρά παιδιά και η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της. Είναι απαράδεκτο να μιλάτε για ακροδεξιά. Και σας παρακαλώ πολύ να το πάρετε πίσω», τόνισε.

«Κι αν θέλετε όντως να βρεθεί μια λύση, να βοηθήσετε να πείσουμε τις κυβερνήσεις να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη και να εκπονήσουν πολιτική ασύλου που θα κατανέμει βάρη πραγματικά. Εμείς στην Ελλάδα διώξαμε την ακροδεξιά. Από εκεί που ήταν μάστιγα, σήμερα η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στα δικαστήρια», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα μια βασανισμένη χώρα. Είναι ο πρώτος σταθμός και σχεδόν μοναδικός μετά κλείσιμο Λιβύης και Μαρόκου που αποτελεί τη μοναδική είσοδο στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα που εννοείτε ή υπονοείτε. Όταν μιλάτε σε θάνατο νέου ανθρώπου είναι ευαίσθητο θέμα. Άκουσα να λέτε για ελεύθερους σκοπευτές –δεν έχει η ΕΛΑΣ ελεύθερους σκοπευτές. Χιλιάδες μάτια από όλη την Ευρώπη και κόσμο ήταν εκεί, πολλά μέσα ενημέρωσης. Υπήρχαν παρατηρητές και τελευταίους 3 μήνες και Frontex. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Ελλάδα τόσο εύκολα!»

Στο ίδιο πνεύμα απάντησε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Πρώτη φορά στη ζωή μου που κάποιος τολμά να με χαρακτηρίσει ακροδεξιό», τόνισε. Ο υφυπουργός παρέπεμψε σε δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβουσογλου, τις οποίες και ανέγνωσε: «αν η Τουρκία ανοίξει τις πύλες των μεταναστών καμία ευρωπαϊκή χώρα δε θα μείνει σταθερή για περισσότερο από έξι μήνες».

Κατήγγειλε δε την Τουρκία εκ νέου για εργαλειοποίηση των μεταναστών και διερωτήθηκε αν η εν λόγω επιτροπή (LIBE) έχει συζητήσει αυτές τις καταγγελίες. Τόνισε δε ότι «είναι υποκρισία να απολογούμαστε για το ότι είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης», παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν. Εξήγησε δε ότι δημοκρατική Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα βάσει κανόνων και ερώτησε τα μέλη ποιος τελικά θα αναλάβει την ευθύνη αν υπάρξει πιθανή εισροή κρουσμάτων σε ενδεχόμενο νέο κύμα απόπειρας εισόδου μεταναστών διά θαλάσσης.

«Είναι πολύ άδικο να κατηγορείται η Ελλάδα ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου. Απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες», κατέληξε.

Επίτροπος Μετανάστευσης: Οι καταγγελίες πρέπει να ερευνηθούν
Νωρίτερα, το λόγο πήρε και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, η οποία ανέλυσε την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα. Ωστόσο, η ίδια τοποθετήθηκε ξεκάθαρα σε σχέση με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις.

«Ανησυχείτε για όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για τις αναφορές των απωθήσεων και συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας», είπε η Επίτροπος. «Οι απωθήσεις απαγορεύονται σαφώς, όλοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου και όλες οι καταγγελίες πρέπει να ελέγχονται. Η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει, αλλά περιμένουμε από εθνικές αρχές να εξακριβώσουν πραγματικά γεγονότα και συνέχεια σε απρεπείς συμπεριφορές», τόνισε.

«Καλώ τις ελληνικές Αρχές να ερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες. Δεν δικαιούνται όλοι άσυλο, αλλά όλοι δικαιούνται αντιμετώπιση σύμφωνη με τις αρχές μας. Όταν ζητούν άσυλο, έκκληση προς ευρωπαϊκές αρχές που πρέπει να τιμήσουμε», κατέληξε η Επίτροπος.

Στην πρωτολογία του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε για τρίτη φορά στην Επιτροπή για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ήταν αναλυτικός σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση.

«Βρισκόμαστε στον απόηχο της μαζικής συγκέντρωσης περίπου 60.000 ανθρώπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο. Υπήρξε προσπάθεια από πλευρά Τουρκίας να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος χιλιάδες άνθρωποι για να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του Προέδρου Ερντογάν και της Τουρκίας.

