Του εξωτερικού συνεργάτη, Θάνου Μαυραγάνη,

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με τον κορωνοϊό να παραμένει στο προσκήνιο. Αναπόφευκτα, οι ομάδες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να μεταβούν όσο πιο ομαλά γινόταν στα νέα δεδομένα. Οι παίκτες δεν ξεκουράστηκαν, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν και οι προετοιμασίες των ομάδων. Οι κερκίδες παρέμειναν άδειες, τα οικονομικά προβλήματα αρκετά και η επικράτηση ενός κλίματος ανασφάλειας έκανε την εμφάνισή του. Παρ’ όλα αυτά, οι σύλλογοι υποχρεώθηκαν να ξεκινήσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους στις εγχώριες αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με την σειρά τους οι ελληνικές ομάδες «μπήκαν» σε ρυθμούς και έδωσαν τους πρώτους τους ευρωπαϊκούς αγώνες, ξεκινώντας άλλη μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για την ανέλιξη της χώρας στην βαθμολογία της UEFA.

Βαθμολογία της UEFA

Η βαθμολογία της UEFA χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στην club coefficients (συντελεστές συλλόγων) και στην country coefficients (συντελεστές χώρας). Στην πρώτη κατηγορία καταγράφεται η βαθμολογία κάθε ευρωπαϊκού συλλόγου, ενώ στην δεύτερη υπάγονται οι βαθμολογίες των ομάδων που αντιπροσωπεύουν μια χώρα. Η σπουδαιότητα αυτής της βαθμολογίας είναι μεγάλη, καθώς επηρεάζει της ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πιο αναλυτικά, με βάση τους βαθμούς που έχει «μαζέψει» η εκάστοτε χώρα, κρίνεται και η συμμετοχή των συλλόγων της σε αυτές. Επομένως όσο πιο ψηλά στην λίστα βρίσκεται η κάθε χώρα, εξασφαλίζονται, αφενός, τόσο πιο πολλά ευρωπαϊκά εισιτήρια για τις ομάδες της, αλλά και αφετέρου πιο ισχυρά, με την απευθείας είσοδο σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και την αποφυγή προκριματικών γύρων.

Η Ελλάδα στην βαθμολογία

Η χώρα μας βρίσκεται στη 17η θέση της βαθμολογίας. Αυτό μεταφράζεται σε δυσμενή θέση, διότι τα «οφέλη» που κερδίζει είναι λιγοστά. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στην 17η θέση για την σεζόν 2021-22, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που αντιστοιχούν, είναι ένα στο Champions League (2ο προκριματικό), κανένα στο Europa League και τρία στο Europa Conference League (δεύτερο προκριματικό), η οποία αποτελεί καινούργια διοργάνωση της UEFA.

 

UEFA Ranking, πίνακας βαθμολογιών
Οι συνέπειες

Γίνεται αντιληπτό ότι τα προβλήματα που προκύπτουν είναι αρκετά. Αρχικά, τα οικονομικά προβλήματα θα αυξηθούν, διότι η είσοδος σε ομίλους θα γίνεται όλο και πιο δύσβατη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι ομάδες να παίρνουν μειωμένα κονδύλια από την UEFA, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Επιπλέον, θα μειωθούν τα έσοδα των χορηγιών, καθώς το προϊόν που θα προσφέρουν οι ομάδες θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικό και δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη διαφήμιση. Δεν θα εξαιρεθούν και οι φίλαθλοι, οι οποίοι θα επηρεαστούν από την αποχή των ομάδων τους από τις μεγάλες διοργανώσεις.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση του ποδοσφαίρου στην χώρα είναι αρκετές. Η ειδική βαθμολογία της UEFA φέρνει την αλήθεια στο φως και οι μάσκες πέφτουν, καθώς οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα.

