Μέσα σε όλο τον κυκεώνα εξελίξεων που παρατηρούνται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, παρατηρείται έντονη κινητικότητα και στη μεριά του Ειρηνικού.

Πιο συγκεκριμένα, στις 19 Απριλίου η Κίνα σύναψε σύμφωνο ασφαλείας με τα Νησιά Σολομώντα, γεγονός που επέφερε έντονες αντιδράσεις κυρίως από την Αυστραλία, η οποία θεωρεί πως απειλείται το σύστημα ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής από την πλευρά της Κίνας.

Για να δούμε, όμως, τι οδήγησε σε αυτή τη συμφωνία, θα πρέπει πρώτα να ανατρέξουμε στα τέλη του 2021. Τον Νοέμβριο του 2021 ξέσπασαν αναταραχές στην πρωτεύουσα Honiara των Νήσων Σολομώντα μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Manasseh Sogavare να συναντηθεί με πολίτες από την μεγαλύτερη, πληθυσμιακά, επαρχία της χώρας, Malaita. H διαδικασία άρση της εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο στις 6 Δεκεμβρίου και ο κίνδυνος προσέγγισης της πρωθυπουργικής κατοικίας από τους διαδηλωτές ανάγκασαν τον Sogavare να ζητήσει διεθνή βοήθεια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην έκκλησή του ανταποκρίθηκε, σε πρώτο βαθμό, η Αυστραλία στέλνοντας ενίσχυση και στη συνέχεια η Παπούα-Νέα Γουινέα, τα νησιά Φίτζι και η Νέα Ζηλανδία. Πώς, όμως, τα Νησιά Σολομώντα προσέτρεξαν στην Κίνα για την υπογραφή του Συμφώνου Ασφαλείας;

O Πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα Manasseh Sogavare (αριστερά), μαζί με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ. Πηγή εικόνας: The Guardian

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρθει πως ο πρωθυπουργός Sogavare το 2019 είχε προβεί σε άλλη μια αμφιλεγόμενη απόφαση αίροντας την αναγνώριση της Ταιβάν, διαχρονικής συμμάχου της χώρας, και αναγνωρίζοντας την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Λίγες ημέρες μετά από αυτήν τη διπλωματική μεταστροφή ήρθε στη δημοσιότητα ένα πλάνο μίσθωσης του νησιού Tulagi για 75 χρόνια από κινεζική εταιρεία. Το πλάνο αυτό κρίθηκε παράνομο, αλλά ανέδειξε την επιθυμία των κινεζικών εταιρειών να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική στην περιοχή στοχεύοντας πιθανότατα και στην δημιουργία στρατιωτικής βάσης. Μάλιστα, παρατηρήθηκαν συντονισμένες προσπάθειες εκδίωξης του Κυβερνήτη της επαρχίας Malaita, Daniel Suidani, από τη θέση του με την υποστήριξη τοπικών πολιτικών που όμως ήταν επίσης αποτυχημένες.

Ύστερα από αυτά τα γεγονότα, οι ΗΠΑ δήλωσαν την επιθυμία τους να ανοίξουν ξανά την πρεσβεία τους στην πρωτεύουσα Honiara ύστερα από 29 χρόνια για τη διασφάλιση της υπεροχής του δυτικού συστήματος ασφαλείας στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η Κίνα προσπαθεί μεθοδικά να λάβει μερίδιο στο σύστημα ισχύος της περιοχής. Oι δυτικές δυνάμεις αντέδρασαν αναφέροντας πως στη συμφωνία μεταξύ Κίνας και Νησιών του Σολομώντα υπάρχουν προβλέψεις για σκιώδη κέρδη της Κίνας από την αλιεία, την εξόρυξη πόρων. Παράλληλα, η συμφωνία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την παρουσία Κινεζικού στρατού στις Νήσους Σολομώντα, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα για την στάθμευση και ανεφοδιασμό Κινεζικών πλοίων δημιουργώντας έντονη ανησυχία για την μελλοντική δημιουργία μιας Κινεζικής ναυτικής βάσης στα 2.000 χιλιόμετρα απο τις ακτές της Αυστραλίας. Επίσημα, βέβαια, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως η συμφωνία αφορά τη συνεργασία για τη διατήρηση της τάξης λόγω των κοινωνικών αναταραχών.

Η Αυστραλία, η οποία έχει υπογράψει διμερές σύμφωνο ασφαλείας με τα Νησιά Σολομώντα, δήλωσε πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους, αλλά δήλωσε και την ανησυχία της πως η Κίνα με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή και την ανατροπή του ισχύοντος συστήματος ασφαλείας σε απόσταση αναπνοής από το νησί της Αυστραλίας.

Παρατηρούμε, λοιπόν, πως ταυτόχρονα με την κρίση στην Ευρώπη διακυβεύεται η ισορροπία ισχύος και σε μια περιοχή του Ειρηνικού που δεν μας είχε απασχολήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέσω της γενικότερης αναταραχής που επικρατεί, φαίνεται πως ανοίγουν μέτωπα σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αλλά και μεταξύ Κίνας και Δύσης με την ασιατική χώρα να προσπαθεί να εγκαθιδρυθεί όλο και πιο δυναμικά στο διεθνές στερέωμα.

Πηγή κύριας εικόνας άρθρου: dw.com