Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε την χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+ με 21 δισ. ευρώ, σημειώνοντας περικοπή περίπου 24 δισεκατομμυρίων σε σχέση με προηγούμενες προτάσεις χρηματοδότησης. Η κίνηση περιγράφηκε από το φοιτητικό δίκτυο Erasmus ως «αντιτιθέμενη στην υπόσχεση για ένα πιο συμπεριληπτικό και πιο προσβάσιμο πρόγραμμα Erasmus».

Η τρέχουσα χρηματοδότηση του προγράμματος είναι 14.7 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά επί του παρόντος τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, γνωστό και ως πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), για τα έτη 2021 – 2027.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, αποκάλυψε το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου για το ΠΔΠ τον Φεβρουάριο, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του Erasmus+.

Η τρέχουσα χρηματοδότηση του προγράμματος είναι 14.7 δισ. ευρώ. Αλλά τον Μάϊο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να είναι 30 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αυξήθηκε με περαιτέρω προτάσεις τον Μάρτιο του 2019, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα Erasmus+ δεν θα έπρεπε απλά να διπλασιαστεί, αλλά να τριπλασιαστεί φτάνοντας περί τα 45 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε για τα έτη 2021 – 2027, συνιστά ότι το πρόγραμμα θα έπρεπε να λαμβάνει 21 δισ. ευρώ χρηματοδότηση – 30% λιγότερη από την πρωτότυπη πρόταση της Επιτροπής για διπλή αύξηση και άνω του 50% μειωμένη σε σχέση με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Κωστής Γιαννίδης, πρόεδρος του δικτύου φοιτητών Erasmus, εξήγησε ότι οι τελευταίες προτάσεις των 24 δισ. ευρώ ήρθαν ως έκπληξη. «Εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζαμε το νέο Erasmus+. Όλες οι ενδείξεις που λαμβάναμε από θεσμικά όργανα, κυβερνήσεις, κράτη – μέλη, ήταν πως, ναι, όλοι πιστεύουν ότι το πρόγραμμα έχει μεγάλη επιρροή, οπότε πρέπει να επνδύσουμε περισσότερο σε αυτό», ανέφερε στη σελίδα The PIE News. «Νιώθουμε ότι λάβαμε κενές υποσχέσεις. Πιο πολύ πιστεύουμε πως η πρόταση για 21 δισ. ευρώ θα απειλήσει το πρόγραμμα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συμπεριληπτικότητα». Ο κ. Γιαννίδης ανέφερε ότι το δίκτυο φοιτητών Erasmus είναι μάρτυρας περιπτώσεων φοιτητών προερχόμενων από υποεκπροσωπούμενες κοινωνικές ομάδες και μειονεκτικά υπόβαθρα, οι οποίοι συμμετέχουν λιγότερο συχνά στο πρόγραμμα, γιατί δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση. «Όλοι ελέγαν πόσο πρέπει να έχουμε ένα πιο συμπεριληπτικό πρόγραμμα και να δίνουμε περισσότερα χρήματα. Οπότε, ως οργάνωση, αισθανόμαστε ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις εκ μέρους των κρατών – μέλών ήταν παραπλανητικές», προσέθεσε.

Στη Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ τον Δεκέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάλεσε τα κράτη – μέλη και άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εργαστούν με γνώμονα την ενίσχυση της κινητικότητας και των ανταλλαγών, μεταξύ άλλων μέσω ενός δραστικά ενισχυμένου, συμπεριληπτικού και εκτενούς προγράμματος Erasmus+.

Ωστόσο, ο Γιαννίδης ισχυρίστηκε ότι 21 δισ. ευρώ πολύ απλά δεν θα είναι αρκετά χρήματα για την επίτευξη των φιλοδοξιών του νέου προγράμματος. Η οικονομική θέση της Ε.Ε μετά το Brexit ίσως μπορεί με έναν τρόπο να εξηγήσει τις τελευταίες χρηματοδοτικές προτάσεις για το Erasmus+. Οι συζητήσεις γύρω από το Erasmus+ ξεκίνησαν, όταν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων κρατών – μέλων της Ε.Ε, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Εκείνες οι διαπραγματεύσεις τελικά αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς και συμφωνήθηκε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος. «Τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, εργαστήκαμε πολύ σκληρά, προκειμένου να φτάσουμε σε συμφωνία, σχετικά με τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Δυστυχώς, σήμερα έχουμε παρατηρήσει ότι ήταν αδύνατο να καταλήξουμε σε συμφωνία. Παρατηρήσαμε ότι χρειαζόμαστε πιο πολύ χρόνο».

«Ξέρουμε πως αυτός ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, ειδικά μετά το Brexit και το χάσμα μεταξύ 60 και 75 δισ. ευρώ», προσέθεσε ο Μισέλ.

 

Πηγή κειμένου και εικόνας: The PIE News