Σάλο έχει προκαλέσει στα social media και στην κοινή γνώμη η απόφαση του e-food.gr, ενός δικτύου διανομέων από τα μεγαλύτερα στη χώρα, να χαλαρώσει επί τις ουσίας τις σχέσεις εργασίας για μεγάλη μερίδα εργαζομένων του.

Συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη πολλοί διανομείς δέχτηκαν το εξής μήνυμα στα κινητά τους: «Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelance. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι περίπου 200 διανομείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλούνται είτε να εργαστούν ως ανεξάρτητοι με σύμβαση διαρκείας έξι μηνών, είτε να απολυθούν, αφού διαφορετικά δεν θα ανανεωθεί η παρούσα τρίμηνη σύμβαση εργασίας τους.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής τονίζει μεταξύ άλλων πως η εν λόγω εταιρεία «εκβιάζει τους διανομείς με το δίλημμα άνεργος ή συνεργάτης».

«Όπου συνεργάτης», συνεχίζει, «εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι».

Μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας e-food για τα όσα καταγγέλλονται παραπάνω.
Οι τρεις κατηγορίες διανομέων

Η εταιρεία χωρίζει τους διανομείς της σε τρεις κατηγορίες. Ανάλογα με τη βαθμολογία που λαμβάνει ο κάθε διανομέας, με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η efood, κατατάσσεται και στην αντίστοιχη κατηγορία. Ανάλογα με αυτή τη βαθμολογία εστάλη και το παραπάνω μήνυμα για freelance συνεργασία.

Αν παραδείγματος χάριν ένας διανομέας παραδίδει μεγάλο αριθμό παραγγελιών ανά ώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα και εργάζεται και σε μέρες και ώρες αιχμής όπως είναι το Σάββατο και η Κυριακή λαμβάνει πέραν των 3,90 ευρώ ανά ώρα και έξτρα bonus.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία το μπόνους είναι 50 λεπτά ανά παραγγελία για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, 30 λεπτά για τη δεύτερη κατηγορία, στην οποία ανήκουν διανομείς που έχουν χαμηλότερη βαθμολογία και καθόλου μπόνους όσοι ανήκουν στην τρίτη κατηγορία. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την efood.

Με το νέο καθεστώς, δηλαδή από υπάλληλοι διανομείς της να επιλέξουν να εργαστούν με τίτλο κτήσης ή με μπλοκάκι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στα ασφαλιστικά και φορολογικά κόστη που θα αναλάβουν πλέον μόνοι τους, η efood δίνει από 2,20 ευρώ έως 3,2 ευρώ ανά παραγγελία, ανάλογα με την ημέρα και την ώρα που εργάζεται κάποιους.

Επίσης προβλέπονται bonus, πχ 100 ευρώ αν κάποιος πιάσει τις 200 παραγγελίες μέσα στον μήνα. Με το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργεί στην Ελλάδα και η Wolt.

«Έπεσε» το Twitter

Χαμός εχει γίνει και στο Twitter, με το hashtag #cancel_efood να συγκεντρώνει πάνω από 5.000 σχόλια, ενώ οι χρήστες καλούν σε σαμποτάζ, ακόμα και κατάργηση της εφαρμογής. Έντονη είναι βέβαια η αποδοκιμασία σε όλα τα social media.

Πηγές: capital.gr, sputnik.gr