Αντιπολίτευση και κυβέρνηση έχουν εμπλακεί σε μία νέα πολυήμερη διαμάχη, με θέμα τις δανειακές υποχρεώσεις του κυβερνώντος κόμματος
Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αξιωματική και ελάσσων, έχει ασκήσει δριμεία κριτική για την αύξουσα πορεία των οφειλών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα των κομματικών δανεισμών στην Ελλάδα δεν είναι καινούριο, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ (πρώην ΚΙΝΑΛ) διατηρούσαν ήδη στις αρχές τις κρίσης δανειακές υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Όμως, από ό,τι φαίνεται η ΝΔ έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με την διόγκωση του χρέους της, και κατά συνέπεια με την πιθανότητα βιώσιμης αποπληρωμής αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών…
Όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα, τα δάνεια του κυβερνώντος κόμματος έχουν πλέον ξεπεράσει τα 340 εκατομμύρια ευρώ(!) . Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα κάνουν λόγο για αδιαφάνεια ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «στρατηγικό κακοπληρωτή για τον οποίον δεν λειτουργεί το πλαίσιο που λειτουργεί για όλους τους υπόλοιπους πολίτες». Η ΝΔ από την μεριά της, υποστηρίζει πως από το 2016 δεν έχει λάβει κανένα νέο δάνειο και πως η αύξηση του χρέους οφείλεται στους ετήσιους τόκους. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Όταν μια οφειλή είναι πολύ υψηλή και τα εισοδήματα του οφειλέτη ανίκανα να ξεπληρώσουν το χρέος, τουλάχιστον σε εύλογο χρονικό διάστημα, μιλάμε για μια «κόκκινη οφειλή». Αυτός ο πιστωτικός κίνδυνος, δηλαδή η περίπτωση κατά την οποία ο δανειζόμενος δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα υψηλό χρέος, αντιμετωπίζεται συνήθως από τις τράπεζες είτε με εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας του δανειζομένου είτε με νέο διακανονισμό. Στον διακανονισμό προβλέπεται χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, δηλαδή εξόφληση του ποσού με μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο (πχ δεκαετίες). Αυτή όμως η «νέα συμφωνία» λογίζεται ως νέο δάνειο, ως μια πίστωση χρόνου, για την οποία ο δανειζόμενος (εν προκειμένω η ΝΔ) πρέπει να καταβάλει ακόμα περισσότερους τόκους (την ίδια στιγμή που δεν μπορούσε να… καταβάλει τους παλαιότερους).
Όσο τα χρέη της ΝΔ διογκώνονται, τόσο μειώνεται οποιαδήποτε βιώσιμη περίπτωση να ξεπληρώσει αυτό το υπέρογκο ποσό. Πέραν της κομματικής αντιπαράθεσης, το συγκεκριμένο θέμα εγείρει πολλά ουσιαστικά ερωτήματα, καθώς μια κυβέρνηση υποτίθεται πως αποτελεί «παράδειγμα» για την υπόλοιπη κοινωνία. Αναμφίβολα, είναι σχήμα οξύμωρο να προβλέπονται «fast track» ευνοϊκές διαδικασίες διευθέτησης χρέους όταν πρόκειται για κόμματα, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τον νέο πτωχευτικό κώδικα μια μέση οικογένεια δεινοπαθεί.
Τουλάχιστον είμαστε συνεπείς. Εκτός από το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη (200% του ΑΕΠ), διαθέτουμε και μια κυβέρνηση της οποίας το κομματικό χρέος είναι εξίσου από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη…