Τα Βαρώσια ή Βαρώσι, είναι πόλη φάντασμα στο νότιο τμήμα της Κυπριακής πόλης της Αμμοχώστου. Πριν την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν η σύγχρονη τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου. Οι κάτοικοί της έφυγαν κατά την εισβολή, η πόλη τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο και παρέμεινε εγκαταλελειμμένη υπό την κατοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τότε. Η είσοδος απαγορεύεται για το κοινό.

Κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία άνοιξε την Πέμπτη 8/10/20 τμήμα του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι. Η κίνηση ερμηνεύεται ως εξόχως προκλητική, ιδίως αν αναλογιστούμε πως λαμβάνει χώρα λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση επανέναρξης των Ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών αλλά και των αυστηρών συστάσεων της Ε.Ε. προς την παραβατική Τουρκία. Η Κύπρος, κατήγγειλε διεθνώς την ”πειρατική” στάση της Τουρκίας, ενώ η Ελλάδα επανέφερε το ενδεχόμενο κυρώσεων σε επόμενη Ευρωπαϊκή σύνοδο.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με ψήφισμά του επιβεβαίωσε το καθεστώς της Αμμοχώστου, εξέφρασε την ανησυχία του για τις Τουρκικές ενέργειες καλώντας σε ανάκληση της προαναφερθείσας Τουρκικής απόφασης για το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου, ενώ επανάλαβε πως υποστηρίζει την διευθέτηση των διαφορών μέσα από συνομιλίες των δύο πλευρών (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι) επί τη βάσει δικοινοτικής, διζωνικής ομοσποπνδίας με πολιτική ισότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις κυπριακές πλευρές και τις Εγγυητικές Δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο εποικοδομητικά και με τη μορφή του κατ’ επείγοντος μετά την «εκλογική» διαδικασία στο ψευδοκράτος.

Ακολουθεί βίντεο – ρεπορτάζ του euronews.com, με πλάνα από τα Βαρώσια, από τα εγκαταλελειμμένα μαγαζιά και σπίτια, που περιμένουν ακόμα τους ιδιοκτήτες τους…