Η Novartis συμφώνησε με τις αμερικανικές Αρχές να καταβάλει περίπου 700 εκατ. δολάρια για να κλείσει άλλη μια υπόθεση διαφθοράς, που αφορά πανάκριβα δώρα σε γιατρούς με ανταλλάγματα.
Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική καλείται να καταβάλει 678 εκατ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση και σε άλλα κράτη προκειμένου να λύσει εξωδικαστικά την αγωγή για ένα πρόγραμμα «ομιλητών», που έτρεχε από το 2002 έως το 2011.
Στο πλαίσο του προγράμματος αυτού, με το πρόσχημα επιμορφωτικών συγκεντρώσεων, ξόδεψε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για εξεζητημένα γεύματα, σκάφη, εκδρομές σε θέρετρα με γκολφ, αθλητικές εκδηλώσεις και αμοιβές ομιλητών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι γιατροί συχνά δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν παρουσιάσεις στις λεγόμενες διαλέξεις και ότι υπήρξαν ελάχιστες ή καθόλου συζητήσεις σχετικά με την ιατρική στις εκδηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τον διακανονισμό.
Για παράδειγμα ένας γιατρός, ο οποίος έγραψε περισσότερες από 8.000 συνταγές για φάρμακα της Novartis, έλαβε 320.000 δολάρια. Ένας άλλος γιατρός που έγραψε 9.000 συνταγές έλαβε 220.000 δολάρια και ένας τρίτος γιατρός που έγραψε 3.600 συνταγές πληρώθηκε πάνω από 200.000 δολάρια.
Ο διακανονισμός της αγωγής ανακοινώθηκε από τον γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν, Όντρει Στράους, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία έκανε φανφάρες με «αμοιβές διαλέξεων, υπερβολικά γεύματα και πανάκριβα ποτά που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από δωροδοκίες για να ζητήσουν από τους γιατρούς σε όλη τη χώρα να συνταγογραφήσουν φάρμακα της Novartis».
«Μέσω αυτής της εξωδικαστικής συμφωνίας και άλλων, η κυβέρνηση επιδεικνύει τη βούλησή της να εξαφαλίσει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν δωροδοκίες για να επηρεάσουν γιατρούς και ασθενείς ώστε να συνταγογραφήσουν και να αγοράσουν ορισμένα φάρμακα», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζόντι Χαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο Γουίλιαμ Σουίνι Τζ. επικεφαλής του γραφείου FBI της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η συμπεριφορά της εταιρείας ήταν «κατακριτέα και ανέντιμη».
Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, αυτή η εκτεταμένη επιχείρηση διαφθοράς ήταν «ο καρπός αποφάσεων που ελήφθησαν στο ανώτατο επίπεδο της διεύθυνσης στο γενικό επιτελείο της Novartis North America, στο Νιού Τζέρσεϊ», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση των ομοσπονδιακών Αρχών.
Ο Vas Narasimhan, διευθύνων σύμβουλος της Novartis, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία έχει ήδη αλλάξει, «με νέα ηγεσία, ισχυρότερη κουλτούρα και πιο ολοκληρωμένη δέσμευση για την ηθική που είναι ενσωματωμένη στην καρδιά της εταιρείας μας».
«Με αυτές τις συμφωνίες σηματοδοτούμε ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία καθώς συνεχίζουμε να μελετούμε την ιατρική για να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τις ζωές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Narasimhan.
Οι διώξεις στην πτυχή αυτή της υπόθεσης άρχισαν έπειτα από μήνυση το 2011 ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, του Όσβαλντ Μπιλότα, ο οποίος «θα λάβει μια αμοιβή το ύψος της οποίας μένει να καθορισθεί», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο της εξωδικαστικής συμφωνίας, η Novartis συνήψε μια συμφωνία καλής διαγωγής διάρκειας 5 ετών υπό την αιγίδα του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας.
Ο ελβετικός όμιλος ανέφερε επίσης σήμερα πως ξεκινάει πλέον μια νέα προσέγγιση για να απαντήσει στις ανάγκες εκπαίδευσης των γιατρών, κυρίως μέσω προγραμμάτων ψηφιακής εκπαίδευσης.
Πριν από μερικές ημέρες η Novartis συμφώνησε να καταβάλει στο αμερικανικό Δημόσιο πρόστιμα 345 εκατ. δολαρίων για τη «μηχανή» εξαγοράς και επηρεασμού αξιωματούχων, γιατρών και άλλων παραγόντων του κυκλώματος που είχε στήσει στην Ελλάδα, στη Νότια Κορέα και στο Βιετνάμ. Τα 310 εκατ. των προστίμων αφορούν τις δωροδοκίες στη χώρα μας.