Ακόμη περισσότερες εξουσίες… Αυτό είναι το νέο «μεταρρυθμιστικό» πρόσωπο που ετοιμάζει να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ανακοινώσει και τη νέα συνταγματική τροποποίηση που ευαγγελίζεται, σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν θέλει το νέο σύνταγμα για να διευκολύνει τη λειτουργία του προεδρικού συστήματος στην μετά-Covid εποχή
Άρθρο του έγκριτου Τούρκου δημοσιογράφου, Μουράτ Γετκίν, αναφέρει πως μετά την ανακοίνωση για αναθεώρηση του συντάγματος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν ξεκινήσει τα πολιτικά παρασκήνια σχετικά με το «νέο Σύνταγμα», που επιδιώκει να γράψει ο Τούρκος πρόεδρος, μαζί με τον εταίρο του Μπαχτσελί.
Ο Ερντογάν θέλει το νέο σύνταγμα, προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία του προεδρικού συστήματος σε επίπεδο πολιτικής και οικονομίας στην μετά-Covid εποχή. «Στόχος του – όπως αναφέρεται – ένας κήπος με τριαντάφυλλα δίχως αγκάθια, όπου η αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να έχει επιρροή. Στόχος, να γραφτεί εκ νέου το σύνταγμα του 1982, το οποίο και υιοθετήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980. Θα υπάρξει δε εκστρατεία στα ΜΜΕ για το ότι «πρέπει να γλυτώσουμε από την ντροπή, δηλαδή να γραφτεί ένα σύνταγμα όχι από πραξικοπηματίες, αλλά από δημοκράτες», αναφέρει ο Μουράτ Γετκίν.
«Όραμα είναι η ενίσχυση του Κοινοβουλίου και του δικαστικού συστήματος, ωστόσο στην πραγματικότητα στόχο αποτελεί η ενίσχυση του προεδρικού συστήματος», υποστηρίζει. Σε ό,τι αφορά τα τρία πρώτα άρθρα του συντάγματος, τα πρώτα άρθρα που εδραιώνουν τη δημοκρατία και το προεδρικό σύστημα θα παραμείνουν ως έχουν, ίσως με κάποιες μικρο-αλλαγές, όπως η διαγραφή έκφρασης «αφοσίωση στον Ατατούρκ», ή η αναφορά «η γλώσσα του κράτους είναι η τουρκική», που μπορεί να αλλάξει σε «η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η τουρκική». Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την εκπαίδευση στην κουρδική και θα παρουσιαστεί στην Ευρώπη ως βήμα εκδημοκρατισμού.
Κάτι στο οποίο ο εθνικιστής εταίρος Μπαχτσελί θαα αντιδράσει έντονα. Ο Μουράτ Γετκίν, γνωστός για τις ευαισθησίες του σε θέματα μειονοτήτων, επισημαίνει πάντως πως δεν υπάρχει πληροφόρηση από το παλάτι για το εάν θα ανοίξει ο δρόμος για τα θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τύπου μεντρεσέ, μαζί με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Πηγή αρχικής εικόνας: AP Images
Αναδημοσίευση: ethnos.gr