Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης μόλις πέρασε, με την εβδομάδα των παθών και φυσικά με οικογενειακές στιγμές. Με αφορμή το γεγονός ότι όλοι έχουμε παρακολουθήσει άπειρες φορές τα Πάθη του Χριστού στην τηλεόραση μέσα από τις καταπληκτικές ταινίες που ποικίλουν μέχρι σήμερα, αξίζει να επικεντρωθούμε και στις παιδικές ταινίες animation, όπου εκεί βρίσκεται μία φαντασμαγορική και διδακτική ιστορία που μπορεί να μάθει ο καθένας μας για τα Πάθη και την ιστορία μας.

Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου (The Prince of Egypt) που παρουσιάστηκε από την DreamWorks το 1998 είναι μία από τις πιο κλασικές επιλογές την περίοδο του Πάσχα, σε σκηνοθεσία των Brenda Chapman, Simon Wells και Steve Hickner και σενάριο του Philip LaZebnik. Θεωρείται μια από τις καλύτερες διασκευές της βιβλικής ιστορίας απελευθέρωσης του εβραϊκού λαού υπό την καθοδήγηση του Μωυσή, ο οποίος μαθαίνει για την εβραϊκή του καταγωγή και γίνεται ο εκλεκτός που καλείται να οδηγήσει τον υποταγμένο λαό του στη Γη της Επαγγελίας και αποτυπώνει το ιστορικό αυτό γεγονός όπως είχε διαδραματιστεί και κατάφερε να είναι υποψήφια στα Academy Awards το 1999 για το Oscar της Καλύτερης Μουσικής και απέσπασε το Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «When You Believe» του Stephen Schwartz, το οποίο ερμήνευσαν οι Whitney Houston και Mariah Carey (ακόμα το ακούμε).

Ο Μωυσής και ο λαός του

Πηγή εικόνας: amctheatres

Ο λόγος που η συγκεκριμένη ταινία έχει μαγέψει μικρούς και μεγάλους όλα αυτά τα χρόνια, είναι κατά βάση η πιστή καταγραφή των ιστορικών γεγονότων μέσα από την δυναμική του σεναρίου που πηγάζει από την θρησκευτική παράδοση και την ανάγκη ενός ολόκληρου λαού να απελευθερωθεί.

Οι υπόδουλοι Ισραηλίτες εναποθέτουν την πίστη τους στον σωτήρα Μωυσή, ο οποίος αρνήθηκε την πολυτέλεια και τα πλούτη της πριγκιπικής ζωής που είχε σε αντίθεση με τον θετό αδελφό του, Ραμσή. Αρχετυπικοί ήρωες της «μυθολογίας», ο Μωυσής (Val Kilmer/ στην ελληνική μετάφραση ο Λεωνίδας Κακούρης) και ο Ραμσής (Ralph Fiennes/ στην ελληνική μετάφραση ο Κώστας Αποστολίδης), δεν είναι αυτό που θα λέγαμε το καλό και το κακό, αλλά περισσότερο παρουσιάζουν ανθρώπινες συμπεριφορές οι οποίες παρακινούνται από προσωπικά κίνητρα και βιώνουν τα δικά τους πάθη και αδυναμίες, μέσα από τα πιστεύω που η κοινωνία τους έχει αναθέσει λόγω της καταγωγής και της βασιλικής τους εξουσίας.

Τα θέματα που καλείται ο κεντρικός ήρωας να αντιμετωπίσει, δεν έχουν μεγάλη απόκλιση από την σύγχρονη εποχή μιας και ο Μωυσής, ως επίσημος και νόμιμος γόνος της βασιλικής οικογένειας καλείτε να συνεχίσει την τυραννία ενάντια στους Εβραίους υπόδουλούς του, που έρχονται σε αντιπαράθεση με τα δικά του πιστεύω. Και ενώ βιώνει την εφηβική του ενηλικίωση, απαρνείται την μέχρι τότε ταυτότητά του και την άνεση που του προσφέρει η εξουσία και γυρνάει ενάντια στην κληρονομιά του, αντικρίζοντας έτσι για πρώτη φορά το βασανιστήριο που προκαλεί η ίδια του η εξουσία στους Εβραίους.

Σκηνή απο την ταινία

Πηγή εικόνας: the prince of egypt musical

Αυτό που κατάφερε να μας προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια η ταινία, που κατατάσσεται μέσα στις καλύτερες animation ταινίες με θρησκευτικό χαρακτήρα και κατάλληλη για το εορταστικό κλήμα του Πάσχα, είναι η μεταφορά της βιβλικής ιστορίας με ευαισθησία και λεπτότητα, μιλώντας έτσι στην ψυχή του θεατή τόσο για τα ωραία κατορθώματα που κατάφερε ο Μωυσής και ο λαός του αλλά και για τα δείνα που επέφερε ο πόλεμος και η εξουσία.

Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες ταινίες που ασχολούνται με θέματα θρησκείας, οι χαρακτήρες είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι ανατολίτικων φυλών με πιο σκουρόχρωμη σάρκα, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε animation, γυναικείες παρουσίες που είναι ανεξάρτητες και ισχυρές. Αρκετά πρωτότυπες είναι και οι σκληρές εικόνες των βασανιστηρίων, της δουλείας και των λιμών του πολέμου, η εγκατάλειψη των βρεφών μέσα στους επικίνδυνους ποταμούς και η εγκατάλειψη τους από τες μανάδες οι οποίες εύχονται και κρατάνε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους.

Τέλος η μεταγλώτιση των τραγουδιών στα ελληνικά δεν χάνει τίποτα από την αυθεντική πρωτότυπη μουσική και από τους στοίχους, έχοντας έτσι για πρώτη φορά σε όλες τις μεταφράσεις της ταινίας, απόσπασμα στα Εβραϊκά. Ένα επικό musical κινουμένων σχεδίων που αφηγείται την «Έξοδο» με σεβασμό, καλλιτεχνική αρτιότητα, αλλά και στοιχεία χιούμορ.

Για να αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο η ταινία, οι δημιουργοί της χρειάστηκαν 4 ολόκληρα χρόνια προσπάθειας και μελέτης από διάφορους ιστορικούς, αρχαιολόγους και χριστιανούς, Εβραίους και μουσουλμάνους θεολόγους. Έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο για να συλλέξουν υλικό από το φυσικό τοπίο έτσι ώστε να φαίνεται πιο ρεαλιστικό.

Τα δύο αδέφια, ο Μωυσής και ο Ραμσή

Πηγή εικόνας: pinterest