«Αποκλεισμός» της Ρωσίας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και κυρώσεις και κατά της Λευκορωσίας, από ΕΕ – Εκτός των αγορών του Λονδίνου η Ρωσία, αποφάσισε ο Τζόνσον
Μαζικά οικονομικά αντίποινα καλείται να αντιμετωπίσει στο εξής η Μόσχα, καθώς μετωπική επίθεση στην πρόσβασή της στις αγορές, τα επενδυτικά κεφάλαια και το εθνικό της νόμισμα αναμένεται να ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα, με τη Δύση να πιέζει αφόρητα το Κρεμλίνο, ως απάντηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σε νέο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και θα ειπωστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις», εξαγγέλλοντας νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, η οποία αφορά σε τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται με τις κινήσεις και τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου.
Αναλυτικά, οι νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ:
· Περιορισμός των δυνατοτήτων της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν, ώστε να μην είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.
· Περιορισμός της ικανότητας χρηματοδότησης και ανάπτυξης του ρωσικού στρατού (σ.σ. εννοώντας την αμυντική βιομηχανία).
· Περιορισμός της ικανότητας ανταγωνισμού σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας με την απαγόρευση παροχής πρώτων υλών.
· Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που μαζί κατέχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Εκτός των αγορών του Λονδίνου
Ταυτόχρονα, μπλόκο σε μεγάλες ρωσικές εταιρίες από το να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου προανήγγειλε χθες και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, βάζοντας παράλληλα στο στόχαστρο το οικονομικό προφίλ 100 Ρώσων πολιτών.
Στις νέες, βρετανικές οικονομικές κυρώσεις περιλαμβάνονται:
· Πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων μεγάλων ρωσικών τραπεζών και αποκλεισμός τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μέτρο αυτό θα τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση σε στερλίνα και πληρωμές εκκαθάρισης μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτήν την απόφαση περιλαμβάνεται πλήρες «πάγωμα» για την τράπεζα VTB.
· Με τη νέα νομοθεσία (η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη βδομάδα) θα παυθεί η χρηματοδότηση για τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το κράτος από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.
· Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 100 φυσικών προσώπων ή φορέων.
· Απαγόρευση προσγείωσης στο Λονδίνο της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot.
· Διακοπή των εξαγωγών ειδών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού για διυλιστήριο πετρελαίου.
· Θέσπιση ορίου καταθέσεων για Ρώσους πολίτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.
· Αποκλεισμός της Ρωσίας από την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία.
Μιλώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί βρίσκονται σε «σκληρή άμυνα», ενώ χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν εμπρηστικό και ότι προκαλεί αιματοβαμμένο σκηνικό, για να αναγνώσει στη συνέχεια τη λίστα των κυρώσεων.
ΕΕ: Οικονομία, ενέργεια και μεταφορές
Ταυτόχρονα, προσανατολισμένο στην οικονομία, την ενέργεια και τις μεταφορές είναι το νέο πακέτο κυρώσεων που ανακοίνωσαν χθες αργά το βράδυ οι Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
«Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης» τονίζεται.
Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις καλύπτουν τους τομείς:
· της οικονομίας,
· της ενέργειας,
· των μεταφορών,
· προϊόντα διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς),
· περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους,
· πολιτική βίζας,
· διεύρυνση της «μαύρης λίστας» με περισσότερα φυσικά πρόσωπα.
Επιπλέον, κατόπιν ενεργειών της ελληνικής πλευράς, μέτρα έκτακτης ανάγκης καλείται να προετοιμάσει η Κομισιόν για το κόστος ενέργειας όπως αναφέρει στο σημείο 10 το κείμενο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά για την λήψη έκτακτων μέτρων στον τομέα της ενέργειας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο και συμπεριελήφθη κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων χωρών.
«Κόκκινη κάρτα» και από τον Καναδά
Νέο πακέτο κυρώσεων κατά ρωσικών ελίτ και μελών των οικογενειών τους, μεγάλων ρωσικών τραπεζών, αλλά και κατά της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Wagner Group» ανακοίνωσε χθες κατά της Ρωσίας και ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ως αντίμετρο στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αναλυτικά, στο καναδικό πακέτο οικονομικών αντίμετρων εντάσσονται:
· Κυρώσεις κατά ρωσικών ελίτ (58 πρόσωπα και οντότητες)
· κυρώσεις κατά ρωσικών τραπεζών
· Διακοπή όλων των αδειών εξαγωγών και ακύρωση των υφιστάμενων.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν εξαπέλυσε μία φρικτή και απρόκλητη επίθεση σε ένα κυρίαρχο έθνος, συμπεριλαμβανομένων και των πυραυλικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα, το Κίεβο» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Τριντό, που πρόσθεσε ότι έθεσε άσκοπα τις ζωές άμαχων πολιτών σε κίνδυνο, παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες και εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή σταθερότητα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδός Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας ένα πρώτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, απαγορεύοντας στους Καναδούς όλες τις οικονομικές συναλλαγές με τις αποσχισθείσες ουκρανικές περιοχές του Ντόνετσκ και της Λουχάνσκ.