Της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ειρήνης Κονγκίνη,
Στα μέσα του προηγούμενου μήνα διεξήχθησαν στο Κόσοβο πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί λίγο αργότερα από την παραίτηση του Προέδρου, Χασίμ Θάτσι, τον περασμένο Νοέμβριο, ενόψει κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν την περίοδο 1998-1999.
Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (Vetevendosje), με Πρόεδρο τον Αλμπίν Κούρτι, εκλέχθηκε με τελικό αποτέλεσμα 49,95%, και το Κοινοβούλιο έξι εβδομάδες αργότερα τον ανέδειξε για μια ακόμη φορά Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου.
Ποιος είναι ο Αλμπίν Κούρτι και το πολιτικό κίνημα «Αυτοδιάθεση»;
Γεννημένος το 1975 στην Πριστίνα, σε νεαρή μόλις ηλικία μαχόταν ενάντια στην εχθρική για το Κόσοβο πολιτική, του Σλομποτάν Μιλόσεβιτς, με την οργάνωση ειρηνικών διαδηλώσεων τα έτη 1997 και 1998. Με την έναρξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1998, ο ίδιος άρχισε να εργάζεται στο γραφείο του γενικού πολιτικού εκπροσώπου του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UÇK), Αντέμ Ντεμάτσι, όπου υπηρέτησε ως γραμματέας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ασχολήθηκε με την εξεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, την οποία και σταμάτησε αφού φυλακίστηκε από σέρβικες αρχές τον Απρίλιο του 1999. Καταδικάστηκε από το σέρβικο δικαστήριο για 15 χρόνια, ποινή η οποία δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς το γεγονός ότι ήταν διεθνούς αναγνωρίσεως πρόσωπο, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, συνέβαλαν στο να αφεθεί ελεύθερος.
Το 2003, αποφοίτησε από τη Σχολή Επιστήμης Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της Πριστίνας και συνέχισε να μάχεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κίνημα «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ» [Action for Kosovo Network (AKN)]. Δύο χρόνια αργότερα, μετά από επεισόδια που συνέβησαν έξω από το κτήριο που στεγαζόταν η ειδική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο από τους ακτιβιστές του κινήματος, με το σύνθημα «ΟΧΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ-ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ», αποφασίστηκε η μετονομασία του. Το μετονομασμένο κίνημα «Αυτοδιάθεση» (Vetevendosje), με Πρόεδρο τον Αλμπίν Κούρτι, στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2010 και το 2014 έρχεται τρίτο στη σειρά και δεύτερο το 2017 με τον Αλμπίν Κούρτι να είναι ο πρώτος πολιτικός με τις περισσότερες ψήφους στο Κόσοβο. Στις πρόωρες εκλογές του 2019, το κίνημα ανέρχεται στο νικητή των εκλογών, έτοιμο να καταπολεμήσει την κρατική διαφθορά.
Στις αρχές του 2020 γίνεται Πρωθυπουργός του κράτους, για λίγους μόλις μήνες, καθώς έπειτα από πιέσεις της κυβέρνησης Τράμπ και του πρώην Προέδρου Χασίμ Θάτσι, για σύναψη συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, κάτι που ο ίδιος θεώρησε πως ήταν ανέφικτο, και σε συνδυασμό με την όχι και τόσο επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση Κούρτι «καταρρέει» και ο ίδιος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα των νέων εκλογών και οι αντιδράσεις
Όπως αναφέρθηκε πρωτίστως, στις εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου 2021, το κίνημα «Αυτοδιάθεση» εκλέχθηκε και δημιούργησε εκ νέου μεγάλες προσδοκίες στο κοσοβάρικο έθνος, μεγάλο ποσοστό του οποίου ζει στο εξωτερικό και παρά τα εμπόδια και τους κινδύνους της υφιστάμενης κατάστασης, ταξίδεψε για να ψηφίσει.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, χαιρέτισε αυτήν την νίκη, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο αρχηγών κάθε άλλο παρά θερμές είναι! Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων έγραψε: «Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης συνολικής συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων με την Σερβία, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση».
Ο πολυαναμενόμενος διάλογος μεταξύ Πριστίνας και Βελιγραδίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλμπίν Κούρτι, θα διεκπεραιωθεί αν η γειτονική χώρα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Ήρθε η στιγμή να επικρατήσει η σταθερότητα στην ταραγμένη πολιτική σκηνή του Κοσόβου. Να εκπληρωθούν οι στόχοι του κινήματος που βρίσκει συνεχώς εμπόδια και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου να γίνει και από άλλες χώρες οι οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ*, καθώς θα είναι το «κερασάκι» της ενίσχυσης του εξευρωπαϊσμού των βαλκανικών κρατών, το οποίο είναι κύριο μέλημα της ΕΕ.
*σαφέστατα η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και το άνοιγμα Πρεσβείας στο πολυσήμαντο αυτό μέρος που παραμένει στο επίκεντρο της επί ετών σύγκρουσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, από πλευράς Κοσόβου δεν θεωρείται και τόσο επιτυχημένη με ενδεχόμενη την ύπαρξη διαταραχών στις διμερείς σχέσεις του Κοσόβου με τα υπόλοιπα κράτη.