Κερατσίνι και Δραπετσώνα: λαϊκές γειτονιές, γειτονιές των εργατών και των ανθρώπων του μεροκάματου. Πολλές φορές με ταξικό πρόσημο, οι περιοχές αυτές επωμίστηκαν – ή χάρη σε λαϊκούς αγώνες δεν επωμίστηκαν – ρυπογόνες δραστηριότητες:

Την Ψυττάλεια και την Oil One με τις οσμές τους, καζάνια φύλαξης πετρελαίου, την «χαβούζα» που σήμαινε ότι η πόλη θα δεχόταν τα λύματα όλης της Αττικής, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό όπου παλαιότερα υπήρχε για δεκαετίες και χωματερή, την ρύπναση των ακτών μας από τις λιμενικές δραστηρίοτητες της COSCO, που διαρκώς επεκτείνονται.

Ανάμεσα σε πολλά, το Κερατσίνι επιδιώκεται να αποκτήσει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον ΣΜΑ Σχιστού. Επί περιφερειάρχη Ρένας Δούρου έγινε η επεξεργασία σχεδίου που αφορούσε το Κερατσίνι για τη δημιουργία ΜΕΑ που θα υποδεχόταν 180.000 τόνους σκουπιδιών τον χρόνο. Το σχέδιο αφορούσε και τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε άλλες πέντε περιοχές. Ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης όμως δεν αρκέστηκε ούτε σε αυτό.

Ο νέος περιφερειάρχης αύξησε το ποσό σε 250.000 τόνους απορριμμάτων για το Σχιστό, με δυνατότητα επέκτασης ως και 350.000 τόνους και μείωσε τα σημεία επεξεργασίας από έξι σε δύο: το ένα στο Κερατσίνι και το άλλο στη Φυλή. Μάλιστα, δεν διστάζει να επιδιώξει και την παράνομη δέσμευση δασικής έκτασης στο Σχιστό για τον σκοπό αυτό.

Σαφώς ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο οποίος θα δέχεται μόλυνση και οσμές στο μέγιστο, δεν ερωτήθηκε ούτε αποδέχτηκε τα σχέδια της Περιφέρειας.

Την περίοδο αυτή ο Δήμος διοργανώνει κινητοποιήσεις έξω από το ΣΜΑ στο Σχιστό, εναντιωνόμενος στα πλάνα της περιφέρειας. Αν και το σημείο ανήκει στα όρια του Δήμου Περάματος διοικητικά, η διαμαρτυρία είναι μονόδρομος, αφού η ρύπανση θα αφορά κυρίως το Κερατσίνι με τον οικιστικό ιστό του οποίου συνορεύει γεωγραφικά.

Ο δήμαρχος, Χρήστος Βρεττάκος στο περιπολικό

Ο δήμαρχος, Χρήστος Βρεττάκος, στο περιπολικό

Μάλιστα, οι αρχές δεν δίστασαν να εκφοβίσουν τους διαμαρτυρόμενους με την παρουσία ΜΑΤ, αστυνομικών, κλούβας και αύρας, αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστο Βρεττάκο, τον οποίο μετέφεραν με περιπολικό για κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα για υποτιθέμενη παρακώλυση λειτουργίας του ΣΜΑ. Βεβαίως ο δήμαρχος τελικά δεν έδωσε κατάθεση, αφού η εισαγγελία δεν το έκρινε απαραίτητο.

Πέραν του ότι ο Δήμος δεν έχει λάβει καμία διαβεβαίωση ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα λειτουργεί με προδιαγραφές που συντελούν στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει αποκαλύψει – χωρίς ουδέποτε να διαψευστεί – ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για δημιουργία μονάδας καύσης στις εγκαταστάσεις της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα.

ΜΑΤ και αύρα στη διαμαρτυρία έξω από το ΣΜΑ Σχιστού

ΜΑΤ και αύρα στη διαμαρτυρία έξω από το ΣΜΑ Σχιστού

Aν και η καύση των απορριμμάτων εμφανίζεται ως μια πρακτική που λύνει το πρόβλημα της ταφής των απορριμμάτων, στην πράξη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία λόγω της εκπομπής διοξινών και τοξικών αερίων και της δημιουργίας υγρών και στερεών τοξικών αποβλήτων. Στη Βουλγαρία, όπου τα σκουπίδια καίγονται από τις τσιμεντοβιομηχανίες, η αέρια ρύπανση έχει ανέβει στα ύψη.

Είναι επιτακτική ανάγκη, επομένως, όχι μόνο να μην δημιουργηθεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, αλλά και να μην επιτραπεί η δημιουργία χώρων καύσης απορριμμάτων στο Κερατσίνι και στη γύρω περιοχή. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν μπορεί να γίνουν και ούτε θα γίνουν η «πίσω αυλή» της Αττικής. Η διαμαρτυρία συνεχίζεται με συγκέντρωση έξω από το ΣΜΑ, το Σάββατο 06/11 στις 11:00 π.μ.

Οι άνθρωποι στις λαϊκές γειτονιές μπορεί να μην έχουν υψηλό εισόδημα, έχουν όμως δικαιώματα και αξιοπρέπεια.