Πιστεύω ότι όλη η Ευρώπη είδε με ποιον τρόπο προστατεύσαμε τα σύνορά μας, δεν πέρασε κανείς και δεν πέρασε και στην Τουρκία η προσπάθεια να εργαλειοποιήσει τους δυστυχισμένους και να τους χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς της. Κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα, την Ευρώπη, τα σύνορα ασφαλή. Παραμένουμε σε επιφυλακή για να μην ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό. Και έχουμε τις δυνάμεις της Frontex, που έχουν ίδια καθήκοντα με ελληνικές Αρχές και παρακολουθούν την κατάσταση στην περιοχή. Διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα φυλάσσει ευρωπαϊκά σύνορα αποτελεσματικά και σε κανέναν δε θα επιτρέψει να χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι το 2020 οι μεταναστευτικές ροές είναι σημαντικά μειωμένες κατά 50% και λόγω των γεγονότων που έγιναν Μάρτιο με την Τουρκία, αλλά και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Επιδιώκουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής τη δημιουργία υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης της Ευρώπης, μια επιχειρησιακή Frontex, με χιλιάδες συνοριοφύλακες που θα αναλάβουν κάποια σημεία συνόρων της Ε.Ε και θα προστατεύουν τη συνοριακή γραμμή με σεβασμό στα δικαιώματα για τους έχοντες ανάγκη διεθνούς προστασίας, τους πρόσφυγες δηλαδή, αλλά κρατώντας ασφαλή τα σύνορα της Ευρώπης γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου που η κατάσταση είναι ρευστή», τόνισε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

Εμφαση έδωσε ο υπουργός και στις επιστροφές. «Δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ακόμη για το αν θα ξαναρχίσουν οι επιστροφές με βάση την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Στείλαμε δεύτερη νότα για να παραλάβουν μετανάστες που οι αιτήσεις ασύλου τους έχουν απορριφθεί. Ελπίζουμε ότι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιδιώκουμε και θέλουμε διάλογο, τήρηση συμφωνιών και σεβασμού συνθηκών για κοινό καλό».

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά εύχεται ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας θα εκπονηθεί η νέα πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, που θα αποτελέσει «ένα βήμα ακόμη μπροστά και για ίδια Ε.Ε».

«Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τα σύνορά μας, να είμαστε ασφαλείς, όχι μόνο από παράνομες διελεύσεις ανθρώπων, αλλά και ουσιών και όπλων, ώστε ο Ευρωπαίος να είναι και να νιώθει ασφαλής. Αυτό που έγινε το Μάρτιο θα το ενισχύσουμε και τα σύνορα χερσαία και θαλάσσια της Ευρώπης θα είναι ασφαλή στη ΝΑ Μεσόγειο», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι η μείωση των ροών έφτασε το 46%. «Παρά τη μείωση, οι αφίξεις ήταν 9.800, που είναι ένας σημαντικός αριθμός σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα», τόνισε.

«Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει στην Ολομέλεια την τουρκική επιθετικότητα. Γνωρίζουμε την εργαλειοποίηση μετανάστευσης για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας… Η συνεργασία με τουρκική ακτοφυλακή είναι δύσκολη. Είχαμε μόνο σε μία περίπτωση απώλεια ζωής. Είναι δυσάρεστο αλλά οι αριθμοί είναι χαμηλότεροι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια», είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι 17.000 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα, που σημαίνει αύξηση 134% και έτσι μειώθηκε ο πληθυσμός στα νησιά κατά 23%. Επίσης, εκδόθηκαν περισσότερες από 40.000 αποφάσεις ασύλου, οπότε οι εκκρεμμείς μειώθηκαν στις 100.000.

Το λόγο πήρε και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πρόκληση στο μεταναστευτικό αυξάνεται λόγω της πανδημίας. «Λάβαμε πρωτοβουλία, με υποστήριξη της Κομισιόν, να ενισχύσουμε τις εθελούσιες επιστροφές με πρόγραμμα που ήδη λειτουργεί και 800 έχουν ήδη επιστρέψει. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τις επιστροφές έως και 5.000 άτομα που βρίσκονται στα νησιά και έφτασαν έως την 1/1. Η πρώτη πτήση προς Ιράκ θα πραγματοπιοηθεί εντός τρέχοντος μηνός», είπε.

«Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η μετεγκατάσταση 1.200 ασυνόδευτων παιδιών, 4.800 συνολικά βρίσκονται στην Ελλάδα. 11 εταίροι της ΕΕ εξεδήλωσαν προθυμία μαζί με άλλα 2 μη μέλη της Ένωσης να υποδεχθούν παιδιά. Μια πράξη αλληλεγγύης αλλά χρειάζεται και επιμερισμός βαρών, κάτι που είναι ο σκοπός μας και για την ευρωπαϊκή πολιτική», κατέληξε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

πηγή: Παραπολιτικά