Με το βλέμμα στραμμένο στις «στάχτες και τα αποκαΐδια» της περσινής αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας στις 26.05 στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Οι ειδήσεις που έρχονται από την συγκεκριμένη επίσκεψη συνοψίζονται στην αύξηση της επίγειας (με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων) και της εναέριας επιτήρησης – μόνο τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5 – με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία της πυρκαγιάς και την άμεση πρώτη προσβολή. Την μεγαλύτερη Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ) στον κόσμο (τηρουμένων των αναλογιών) θα συνδράμουν φέτος, μισθωμένα εναέρια μέσα, καθώς και 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), ενώ για πρώτη φορά στη χώρα μας θα φιλοξενηθούν εκ των προτέρων πυροσβέστες από 6 ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών.
Ευχής έργον ότι η λέξη πρόληψη δε θα καταστεί «κοινότυπη» από τα χείλη των αρμοδίων, στα ευήκοά ώτα ενός εκλογικού ακροατηρίου, όπως και ότι δε θα ξαναβιώσουμε μαζικές εκκενώσεις οικισμών, πόσο μάλλον απώλειες ανθρωπίνων ζωών σε βάρος της καταστολής των πύρινων μετώπων. Και για να μην αναλωθούμε σε ευχολόγια, που εύκολα μπορούν να υποκατασταθούν από την απογοήτευση και τη μεμψιμοιρία μετέπειτα, θα αναφερθούμε σε ένα σπουδαίο παράδειγμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που τιμά στην πράξη την λέξη πρόληψη, δίνοντας «υπόσταση» στα τελευταία ψήγματα ελπίδας.
Έτσι, το πρώτο «έξυπνο» δάσος (Smart Forest) στην Ελλάδα είναι γεγονός. Βασίζεται στο Internet of Things και στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και υλοποιείται μέσω της Vodafone* στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας σε συνδυασμό με το Green Network για την έγκαιρη ανίχνευση καπνού και φωτιάς σε δασικές περιοχές.
Αξιοποιώντας έτσι την νέα τεχνολογία στήνονται «μη επανδρωμένα πυροφυλάκεια», με δυνατότητα λειτουργίας όλο το 24ωρο, ακόμα και σε εντελώς μηδενικά επίπεδα φωτισμού. Έτσι, μέσω ειδικών αισθητήρων υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής διάφορων μετεωρολογικών και περιβαλλοντικών δεικτών, όπως το επίπεδο υγρασίας, η ατμοσφαιρική πίεση, οι μεταβολές της θερμοκρασίας, καλύπτοντας μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.
Έτσι, με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού (υπέρυθρες, RBG, θερμικές κάμερες), δεδομένων και ενδείξεων που συλλέγονται κι ενός έξυπνου αλγορίθμου, το σύστημα αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και σημαίνει συναγερμό. Αυτό συμβαίνει, όταν για παράδειγμα η θερμότητα παρουσιάζει αύξηση και ο αλγόριθμος αντιλαμβάνεται από τα δεδομένα ότι υπάρχει πυρκαγιά. Αυτομάτως, το σύστημα αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και live εικόνα από το σημείο της φωτιάς στον χειριστή του κέντρου ελέγχου που είναι στην μορφή web-based εφαρμογής, προσβάσιμης από παντού.
Ο έγκαιρος εντοπισμός της φωτιάς, πριν ακόμη γίνει ορατή από τα οπτικά μέσα, προσφέρει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης για άμεση προσβολή, κερδίζοντας το στοίχημα του χρόνου και αποτρέποντας την εκδήλωση του φαινομένου. Το όφελος που υπόσχεται η συγκεκριμένη έξυπνη εφαρμογή είναι πολλαπλό και πολυεπίπεδο και από τη μεριά της δασοπυρόσβεσης μέσω της εξοικονόμησης πόρων και έμψυχου δυναμικού (λιγότερες ώρες πτήσης για τα εναέρια μέσα-λιγότερα περιστατικά κατάσβεσης).
Αν βέβαια στην πολυπαραγοντική εξίσωση του οφέλους ενσωματώσουμε και τους παράγοντες αυτούς της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, της χλωρίδας και πανίδας κάθε «τρωτού» οικοσυστήματος που εν δυνάμει μπορεί να απειληθεί από την εκδήλωση μεγα-πυρκαγιών, τότε οι συγκεκριμένες εφαρμογές μόνο σωτήριες και ελπιδοφόρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για το μέλλον της δασοπυρόσβεσης στη χώρα.
*Πρόκειται για μία πιλοτική πρωτοβουλία που αναπτύσσεται και θα τεθεί σε εφαρμογή για διάστημα 12 μηνών στην Πάρνηθα. Φιλοδοξία της εταιρείας είναι να μπορέσει να αξιοποιηθεί από όλα τα δάση και περιοχές φυσικού κάλλους σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην προστασία των ελληνικών δασών.