Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδας, Ειρήνης Κονγκίνη,
Πριν από τρεις περίπου εβδομάδες δήλωσε την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου του Κοσόβου ο Χασίμ Θάτσι, λίγο αργότερα από την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για εγκλήματα πολέμου από το Ειδικό Δικαστήριο του Κοσόβου στη Χάγη, τα οποία σύμφωνα με τις κατηγορίες πραγματοποιήθηκαν, όταν ήταν ηγέτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UÇK). Ο ίδιος μετά την παραίτηση του μεταξύ άλλων δήλωσε: «Κατά κανέναν τρόπο δεν θέλω να εμφανιστώ ενώπιον του δικαστηρίου ως πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσόβου». Μαζί του κατηγορούνται o αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος και συνιδρυτής του UÇK, Κάντρι Βέσελι, δύο πρώην μέλη του UÇK και νυν πολιτικοί, ο Ρετζέπ Σελίμι και ο Γιακούπ Κρασνίκι.
Ειδικό Δικαστήριο Κοσόβου. Πάνω δεξιά ο Χασίμ Θάτσι, πάνω αριστερά ο Ρετζέπ Σελίμι, κάτω δεξιά ο Γιακούπ Κρασνίκι, κάτω αριστερά ο Κάντρι Βέσελι
Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου του Κοσόβου για την απόσχιση του από την πρώην Γιουγκοσλαβία, μεταξύ του 1998-1999 έως το 2000, συνέβησαν δολοφονίες περίπου 100 ατόμων, διώξεις και βασανιστήρια. Η βασική κατηγορία, η οποία αποτέλεσε και το κίνητρο για τη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου, είναι πως ο Χασίμ Θάτσι και οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί του ήταν μπλεγμένοι σε εμπόριο οργάνων με θύματα Σέρβους, Ρομά αλλά και Αλβανούς. Η σοβαρότατη αυτή κατηγορία παρουσιάστηκε σε μια έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010 από τον Ελβετό εισαγγελέα, Ντικ Μάρτι, ο οποίος είχε δηλώσει σε τότε συνέντευξή του πως η έκθεση αυτή δεν στρέφεται κατά του Κοσόβου, αλλά είναι υπέρ αυτού και ιδιαίτερα υπέρ αυτών που επιθυμούν να ζουν σε μια καλά οργανωμένη κοινωνία. Ωστόσο η σχετική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί.
Πηγή: n1info.com
Η επίσημη γραμμή είναι πως ο UÇK έκανε έναν καθαρό πόλεμο ενάντια στους Σέρβους που καταπίεζαν τους Κοσοβάρους και πως δεν διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου κατόπιν εντολής του UÇK. Όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν πως είναι αθώοι.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Θάτσι και των υπολοίπων υποστηρίζουν πως χρειάζονται 18 μήνες προετοιμασίας μέχρι την έναρξη της δίκης. Ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης, ο Μπεν Έμμερσον, επιπλέον υποστήριξε πως κάποια από τα εγκλήματα που συνέβησαν σίγουρα δεν είναι δικαιολογημένα, όμως είναι ελάχιστα μπροστά στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το στρατό και την αστυνομία του Σλομποτάν Μιλόσεβιτς κατά των αλβανικών πληθυσμών του Κοσσυφοπεδίου.
Στην αλβανική εφημερίδα Tema δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2020 ένα εκτενές κείμενο, το οποίο συντάχθηκε με την συνεργασία της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας και άλλων ιδρυμάτων της χώρας, του Κοσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας, με τίτλο: «Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (UÇK) δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τον αλβανικό πληθυσμό του Κοσόβου από την εθνοτική εξόντωση και όχι σαν μια εγκληματική οργάνωση» και αναλύει διεξοδικά τους λόγους ιδρύσεως του UÇK, το έργο που επιτέλεσε, καθώς και την υποστήριξη που έλαβε από το ΝΑΤΟ και από άλλα δημοκρατικά ιδρύματα και οργανισμούς.
Το γεγονός πως οι κατηγορούμενοι ήταν συγκαταβατικοί στο να συνεργαστούν με την δικαιοσύνη σαφέστατα δημιουργεί μια πολύ καλή εικόνα στη δικαστική εξουσία και στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Αντιθέτως, η Σερβία φανερά πλέον προσπαθεί να εμποδίσει την εξιχνίαση των εγκλημάτων πολέμου με κάθε τρόπο.
Η υπόθεση αυτή έχει δημιουργήσει εσωτερική κρίση στο κράτος του Κοσόβου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα προκηρύξει νέες εκλογές στο προσεχές μέλλον. Αυτό που μας μένει να δούμε είναι η εξέλιξη των γεγονότων και οι σφοδρές αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν ανεξαρτήτως απόφασης, της οποίας η κατεύθυνση θα δράσει καταλυτικά στην αναδιάταξη της περιοχής.
Πηγή αρχικής εικόνας: Balkan Insight