Τους τελευταίους μήνες, πέρα από τις συνεχόμενες καταιγιστικές εξελίξεις στη διεθνή και εγχώρια επικαιρότητα, εξελίξεις που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι το λιγότερο απελπιστικές, ίσως έχει πάρει το μάτι σας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τις χαρακτηριστικές πλέον 6 οριζόντιες στήλες με τα 5 τετραγωνάκια.

Κάποιοι ίσως έχετε παίξει το παιχνίδι-φαινόμενο Wordle που αποτελεί πια καθημερινή συντροφιά σε εκατομμύρια αγγλόφωνους χρήστες ανά τον κόσμο.

Ο δημιουργός Josh Wardle ( του οποίου το επίθετο αποτέλεσε την έμπνευση για το λογοπαίγνιο Wordle) όντας μηχανικός λογισμικού είχε δημιουργήσει στο παρελθόν, μαζί με συναδέλφους του στο Reddit, δύο δημοφιλή κοινωνικά πειράματα, το «The Button» και το «Place», τα οποία είχαν γνωρίσει μεγάλη απήχηση. Το Wordle, ωστόσο, δεν ήταν κάποιο εργασιακό πρότζεκτ.

Εάν και ένα πρωτότυπό του είχε πρώτο-δημιουργηθεί το 2013 και ξεχάστηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το στενό του κύκλο, το παιχνίδι φτιάχτηκε τελικώς μες την καραντίνα, ως μέσο καταπολέμησης της βαρεμάρας αλλά και ως δώρο στη σύντροφό του που συνέβαλε στη σύλληψη του. Η Palak Shah άρχισε να ασχολείται με σταυρόλεξα και παρόμοια παιχνίδια λέξεων μες την πρώτη καραντίνα και κινητοποίησε τον δημιουργό να εφεύρει ένα νέο παιχνίδι με λέξεις για να παίζουν οι δυο τους κατά την απομόνωσή τους.

Τους πρώτους μήνες έπαιζαν μόνο οι δύο τους και αργότερα το μοιράστηκαν με συγγενείς και φίλους οι οποίοι ενθουσιάστηκαν και γρήγορα εθίστηκαν σε αυτό. Βλέποντας την ανταπόκριση που είχε, ο Josh Wardle αποφάσισε να το δημοσιεύσει στο κοινό τον Οκτώβριο του 2021. Τον Ιανουάριο του 2022 είχαν παίξει 2 εκατομμύρια άτομα.

Το παιχνίδι παίζεται μία φορά την ημέρα. Σκοπός είναι να μαντέψεις τη λέξη της ημέρας σε έξι προσπάθειες. Η λέξη αποτελείται πάντα από 5 γράμματα. Μετά από κάθε μαντεψιά, τα τετραγωνάκια αλλάζουν χρώμα για να υποδείξουν εάν βρίσκεσαι στη σωστή κατεύθυνση. Τα πράσινα τετραγωνάκια σηματοδοτούν το σωστό γράμμα στη σωστή θέση, τα κίτρινα, γράμμα που υπάρχει στη λέξη μεν αλλά σε άλλη θέση και τα γκρι αντιστοιχούν σε γράμματα που δεν υπάρχουν καθόλου στη λέξη.

Τι κάνει, ωστόσο, αυτό το παζλ λέξεων να ξεχωρίζει; Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη από κάθε συσκευή και δεν έχει κανένα κόστος. Δε φιλοξενεί διαφημίσεις ή pop-up ιστοσελίδες που συχνά προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσου χρήματα, δεν προσπαθεί να συλλέξει data, απλά φιλοξενεί το παιχνίδι.  Στη σημερινή «οικονομία της προσοχής» έχουμε συνηθίσει τις διαδικτυακές μας δραστηριότητες να προσπαθούν εσκεμμένα να μας εθίσουν, να μας κρατήσουν όσο το δυνατότερο περισσότερο απασχολημένους, να μας στέλνουν ειδοποιήσεις, να κερδοσκοπούν από τον εθισμό μας. Το Wordle μπορεί να παιχτεί μία φορά μες την ημέρα, μόλις εξαντλήσεις τις 6 προσπάθειες σου πρέπει να περιμένεις την επόμενη για να ξαναπαίξεις. Δεν έχει σχεδιαστεί για να σε απορροφήσει, να σου πάρει όλο το χρόνο.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εξ’ αρχής τοποθετημένα βοηθητικά γράμματα ή στοιχεία που βοηθούν στην εύρεση της λέξης, ο κάθε παίκτης ξεκινάει αυτόνομα, συχνά στην τύχη με την επιλογή της πρώτης λέξης. Ο καθένας έχει την ελευθερία να διαμορφώσει τη στρατηγική του, να εξασκήσει το μυαλό του και να οδηγηθεί μόνος του στη νίκη. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το παιχνίδι δεν είναι εξατομικευμένο, αναζητούν όλοι την ίδια λέξη, δημιουργεί μία αίσθηση κοινότητας με τους άλλους παίκτες με τους οποίους μπορείς να ανταλλάξεις εντυπώσεις, αρχικές λέξεις, στρατηγικές. Πλέον, υπάρχουν σελίδες σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μοιράζονται καθημερινά τα παιχνίδια τους, αναλύουν τις στατιστικές εμφανίσεις των γραμμάτων, προτείνουν λέξεις για να βοηθήσουν.

Στην τελική αυτό που το κάνει απολαυστικό είναι ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να παίξεις, επιτρέπει στον καθένα να το κάνει με το δικό του μοναδικό τρόπο και υπενθυμίζει στους παίκτες το θαύμα της γλώσσας, πώς ένα μόνο γράμμα μπορεί να μεταμορφώσει το νόημα μιας λέξης, πώς 5 μονάχα γράμματα κρύβουν άπειρες πιθανότητες που περιμένουν να αποκαλυφθούν.

Πηγή εικόνας: TechCrunch