Η ομάδα του YouthVoice ήρθε σε επαφή με τον Άρθουρ Αντωνόπουλο, συγγραφέα του βιβλίου Σκοτεινή Αθήνα. Ο Άρθουρ έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Monash, με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχει εργαστεί ως καθηγητής της αγγλικής γλώσσας σε ενήλικες, ενώ η κλίση του για επικοινωνία ήταν αυτή που τον οδήγησε στα μονοπάτια της συγγραφής του μυθιστορήματος για την Αθήνα, στην οποία σήμερα ζει και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική ψυχολογία.
Άρθουρ, στο βιογραφικό σου έχεις να επιδείξεις μια εντυπωσιακή και διαφορετική γκάμα σπουδών. Πως έφτασες να συνδυάζεις τόσο διαφορετικά αντικείμενα;
Οι διαφορετικές μου σπουδές πηγάζουν από την ανάγκη μου να συνεχίζω να γνωρίζω καινούργια πράγματα. Αυτό σε συνδυασμό με ανθρώπους που μ ‘έχουν επηρεάσει, μ’ έχει εμπνεύσει να βελτιώνομαι μέσα από την εκπαίδευση και τα ταξίδια. Νιώθω ότι αυτή η διάθεση για μάθηση έχει βοηθήσει και στην συγγραφή του βιβλίου Σκοτεινή Αθήνα.
Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σε οδήγησαν στο να συγγράψεις το μυθιστόρημά σου;
Η Αθήνα είναι η πόλη μου. Όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ, νιώθεις την ανάγκη να εξερευνήσεις κάθε λεπτομέρεια της. Στην αρχή παρατήρησα κάποια σύμβολα. Μετά μου έκαναν εντύπωση κάποια μνημεία που σχετίζονταν με τα σύμβολα αυτά. Στη συνέχεια ακολούθησε μια ιστορική έρευνα που είχε και κοινωνικό-πολιτική διάσταση.
Πρόκειται για το πρωτόλειό σου ή έχεις κάνει και άλλες συγγραφικές απόπειρες στο παρελθόν;
Είναι το πρώτο μου βιβλίο και η πρώτη μου προσπάθεια στη λογοτεχνία. Αυτή η προσπάθεια κράτησε βέβαια 10 χρόνια γιατί το βιβλίο απαιτούσε πολλή έρευνα. Προσπαθώ σε κάθε κεφάλαιο να αναδεικνύω και να φωτίζω άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πτυχές των μνημείων της Αθήνας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Από την περιγραφή του βιβλίου σου βλέπουμε πως η υπόθεση ισορροπεί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, σε αρχαία σύμβολα και μυστικά αιώνων. Τι πραγματεύεται το έργο;
Η «Σκοτεινή Αθήνα» συνδυάζει τα αρχαιά μνημεία της Αθήνας με την σύγχρονη πραγματικότητα. Θέλω ο αναγνώστης να αναρωτηθεί για ποιον λόγο υπάρχουν αυτά τα μνημεία και να εξερευνήσει τι κρύβεται πίσω από αυτά.
Πέραν των μυθιστορηματικών πτυχών, εκφράζεις και βαθύτερα νοήματα μέσα από τις σελίδες σου; Προσωπικές απόψεις, υπαινιγμούς, φόβους, ελπίδες;
Στην ουσία προσπαθώ να αναδείξω κοινωνικά θέματα αλλά και κάποιες προσωπικές μου αναζητήσεις. Με νοιάζει η κοινωνία στην οποία ζω και οι συμπολίτες μου. Ένα μυθιστόρημα σου επιτρέπει να κάνεις διάλογο με τους χαρακτήρες και να φωτίζεις διάφορες διαστάσεις του θέματος που συχνά είναι αντιφατικές. Η Σκοτεινή Αθήνα είναι η δική μου προσωπική αναζήτηση για την αλήθεια.
Είσαι πολυταξιδεμένος. Γιατί επέλεξες την Αθήνα και ευρύτερα την Ελλάδα ως τόπο αναφοράς του βιβλίου και όχι κάποια άλλη περιοχή/χώρα;
Η Αθήνα είναι η πιο όμορφη πόλη του κόσμου. Αναμφίβολα δεν είναι τέλεια. Μας λείπει, για παράδειγμα, ένα ποτάμι (έχει θαφτεί), και ωραία θα ήταν να διατηρούσαμε περισσότερα νεοκλασικά κτήρια και χώρους πρασίνου. Αυτή η πόλη όμως μου ασκεί μια γοητεία, και όσο την παρατηρώ, τόσο πιο πολύ την ερωτεύομαι.
Ασχολείσαι αποκλειστικά με την σύγχρονη πεζογραφία και λογοτεχνία ή έχεις και άλλες βλέψεις για το μέλλον;
Είμαι λάτρης των λέξεων και πως αυτές επηρεάζουν την συμπεριφορά μας. Επίσης, μ’ έχει κερδίσει και η μη-λεκτική συμπεριφορά. Θα ήθελα να ασχοληθώ αποκλειστικά με την σύγχρονη πεζογραφία και με οτιδήποτε σχετίζεται με τη γλώσσα. Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιωθούμε σαν άνθρωποι εάν φροντίζουμε καλύτερα την «λέξο-δίαιτα» μας.
Τέλος, κρίνοντας από τα βιώματά και τις εμπειρίες σου, ποια προβλήματα θεωρείς σημαντικά για τους νέους ανθρώπους εντός της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας;
Κάθε κοινωνία χρειάζεται ανθρώπους πρότυπα με αρχές και καλοσύνη, άτομα που θα εμπνέουν την επόμενη γενιά. Νιώθω ότι δεν ακούγονται αυτοί οι άνθρωποι που πραγματικά θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν. Άνθρωποι που σέβονται την αρχή της ισότητας και ελεύθερης σκέψεις σε όλα τα επίπεδα. Αυτό νομίζω ότι λείπει στην νεότερη γενιά αλλά και στην ανθρωπότητα γενικότερα.
Για να μάθετε περισσότερα για την Σκοτεινη Αθήνα και να προμηθευτείτε το βιβλίο, πατήστε εδώ!