Το TEDx έρχεται για πρώτη φορά στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου! Μάθετε τα πάντα για τη φετινή διοργάνωση, τους ομιλητές και την ομάδα πίσω από το event!

Η ομάδα του Youth Voice ήρθε σε επαφή με την Θεοδώρα Αντωνίου, η οποία και είναι η Curator του φιλόδοξου εγχειρήματος, και σας παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθιστούν το εν λόγω TEDx ως μια απόλυτη διαφυγή από το lockdown που βιώνουμε.

Πόσο καιρό προετοιμάζεται ένα τέτοιο event σαν το TEDx;

Το κάθε TEDx event έχει τον δικό του χρόνο προετοιμασίας. Εμάς, μας πήρε 1 χρόνο για να το οργανώσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ποια η ανταπόκριση από επιχειρήσεις και οργανισμούς στην Ελλάδα για συνεργασίες και χορηγίες με μία διοργάνωση σαν τη δική σας;

Σίγουρα, δεν μπορούμε να αποκρύψουμε πως η συνθήκη του COVID-19, στάθηκε εμπόδιο για ενδεχόμενες χορηγίες, όπως ήταν αναμενόμενο και απολύτως κατανοητό. Ωστόσο, οι περισσότεροι, σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο, ήταν θετικοί στο να μας στηρίξουν είτε οικονομικά είτε με την παροχή των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ για την συνεισφορά τους σε τέτοιους καιρούς.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στη διοργάνωση του TEDx εν καιρώ πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων;

Πιστεύουμε ότι η πιο μεγάλη δυσκολία και ταυτόχρονα απογοήτευση ήταν η απόφαση ότι το event θα διεξαχθεί εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακά. Δυσκολία, αρχικά, γιατί ήδη ως νέο TEDx, κανείς μας δεν είχε εμπειρία προετοιμασίας μιας τέτοιας εκδήλωσης και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, ήρθε να προστεθεί η συνθήκη προετοιμασίας ενός διαδικτυακού και όχι δια ζώσης event, που απαιτεί τελείως διαφορετική διαδικασία. Παράλληλα, απογοήτευση, κυρίως γιατί γνωρίζουμε, έχοντας  παρακολουθήσει στο παρελθόν ένα TEDx event δια ζώσης, πως η εμπειρία δεν μπορεί να βιωθεί απόλυτα σε διαδικτυακό επίπεδο.

Ποιες ήταν οι αφορμές για να ξεκινήσετε ένα TEDx event; Πως προέκυψε η ιδέα; Είχατε ως εφαλτήριο κάποιο άλλο TED ή TEDx της Ελλάδας ή του εξωτερικού;

Η ιδέα για μια TEDx – εμπειρία στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2019, αφού παρακολούθησα το TEDxUniversityofCrete. Γυρνώντας σπίτι, αναρωτήθηκα γιατί δεν έχει διεξαχθεί ένα τέτοιο event ακόμη στο Ρέθυμνο, μια πόλη γεμάτη τόσο από φοιτητές όσο και από πολιτιστικά δρώμενα. Τότε ήταν που πήρα την απόφαση να φέρω το TEDx στο Ρέθυμνο! Προφανώς, όμως, δεν θα μπορούσα να το πραγματοποιήσω μόνη μου. Στο ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος είχα πλάι μου φίλους, πλέον και συνεργάτες, που ήθελαν να με στηρίξουν, είχαν το ίδιο πάθος, πίστευαν σε αυτή την ιδέα και τους χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί χωρίς αυτούς το TEDxUOCRethymno δεν θα γινόταν πραγματικότητα.

Έχετε ξεχωρίσει κάποια ομιλία ΤΕD/TEDx που να σας άρεσε και να σας ενέπνευσε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια συγκεκριμένη, καθώς κάθε TED/TEDx ομιλία δίνει την ευκαιρία σε ενδιαφέροντες ανθρώπους να επικοινωνήσουν το πάθος και τις ιδέες τους με όχι τόσο ορθολογικό χαρακτήρα.

Τι προσφέρει σε εσάς η συμμετοχή σε ένα TEDx; Ποια τα προσωπικά σας κίνητρα;

Το προσωπικό μου κίνητρο για την διοργάνωση μιας TEDx εκδήλωσης ήταν ότι μου επέτρεπε να εκφράσουμε την ιδεολογία που έχουμε ως άνθρωποι, δηλαδή την αισιοδοξία που μας διακατέχει καθώς και τα όνειρα και τις φιλοδοξίες που μπορούν να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο και να τον εμπνεύσουν. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το TEDxUOCRethymno «γεννήθηκε» στην περίοδο της πρώτης καραντίνας, σε μια περίοδο που επικρατούσε τόση ανησυχία και αβεβαιότητα, εμείς κοιτάξαμε μπροστά και αρχίσαμε να σχεδιάζουμε ένα μελλοντικό event.  Εν τέλει, με τη συμμετοχή σου σε TEDx event, μαθαίνεις, αρχικά, πως διοργανώνεται ένα μεγάλο event από την αρχή μέχρι το τέλος, μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου και τα όρια σου και μαθαίνεις να διαχωρίζεις  τις φιλικές σχέσεις  από αυτές που αναπτύσσονται στα πλαίσια ενός τέτοιου project . Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι μαθαίνεις να δουλεύεις ομαδικά και αντιλαμβάνεσαι την έννοια του εθελοντισμού στην ολότητα του, δηλαδή να προσφέρεις χωρίς απαραίτητα να έχεις κάποια απολαβή. Βέβαια, η δικιά μας απολαβή ελπίζουμε να είναι όταν θα τελειώσει το event, οι θεατές μας να είναι γεμάτοι έμπνευση και να δουν με μια διαφορετική οπτική τον κόσμο που ζούμε!

Ποιο το μήνυμά σας σε άλλους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με αντίστοιχες εθελοντικές εκδηλώσεις, σαν το TEDx;

Εννοείται και να το κάνουν! Να εφοδιαστούν με υπομονή, εμπιστοσύνη στην ομάδα τους και θα βγει το καλύτερο αποτέλεσμα! Go for it! Και σίγουρα εγώ, και όλοι οι curators θέλω να πιστεύω, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να μοιράσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας. Στόχος του TEDxUOCRethymno είναι να εμπνεύσει όλους τους ανθρώπους, και κυρίως τους νέους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δικιές τους προκλήσεις και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους!

Μη χάσετε αυτή την πανελλήνιας εμβέλειας εκδήλωση! Πάρτε θέσεις και ετοιμαστείτε στις 3 Απριλίου 2021 στις 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι για απίθανα και βιωματικά workshops καθώς και στις 5 με 8:30 το απόγευμα για μοναδικούς ομιλητές τόσο από την Ελλάδα και το εξωτερικό μαζί με θεαματικά performances. Όλα αυτά θα τα απολαύσουμε, ο καθένας και ταυτόχρονα όλοι μαζί από την άνεση του σπιτιού μας, μέσω Youtube live streaming στο κανάλι του TEDxUOCRethymno, με θέμα την  Πρόκληση.

Ακολουθήστε το TEDxUOCRethymno στα social media για να μη χάσετε τις δράσεις του!