«Καμπανάκι» για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα κρούουν ειδικοί, με τα νέα στοιχεία να αποτυπώνουν μεγάλη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κομβικής σημασίας είναι τα επόμενα δύο 24ωρα για το μέλλον του lockdown στην Αττική αφού συμπληρώνεται πλέον μία εβδομάδα αυστηρών περιοριστικών μέτρων και το ενδεχόμενο παράτασής του έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνηγορούν στο ότι είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό το σενάριο να χρειαστεί περαιτέρω χρόνος για την Αττική προκειμένου να βγει από την κόκκινη ζώνη.   

Την εκτίμησή του ότι η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπράβελος, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν τα μέτρα αρθούν πρόωρα. Συμπλήρωσε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη τούς ανησυχεί η μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου που θυμίζει τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, καθώς ο ρυθμός εισόδου στα νοσοκομεία είναι απολύτως ελεγχόμενος και οι ΜΕΘ δεν πιέζονται.  

«Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά, βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, «βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.   Επιπρόσθετα εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

«Τα νοσοκομεία πιέζονταν και θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση», επεσήμανε αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων και τον συναγερμό που έχει σημάνει στα νοσοκομεία μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν την βοήθεια- συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

«Εκτόξευση» στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ αποτύπωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης ο αριθμός των ασθενών αγγίζει τους 313.   Για την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση ανέφερε ότι στην επικράτεια από τις συνολικά 656 κλίνες, οι 351 είναι κατειλημμένες και οι 305 κενές.   Στην Αττική από τις συνολικά 240 κλίνες οι 204 είναι κατειλημμένες και έχουν μείνει 36 κενές. 

Για την πιθανότητα να μπει στη ζωή μας η χρήση διπλής μάσκας μίλησε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί και συζητείται, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις την Παρασκευή.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο συνδυασμός της χειρουργικής μάσκας με την υφασμάτινη προστατεύει σημαντικά.   Σημείωσε ότι η σύσταση αφορά τις περιστάσεις που δεν μπορεί να τηρηθεί η φυσική απόσταση και υπάρχει συγχρωτισμός όπως για παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ.

Αναδημοσίευση: www.lifo.gr