Τα «μεγάλα δεδομένα» απασχολούν όλο και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα. Έχουν χαρακτηριστεί ως trend της εποχής, αλλά και ως το κλειδί για επαναστατικές αλλαγές, ψηφιακές αυτή τη φορά, σε όλους   τους τομείς.

Ο όρος “Big Data” αναφέρεται στη συλλογή δεδομένων και στη δυνατότητα να τα αξιοποιήσουμε προς όφελός μας σε όλους τους τομείς, επιχειρηματικούς και μη. Σε ποια όμως δεδομένα αναφέρεται και πώς αυτά μπορεί να σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Δεδομένα, φυσικά, υπήρχαν πάντα, δεν τα ανακάλυψε η επιστήμη της πληροφορικής. Ακόμη και πριν τη δημιουργία των υπολογιστών και των βάσεων δεδομένων υπήρχε η αποθήκευση δεδομένων σε χαρτί. Αυτό όμως που έχει τρομακτικά αυξηθεί είναι ο όγκος των πληροφοριών. Σήμερα, σχεδόν κάθε μας ενέργεια αφήνει πίσω της ένα ψηφιακό ίχνος. Δημιουργούμε δεδομένα, όταν είμαστε online, όταν έχουμε ανοικτές τις υπηρεσίες τοποθεσίας στις smart συσκευές μας, όταν επικοινωνούμε μέσω των social media ή των chat εφαρμογών ή όταν κάνουμε αγορές μέσα από ιστοσελίδες. Θα μπορούσαμε χωρίς υπερβολή να πούμε ότι αφήνουμε «χνάρια» πίσω από οποιαδήποτε ψηφιακή μας ενέργεια. Το ίδιο κάνουν και όλες οι «έξυπνες» οικιακές μας συσκευές, όταν επικοινωνούν μεταξύ τους ή μεταξύ των εξυπηρετητών τους. Όλες οι μεγάλες μονάδες παραγωγής προϊόντων είναι εξοπλισμένες με ειδικές συσκευές που συλλέγουν και μεταφέρουν δεδομένα προς όλες τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της αύξησης των δεδομένων, αξίζει να σημειώσουμε ότι ανά 2 μέρες, σήμερα, αποθηκεύουμε τόσα δεδομένα όσα από την εμφάνισή μας στη γη μέχρι το 2000 μ.Χ. Τρομακτικό κι όμως αληθινό!

Η επεξεργασία των “Big Data” βασίζεται στο δόγμα ότι όση περισσότερη πληροφορία διαθέτουμε για κάτι, τόσο πιο ακριβείς προβλέψεις μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον. Η ποικιλία των πηγών των πληροφοριών σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο αυτών, μας προδίδουν την ύπαρξη αλληλοσχετιζόμενων παραγόντων έναντι ενός θέματος. Με λίγα λόγια διδάσκουμε τους υπολογιστές πώς να  κατηγοριοποιούν κάθε είδους πληροφορία και στη συνέχεια αυτοί μπορούν να εντοπίσουν συνδέσεις «κλειδιά» μεταξύ των πληροφοριών γρηγορότερα, αποδοτικότερα και εγκυρότερα σε σχέση με τους ανθρώπους. Έτσι καταφέρνουμε να βελτιστοποιούμε την λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 2022 αναμένεται το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ να παράγεται ψηφιακά, ενώ σήμερα βρισκόμαστε μόλις στο 19%, διαμορφώνουν μία εικόνα για το πού εντοπίζεται και το άμεσο ενδιαφέρον της διοίκησης γενικότερα και της τοπικής αυτοδιοίκησης ειδικότερα για εκμετάλλευση των “Big Data”.

Η βελτιστοποίηση της διαβίωσης του πολίτη εξαρτάται πλέον από την ψηφιακή μετάβαση και η πραγματική ψηφιακή μετάβαση παίζεται στην διαπληροφοριακή διακυβέρνηση και στην αξιοποίηση των “Big Data”, με την τοπική αυτοδιοίκηση να κατέχει προεξέχοντα ρόλο, ξεκινώντας από τη μικρότερη προς τη μεγαλύτερη κλίμακα διοίκησης. Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων προς τους πολίτες δημοτικών υπηρεσιών, η σημαντική εξοικονόμηση πόρων, η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων από πλευράς πολιτών, καθώς και η αποδοτικότερη, φιλικότερη και πιο «πράσινη» λειτουργία των πόλεων, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Οι δημοτικές αρχές καλούνται να καταλάβουν ότι η «Εξυπνη Πόλη» ή «Smart City» δεν είναι οι αισθητήρες, αλλά η επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγουν αυτοί οι αισθητήρες και η υπολογιστική τους αξία μέσω αλγορίθμων. Μόνο και μόνο η ψηφιακή διασύνδεση όλων των μελετών, (πολεοδομικές, κυκλοφοριακές, διαχείρισης απορριμμάτων, σχολικής στέγης κλπ), τα λεγόμενα ευφυή συστήματα, μπορεί να δώσει λύσεις που θα ήταν αδύνατον να επεξεργαστούν από άνθρωπο.

Μεγάλη επανάσταση επίσης αναμένεται στην επικοινωνία με τους πολίτες. Οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης με τους πολίτες, η κατανόηση των μεγεθών και των προβλημάτων από αυτούς, η online εξυπηρέτηση και πληροφόρηση και οι εστιασμένες αναφορές από ειδικές πλατφόρμες και οι αλγοριθμικές επεξεργασίες ranking, μαζί με τις εφαρμογές για κινητό και το 5G, θα επιτρέπουν μια συνεχή και μόνιμη διασύνδεση δήμου και δημότη σε μια ανοιχτή και διαρκή συζήτηση.

Όλα αυτά βέβαια είναι εντελώς αδύνατο να τα διαχειριστούν και να τα αξιοποιήσουν οι δημοτικές αρχές με το υπάρχον προσωπικό. Η λύση έγκειται στον συστηματικό σχεδιασμό. Κατά την προσωπική μου άποψη σ’ αυτόν τον αγώνα δρόμου έχουν εμφανές προβάδισμα όσοι δήμοι διαθέτουν δημοτικές επιχειρήσεις. Μέσω αυτών μπορεί να υπάρξει και το κατάλληλο προσωπικό και ο σχεδιασμός αλλά και να αποφευχθεί η κωλυσιεργία του συστήματος της δημόσιας διοίκησης και της γραφειοκρατίας. Η εποχή των «ψηφιακών δήμων» είναι προ των πυλών και προς τα κει πρέπει να κατευθυνθούν αιρετοί και μη.

Κλείνω το παρόν άρθρο με τη φράση που κι εγώ διάβασα και με παρακίνησε να το γράψω :

«Το χάσμα μεταξύ των χωρών που θα έχουν τεχνητή νοημοσύνη και big data θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο μεταξύ αγροτικών και βιομηχανικών χωρών στο παρελθόν» (Γιουβάλ Νώε Χαράρι, ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας).

Αρκεί απλώς να αναλογιστούμε το μέγεθος της αλλαγής…!

Πηγή εικόνας: proschoolonline