Αγωγή κατά της Amazon υπέβαλε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Letitia James, για τους χειρισμούς της εταιρείας σε επίπεδο ασφάλειας εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Η υπόθεση αφορά σε δύο αποθήκες της Amazon. Η εταιρεία, λίγες μόλις μέρες πριν, είχε υποβάλλει καταγγελία, με την οποία επιχείρησε να σταματήσει την αγωγή της James.

Στο δικαστικό έγγραφο, που κατατέθηκε σε κρατικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, η γενική εισαγγελέας δήλωσε ότι η προσπάθεια της Amazon για ταχύτερη ανάπτυξη και υψηλότερα κέρδη, οδήγησε στην «κατάφωρη αγνόηση» των μέτρων που απαιτούνται για την προστασία των εργαζομένων από τον κορωνοϊό σε ένα κέντρο της εταιρείας στο Staten Island και ένα κέντρο διανομής στο Queens, και τα δύο στη Νέα Υόρκη.  

Η James κατηγόρησε επίσης την Amazon για αντίποινα από πλευράς εταιρείας, όταν οι υπάλληλοι άρχισαν να παραπονούνται, συμπεριλαμβανομένου περιστατικού του περασμένου Μαρτίου, όταν απέλυσε σκόπιμα τον ακτιβιστή Christian Smalls.  

Ο Smalls φέρεται να παραβίασε καραντίνα, για να ηγηθεί μιας διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στην αποθήκη του Staten Island.   

«Καθ ‘όλη την ιστορική πανδημία, η Amazon απέτυχε επανειλημμένα και επίμονα να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να θεσπίσει εύλογα και επαρκή μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της», ανέφερε η αγωγή.  

Η Amazon απέτυχε να συμμορφωθεί με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τις περισσότερες πωλήσεις και τον ρυθμό παραγωγικότητάς της, πρόσθεσε η γενική εισαγγελέας στην μηνυτήρια αναφορά της,   Μόλις τέσσερις μέρες πριν, η Amazon είχε υποβάλει αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν για να  σταματήσει την James από το να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση.  

Η Amazon δήλωσε στην αγωγή της ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι για την εργασία και την ασφάλεια υπερισχύουν αυτών της Νέας Υόρκης στην αντιμετώπιση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας και ότι η James υπερέβαινε την εξουσία της.  

«Μας ενδιαφέρει βαθιά η υγεία και η ασφάλεια των υπαλλήλων μας, όπως αποδεικνύεται στην κατάθεσή μας» αναφέρει η εκπρόσωπος της Amazon, Kelly Nantel απαντώντας στην μήνυση της James.  

«Δεν πιστεύουμε ότι η κατάθεση της Γενικής Εισαγγελέα παρουσιάζει μια ακριβή εικόνα της κορυφαίας απόκρισης της Amazon στην πανδημία», πρόσθεσε.  

Η Amazon βρέθηκε υπό έλεγχο τον περασμένο Μάρτιο όταν εργαζόμενοί της διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες στην αποθήκη του Staten Island. Η Νέα Υόρκη διεξήγαγε τη δική της έρευνα τότε.  

Η αγωγή της γενικής εισαγγελέα επιδιώκει να απαιτήσει από την Amazon να αναβαθμίσει το επίπεδο προστασίας της για τους εργαζόμενους, να αποκαταστήσει τον Smalls και να αποζημιώσει τον ίδιο και έναν άλλο εργαζόμενο, που φέρεται ότι αντιμετώπισε αντίποινα από την εταιρεία.  

Πηγή: www.lifo.gr