Τη διεξαγωγή έρευνας για δεκάδες περιστατικά σαλμονέλας που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σύμφωνα με το ECDC, το ξέσπασμα οφείλεται στη μονοφασική Salmonella Typhimurium και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε επτά χώρες της Ε.Ε. και τη Βρετανία. Μέχρι τις 5 Απριλίου 2022, είχαν καταγραφεί 134 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βρετανία στις 7 Ιανουαρίου 2022. Από τις 17 Φεβρουαρίου 2022, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε αλλες χώρες της Ευρώπης.

Το ξέσπασμα χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων αιματηρή διάρροια. Όπως προκύπτει από συνεντεύξεις με ασθενείς και επιδημιολογικές μελέτες, συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας θεωρούνται ως πιθανή αιτία μόλυνσης.

Ανακλήσεις προϊόντων έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αποτραπεί η κατανάλωση προϊόντων που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

Έρευνες διεξάγονται από τις αρχές σε χώρες όπου καταγράφονται κρούσματα, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία και η έκταση της μόλυνσης και να διασφαλιστεί ότι τα μολυσμένα προϊόντα δεν διατίθενται στην αγορά.

Το ECDC και η EFSA αξιολογούν τα διαθέσιμα δεδομένα και προετοιμάζουν μια αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Αναδημοσίευση: kathimerini.gr