Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ειρήνης Κονγκίνη,

Αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στο Κόσοβο: more than meets the eye 

Μια διόλου συνηθισμένη σύλληψη πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο κράτος του Κοσόβου, καθώς πέντε άνδρες ύποπτοι προσάχθηκαν, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, πυροβόλα όπλα κ.ά., σύμφωνα με τις δηλώσεις από την εισαγγελία. Οι μηνιαίες έρευνες από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες απέδωσαν καρπούς, ενώ ανακαλύφθηκε πως και οι πέντε άνδρες ανήκουν σε ακραία ισλαμική οργάνωση και οι δύο από αυτούς έχουν επιβαρυμένο παρελθόν με παρόμοιες κατηγορίες.

Η βασική κατηγορία είναι πως οι συλληφθέντες προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση με στόχο την κατάρριψη της συνταγματικής τάξης και ασφάλειας. Σύμφωνα, με τις εφημερίδες του Κοσόβου και της Αλβανίας, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι ενώ φαίνεται πως ο ρόλος τους ήταν διαφορετικός. Έπειτα από τις ανακρίσεις προκύπτει πως οι πέντε προφυλακιστέοι είχαν διαφορετικούς ρόλους ως μέλη της τρομοκρατικής ομάδας, οι τέσσερις από αυτούς οργάνωναν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και ο ένας μεσολαβούσε για την εισαγωγή και εξαγωγή όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών. Ισχυρίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2021 είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία μιας οργανωτικής δομής με στόχο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κόσοβο.

Ο συλληφθείς τρομοκράτης

Ο Αρντιάν Γκιούραι που συνελήφθη

Μεταξύ τον συλληφθέντων, ο Αρντιάν Γκιούραι (Ardian Gjuraj), το 2015 είχε συλληφθεί στην πόλη Γκαζιαντέπ (Gaziantep) της Τουρκίας με κατηγορίες που αφορούσαν την εμπλοκή του, όσο βρισκόταν στην Γερμανία, στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Ένοχος κρίθηκε τρία χρόνια αργότερα και καταδικάστηκε για έναν χρόνο και πέντε μήνες. Ωστόσο, το Εφετείο τον απάλλαξε από τις παραπάνω κατηγορίες το 2018, και αμέσως ο ίδιος προέβη σε αλλαγή επιθέτου.

Η περίπτωση του Γκιουράι, έχει πολλές ακόμα πτυχές…

Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Συρία το 2011 περίπου 400 Κοσοβάροι πολίτες έχουν ταξιδέψει στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και του Ιράκ. Έκτοτε, δεν ήταν λίγοι αυτοί που συλληφθήκανε από τις αρχές του Κοσόβου, με παρόμοια αδικήματα τρομοκρατικού περιεχομένου. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αυτών έχουν επαναπατριστεί στην χώρα τους, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε αν εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις και αν έχουν βλέψεις για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ένα τόσο μικρό και νεοσύστατο κρατίδιο όπως είναι αυτό του Κοσόβου έχει τραβήξει πολλές φορές τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για θέματα που σίγουρα δεν ευνοούν την Ευρωπαϊκή του προοπτική. To 2018 έγινε προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την υπογραφή του Κοινού Σχεδίου Δράσης για την αποτροπή της τρομοκρατίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, πράγμα που σήμαινε πρόοδο σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών των συγκεκριμένων κρατών. Το γεγονός όμως ότι οι συλλήψεις τρομοκρατικού χαρακτήρα συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στην περιοχή σίγουρα προβληματίζουν τη διεθνή κοινότητα και τους κατοίκους της χώρας.