Μεγαλώσαμε ακούγοντας τη φράση «αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες». Είτε είχε να κάνει με μια υπερβολική δράση, έναν ιδιαίτερο κινηματογραφικό ερώτα ή και ακόμα με ένα ενοχλητικό, κοινωνικό μήνυμα. Η αλήθεια είναι πως οι ταινίες έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο μεταφοράς της αγάπης, του μίσους, της αδρεναλίνης και της ζωής γενικότερα, στην μεγάλη οθόνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φιλόδοξοι ανταγωνιστές. Στην δική μας περίπτωση ο μεγαλύτερος αντίζηλος είναι η ιδία η πραγματικότητα, η οποία μέρα με την μέρα απομακρύνεται από την εισαγωγική μας φράση. Αφήνοντάς σας βέβαια να κρίνετε εσείς το συμπέρασμα μέσα από τις παρακάτω ταινίες.

The Truman show

Δεν θα ήταν δικαιολογημένη η ύπαρξη του συγκεκριμένου άρθρου χωρίς την παρουσία του The Truman Show. Ίσως η μεγαλύτερη μεταφορική ταινία που έχει βγει. Αυτό γιατί; Για την ακατέργαστη απλότητα του να μεταφέρεις ένα μήνυμα χρησιμοποιώντας μόνο ό,τι μπορείς να κοιτάξεις. Η μεγαλύτερη ομοιότητα της ζωής και της κοινωνίας με τον κινηματογράφο είναι ότι η ομορφιά βρίσκεται στα απλά πράγματα.

Παρακολουθώντας την ταινία, βλέπεις έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει τι γίνεται πίσω από τη ρουτίνα του, παρά μόνο οι θεατές. Το ερώτημα είναι το εξής. Στην δική σας ζωή τι παραπάνω βλέπετε πέρα από αυτά που έχετε μπροστά σας; Μια τόσο εύθραυστη και πολύτιμη μεταφορά που θα μπορούσε να αφυπνίσει  κάθε μορφή δισταγμού και συναισθηματικών ορίων. Και αυτό πρέπει να κάνει. Υπάρχει περισσότερη ζωή από αυτό που βλέπουμε. Η ζωή δεν είναι το περιμετρικό τείχος μια ταινίας ή το πνευματικό σύνορο της κοινωνίας. Η ζωή θα υπάρχει πάντα πίσω από το «τείχος». Είτε είναι χάρτινο είτε γυάλινο είτε πέτρινο, όταν πέσει, να είστε σίγουροι πως θα είναι όλα λίγο πιο απλά.

o truman και το τειχος

Πηγή: WordPress.com

The Joker

Μια ταινία που έφερε πολλές κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, προκαλώντας μεγάλο θόρυβο. Μια ταινία στημένη πίσω από ένα παράδοξο σκηνικό. Γεμάτο αποπνικτικές εντάσεις, καθημερινά στερεότυπα και μια δόση ανεξήγητου ρατσισμού. Μπορεί πολλοί να θεωρήσετε το The Joker ως μια υπερβολική κοινωνική προσωποποίηση και είναι λογικό, γιατί δεν έχει η πλειοψηφία τις ψυχικές διαταραχές του πρωταγωνιστή. Προσπαθώντας όμως να μην ξεχάσουμε πως η πλειοψηφία  έχει κάποιο άλλο προσόν στην κατοχή της. Την έλλειψη καθημερινής ευγενείας και πολιτισμού, καθώς και την αφάνεια του σεβασμού προς τον συμπολίτη, δακτυλοδεικτούν πως οι δαίμονες της ρουτίνας αποτυπώνονται σε ένα σκοτεινό φόντο που δεν μας ταιριάζει. Δεν μπορεί να ταιριάζει στον άνθρωπο μια δημιουργία που πλημμυρίζει από συναισθήματα. Για αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει κατανοητό πως το πρόβλημα δεν το έχει αυτός που το δημιουργεί, αλλά αυτός που δεν το περιορίζει. Be kind, it’s free, I promise.

o τζοκερ με την πινακιδα

Πηγή: The Business Standard

Instant Family

Όχι και από τις πιο γνωστές ταινίες που θα υπήρχε πιθανότητα να συναντήσετε σε κάποιο κανάλι. Το Instant Family, είναι μια διαφορετική ταινία μεταξύ αγάπης και υποχρέωσης. Μιας υποχρέωσης πολύ διαφορετικής από αυτήν που νομίζετε. Όλοι κάποια στιγμή θα θελήσετε να κάνετε οικογένεια, ή τουλάχιστον σχεδόν όλοι. Είναι μια απόφαση, η οποία θα σας ακολουθεί για όλη σας την ζωή. Είτε αυτό συσχετίζεται με την αγάπη, το ενδιαφέρον ή και πολλές φόρες το καθημερινό άγχος. Οι περισσότεροι γύρω μας, νιώθουν την ανάγκη για οικογένεια, αλλά πολλές φόρες για ανεξήγητους λόγους.

Η οικογένεια λοιπόν δεν είναι κανενός υποχρέωση να την δημιουργήσει. Είναι όμως αν την επιλέξει, να την αγαπήσει με ό,τι έχει αλλά και ότι μπορεί να αποκτήσει για εκείνη. Στη συγκεκριμένη ταινία, ένα νεαρό ζευγάρι αποφασίζει να υιοθετήσει μια ζωή. Τελικά καταλήγουν να υιοθετούν τρεις, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτός είναι και ο λόγος που η ταινία λέγεται «η στιγμιαία οικογένεια». Άμεση αγάπη, άμεση υπευθυνότητα και άμεσο άγχος. Χωρίς καμία επεξεργασία και κανένα περιθώριο για αποδοχή.

Στις μέρες μας όλοι παίρνουμε τον χρόνο μας για όλα, αναλύοντας τα πάντα, αν και πολλές φόρες δεν είναι αρνητικό. Κάποια πράγματα όμως στη ζωή θέλουν πολύχρωμο συναισθηματισμό και έναν ψυχικό αυθορμητισμό. Δεν σας λέω να ξυπνήσετε και να φτιάξετε μια οικογένεια αύριο. Μπορείτε απλά να ξεκινήσετε από τα όνειρα.

οικογένεια στο τραπέζι

Πηγή: www.traileraddict.com