Καταρχάς, οι μικρομεσαίες ομάδες της χώρας έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Τα τελευταία δέκα χρόνια καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να μπει σε ομίλους, παρά μόνο ο Αστέρας Τρίπολης για δύο συνεχόμενες χρονιές. Οι διοικήσεις των ομάδων αυτών, φέρουν μερίδιο ευθύνης, διότι δεν μεριμνούν για το «μεγάλο βήμα» των ομάδων τους, παρά μόνο να είναι έτοιμες να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πρωταθλήματος.

Εν συνεχεία, καθοριστικός παράγοντας είναι η παρουσία του ελληνικού “big 5”. Ο Άρης έχει να μπει σε ομίλους δέκα χρόνια. Οι κιτρινόμαυροι του βορρά, ταλαιπωρήθηκαν από οικονομικές δυσχέρειες, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να απομακρύνεται. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη, αφού η ομάδα υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική (Football League 2). Με την επάνοδό του στην μεγάλη κατηγορία ο σύλλογος ξαναμπήκε σε ευρωπαϊκή τροχιά, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στο Europa League, κάνοντας σαφές ότι δεν μπορεί να «ξεπεράσει» τα χρόνια αποχής του.

Ο ΠΑΟΚ παρ’ ότι συμμετέχει τα περισσότερα χρόνια στο Europa League, παρουσιάζει μία έλλειψη σοβαρότητας. Αυτό φαίνεται στους δύο αποκλεισμούς του τα τελευταία τρία χρόνια από υποδεέστερες ομάδες, αλλά και στην ανικανότητά του να μπει στους ομίλους του Champions League. Ο δικέφαλος του βορρά εσφαλμένα δεν έπαιζε με γόητρο στην Ευρώπη, χάνοντας έδαφος και εμπειρία, προκειμένου να είναι έτοιμος υποστηρίξει την χώρα και να της «χαρίσει» βαθμούς.

Η ΑΕΚ προσπαθεί να επανακτήσει την παλαιά της αίγλη. Ύστερα από τις οικονομικές περιπέτειες και την περιήγησή της στις «μικρές» κατηγορίες, προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα που της αρμόζει. Ο δικέφαλος έχει καταφέρει να προκριθεί δύο φορές στους ομίλους του Europa League και μία στο Champions League, περνώντας το μήνυμα ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία και έχει σχεδον ξεπεράσει τα προβλήματά της.

Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος αποτελούσε τον πρεσβευτή της χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που τον ταλανίζουν, απουσιάζει από αυτές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η απουσία των πρασίνων είναι μεγάλο αγκάθι για την Ελλάδα, καθώς δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτη του.

Τέλος, ο Ολυμπιακός, που έχει πλέον ρόλο πρωταγωνιστή, την τελευταία δεκαετία βρίσκεται πάντα σε ομίλους και κυρίως σε αυτούς του Champions League. Οι Πειραιώτες, όμως, δεν δείχνουν ικανοί για μια μεγάλη διάκριση, κάτι το οποίο θα έπρεπε να συμβεί με βάση τις τόσες συνεχόμενες παρουσίες τους.

 

Το σήμα της UEFA

Κλείνοντας, γίνεται κατανοητό ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε κρίση. Η χώρα πέρασε από δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα το ποδόσφαιρο να μην μείνει ανεπηρέαστο. Οι ιθύνοντες των συλλόγων θα πρέπει να «πάρουν» αποφάσεις και να ενεργήσουν με γνώμονα το «καλό» του ποδοσφαίρου. Θα πρέπει οι  εξωγηπεδικοί παράγοντες να σταματήσουν  να υπονομεύουν  την προσπάθεια των αθλητών, που μόνο κακό προκαλούν.  Θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές και να μπουν γερά θεμέλια σε ένα νέο οικοδόμημα, που στόχο θα έχει τη σωστή διαχείριση των πόρων, την έμφαση στις ακαδημίες για την ανίχνευση νέων ταλέντων, αλλά και την ευγενή άμιλλα. Έτσι, θα ξαναέρθουν οι επιτυχίες και οι σπουδαίες πορείες στην Ευρώπη, που ο Έλληνας φίλαθλος λαχταρά.