Λίγο περισσότερο από τρεις ώρες κράτησαν οι συνομιλίες των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας με το πρώτο ραντεβού Μπάιντεν-Πούτιν να είναι αισθητά μικρότερο από το αναμενόμενο.
Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 3 ώρα Ελλάδας και κράτησε σχεδόν δυόμιση ώρες, ενώ σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Άντονι Μπλίνεκν και Σεργκέι Λαβρόφ.
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα ξεκίνησε η δεύτερη, διευρυμένη, συνάντηση των δύο προέδρων.
Επιστρέφουν οι πρεσβευτές σε Ουάσινγκτον και Μόσχα
Σύμφωνα με τις πρώτες λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο της κούρσας εξοπλισμών και στην επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την επιστροφή του πρεσβευτών των δύο χωρών σε Ουάσινγκτον και Μόσχα.
Οι δύο πρόεδροι, όπως ήταν ήδη γνωστό, δεν έκαναν κοινές δηλώσεις, ενώ λίγο μετά τις 7.30 ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν και θα ακολουθήσει εκείνη του Τζο Μπάιντεν.
«Μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά δεν είμαστε φίλοι»
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις συζητήσεις ως «αρκετά εποικοδομητικές, χωρίς εχθρότητα» και σημείωσε ότι ο συμφώνησαν στο να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια, μετά από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων με βάση τη Ρωσία κατά μεγάλων εταιρειών.
«Πολλές από τις θέσεις μας αποκλίνουν, αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι οι δυο πλευρές έδειξαν αποφασιστικότητα να προσπαθήσουν να καταλάβουν η μία την άλλη και να συγκλίνουν», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε το ζήτημα της Ουκρανίας, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση σχετικά με τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ρώσος ηγέτης, αρνούμενος καν να προφέρει το όνομα του φυλακισμένου πολιτικού πολέμιου του, μάλλον θυμωμένος απάντησε ότι πρόκειται για ένα άτομο που έχει παραβιάσει τους νόμους, ότι υποκινεί την κοινή γνώμη σε επανάσταση, συγκρίνοντας μάλιστα την πιθανότητα βίας στους δρόμους της Ρωσίας με τα «φοβερά γεγονότα» που έγιναν στη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.
Είπε, ακόμη, ότι συζητήθηκαν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φροντίζοντας, όμως, να υπογραμμίσει ότι ο προκάτοχος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, είχε «διαφορετική άποψη» για το θέμα αυτό. Και συνέχισε επικρίνοντας τις ΗΠΑ για το δικό της ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το Γκουαντάναμο και τις πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων λόγω της κουλτούρας στο θέμα της οπλοκατοχής.
Επιτέθηκε, πάντως, και σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε γιατί όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι είτε πεθαίνουν είτε σαπίζουν στη φυλακή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταδιώκει και συλλαμβάνει τους συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, επειδή τόλμησαν να κάνουν πορεία στο Κογκρέσο με «πολιτικά αιτήματα».
Είπε, τέλος ότι ο Μπάιντεν δεν τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο, αλλά χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο «έναν ισορροπημένο επαγγελματία»
Για το εάν η σύνοδος αυτή άνοιξε μια πόρτα σε ένα νέο σκηνικό στις Αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, ο Πούτιν είπε ότι «είναι δύσκολο να το πει κανείς αυτό» και ότι «όλα όσα έχουν να κάνουν με την επιδείνωση των σχέσεων, προκλήθηκαν από τις ΗΠΑ και όχι από εμάς». Και μετά πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ευτυχία στη ζωή. Υπάρχει μόνο μια οφθαλμαπάτη στον ορίζοντα. Οπότε αυτό θα εκτιμήσουμε»
«Έκανα όσα είχα πει»
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «θετικούς τόνους» στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του για να προσθέσει ότι προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.
«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για να υπογραμμίσει «έκανα όσα είχα πει».
Επεσήμανε ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται πάντα στο τραπέζι.
«Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν «υποβαθμίζουν» τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. «Πώς θα φαινόταν αν εμείς εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται εκείνος; Υπονομεύεται η υπόληψη μιας χώρας που επιδιώκει απελπισμένα να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη φήμη της ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης», πρόσθεσε.
Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, απέρριψε ως «αστεία» τη σύγκριση που επιχείρησε να κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ της σύλληψης του Ναβάλνι και εκείνων των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.
Υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της εισβολής στο Καπιτώλιο με όπλα και με απειλές κατά αστυνομικών και των διεκδικήσεων του Ναβάλνι για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Αναδημοσίευση: Εφημερίδα των Συντακτών