Άρθρο του εξωτερικού συνεργάτη, Σταύρου Κοροβέση.

Η επιβολή της εικονικής πραγματικότητας σε βάρος της «ζωντανής», με τη δεύτερη να εμφανίζεται ακόμη πιο λαβωμένη στις εποχές του κορωνοϊού, συνοδεύτηκε από την απρόσμενη εισβολή «αστραφτερών» και «καλογυαλισμένων» ανθρώπων στην καθημερινότητά μας. Οι ίδιες «πειραγμένες» εικόνες παντού, στα ΜΜΕ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη μόδα, στη διαφήμιση. Ένας καλοκουρδισμένος μηχανισμός, που διαθέτοντας το ακαταλόγιστο, προσπαθεί να επιβάλει μια δικτατορία τελειομανούς ομοιομορφίας, στην οποία ιδιαίτερα ο γυναικείος πληθυσμός θα αναχθεί ως «επίτιμος» (;) υπήκοός της.

Ένα πρότυπο από το οποίο θα έχουν εξορκιστεί οι σωματικές κατάρες της κυτταρίτιδας, των ρυτίδων, των παραπανίσιων κιλών και κάθε ατέλειας, που θα καταστήσει το σώμα μέσο εμπορικής προώθησης, προς τέρψη της αδηφάγας καταναλωτικής κοινωνίας μας. Μια εμπορική προώθηση, που καθιστά ιδιαιτέρως το γυναικείο σώμα αντικείμενο σεξουαλικής ηδονής, υπονομεύοντας την κοινωνική θέση της, ακόμη και σε εποχές ή τόπους που υποτίθεται ότι έχει αναβαθμιστεί. Και αυτό αν αναλογιστούμε ότι παρ’ όλη τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων στον έννομο δυτικό κόσμο, ανοιχτές πληγές παραμένουν η ύπαρξη τωνεργασιακών διακρίσεων, καθώς η γυναίκα σήμερα εξακολουθεί να αμείβεται λιγότερο από τον άντρα. Τις πολιτικές και κοινωνικές πληγές συμπληρώνουν ο περιορισμός της γυναίκας σε υποδεέστερες διοικητικές και πολιτικές θέσεις, καθώς εμφανής είναι ιδιαίτερα στη χώρα μας η πολιτική υποεκπροσώπησή της από την τοπική αυτοδιοίκηση, μέχρι και το επίπεδο της κεντρικής εξουσίας.

Η ισότητα στα δικαιώματα και τις ευκαιρίες μεταφράστηκε σε ισότητα ευκαιριών στην κατανάλωση, ένα ολόκληρο σύστημα εικονικών αξιών αναπτύχθηκε, ώστε να τη μετατρέψει σε ιδανικό καταναλωτή, σε ενθουσιώδη αναζητητή του αδύνατου. Και φυσικά ως κοινωνικός οδοστρωτήρας για την ευόδωση των στόχων τους επιστρατεύονται τα ΜΜΕ, που μέσω των ανεξέλεγκτων τηλεοπτικών προγραμμάτων τους, τα οποία, δίχως να διαθέτουν κάποιον ιδεολογικό ή ηθικό φραγμό, κατακεραυνώνουν την δήθεν συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα των δύο φύλων στο δυτικό κόσμο. Αποτροπιασμό και μόνο μπορεί να προκαλέσει άλλωστε η δημόσια τοποθέτηση παίκτη του γνωστού τηλεοπτικού προγράμματος του “Big Brother”, που αναπαρήχθη από την πανελλαδική συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, προωθώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη λογική του βιασμού. Μια αψεγάδιαστη ομοιομορφία που ανάγεται σε μια νέα αισθητική βία για τις γυναίκες και κορυφώνεται με την άσκηση σωματικής βίας, που μετουσιώνεται μέσω του βιασμού. Και στις δύο περιπτώσεις η υποδαύλιση της βίας επιτελείται και από τα ΜΜΕ.

Την ίδια χρονική στιγμή που διατυπώνονταν τα κολάσιμα αυτά λόγια από τον συγκεκριμένο παίκτη, η Αττική βίωνε έναν πύρινο εφιάλτη, με τα περισσότερα μέτωπα να εκδηλώνονται σε διάσπαρτες περιοχές του νομού. Παράλληλα με την πύρινη αυτή κόλαση και τις φωτιές που είχαν ανάψει οι εμπρηστικές δηλώσεις προώθησης του βιασμού στην ελληνική κοινή γνώμη, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Αυτό διότι, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν αυτό που πρώτο ανέδειξε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, από το πύρινο μέτωπο στην Ανάβυσσο Αττικής.

Μια γυναίκα εμφανίζεται να δίνει μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Αναβύσσου, περιτριγυρισμένη από πυκνούς καπνούς και με το πρόσωπό της «καρβουνιασμένο». Η έκφρασή της αποκαλύπτει το πείσμα και την δύναμη που κρύβει μέσα της αυτή η ηρωίδα, που βρέθηκε στο σημείο ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΟΜΕΔ).

Σύμφωνα με το notia.gr, πρόκειται για την Κατερίνα Ιωαννίδου από τον Πειραιά, η οποία εργάζεται ως υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας Σαρωνικού.

Σύμφωνα με την σελίδα της κυρίας Ιωαννίδου στο στο Facebook, ο εθελοντισμός αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής της, καθώς συμμετέχει σε πολλές ομάδες και έχει έντονη φιλοζωική δράση.

Κι όμως, τα μηνύματα που εκπέμπει η συγκεκριμένη γυναίκα δεν συγκίνησαν τα δελτία ειδήσεων της συγκεκριμένης ημέρας (09.09.2020). Ενώ ο δυναμισμός, το ήθος και η κοινωνική προσφορά της θα μπορούσε να αποτελέσουν την καλύτερη απάντηση στα σεξιστικά και εμπρηστικά λόγια ενός ανθρώπου σε κατάσταση παραληρήματος. Η δημόσια εξιλέωση για την προσβολή αυτή, με σκοπό την αποκατάσταση της διασαλευμένης ηθικής τάξης δεν ήρθε ποτέ. Για ακόμη μια φορά τα δελτία ειδήσεων δεν έκαναν την υπέρβαση. Είναι στο δικό μας χέρι όμως, και ακόμη ιδιαίτερα στο χέρι των γυναικών να γυρίσουν την πλάτη στα πρότυπα της ομοιομορφίας, που βιάζουν τον ψυχισμό τους και κατ’ επέκταση το σώμα τους στο βωμό μιας επίπλαστης τελειότητας, μια τελειότητα που καθίσταται ο προάγγελος για την εγκαθίδρυση ενός ιδεολογικού και αισθητικού ολοκληρωτισμού.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: prwtothema.gr